مدیرعامل شرکت تابان فولاد، تولیدکننده اتصالات فولادی جوشی گفت: اگرچه امروز شرکتهای داخلی به دانش تولید لولههای مانیسمان جهت استفاده در صنایع مختلف به ویژه نفت و گاز دست یافتهاند اما از آنجایی که برخی اتصالات فولادی در ضخامتهای خاص و سفارشی تولید میشوند و تولید لولههای بدون درز در این ضخامتها نیز با محدودیت در کشور مواجه است، بنابراین ما چارهای جز تامین لوله از فروشندگان اماراتی که خود این محصول را از کشورهای اروپایی خریداری میکنند، نداریم و امیدواریم روزی بتوانیم کل نیاز خود به لولههای مانیسمان را از داخل تامین کنیم.
امیرکیانوش تفقدی در گفتوگو با خبرنگار پایگاه خبری و تحلیلی «فلزاتآنلاین» عنوان کرد: شرکت تابان فولاد فعالیت خود را از سال ۱۳۷۰ در زمینه تولید اتصالات فولادی جوشی مورد نیاز در صنایع نفت، گاز و پتروشیمی آغاز کرده است. کارخانه ما در شهرک صنعتی اشراق شهر زنجان واقع شده است و هماکنون بیش از ۱۰۰ نفر نیروی انسانی به صورت مستقیم در مجموعه مشغول به کار هستند. لازم به ذکر است با توجه به تجربه بالایی که طی بیش از سه دهه فعالیت در عرصه تولید و صنعت کشور به دست آوردهایم، هماکنون جزو وندور لیست شرکتهای نفت، گاز و پتروشیمی قرار داریم و با افتخار محصولات خود را در اختیار این شرکتها میگذاریم.
خوش به آن روزها!
وی با اشاره به صادرات محصولات این شرکت به کشور ترکیه، ادامه داد: علاوه بر تامین نیاز مشتریان داخلی، ما بخشی از محصولات خود را روانه بازارهای صادراتی میکنیم؛ اگرچه حدود دو دهه قبل فعالیت ما در این حوزه بیشتر بود اما همزمان با اعمال تحریمهای ظالمانه علیه کشور و نیز مشکلاتی که برای صادرکنندگان ایجاد شده است، ناچار به افت صادرات شدیم. پیش از آغاز تحریمها، ما شعبه فروش در یکی از کشورهای اروپایی راهاندازی کرده بودیم و به آسانی محصولات خود را در قاره سبز به فروش میرساندیم؛ از طرفی روابط بانکی کشور با اکثر مناطق جهان برقرار بود و انتقال پول به کشورهای مختلف نیز انجام میشد اما متاسفانه امروز این امکان وجود ندارد و صادرکنندگان از طریق واسطهها و یا حضور در محل، به سختی میتوانند پول را جابهجا کنند. در حال حاضر صادرات با ریسکهای فراوانی همراه شده که در نتیجه کاهش حضور فعالان صنعتی و اقتصادی کشور در بازارهای بینالمللی را به همراه داشته است. رفع تعهد ارزی، یکی از همین ریسکهاست که در کنار افزایش اختلاف نرخ ارز آزاد و نیمایی، صادرات را غیراقتصادی کرده است؛ اگرچه تصمیماتی در خصوص لغو الزام به عرضه ۱۰۰ درصد ارز حاصل از صادرات در سامانه نیما گرفته شده که هنوز نهایی نشده است و این اقدام میتواند زمینهساز رونق صادرات طی روزهای پیش رو باشد.
مدیرعامل شرکت تابان فولاد با بیان اینکه علاوه بر صادرات، در واردات ماده اولیه اصلی خود که همان لوله بدون درز است نیز با چالش مواجهیم، تصریح کرد: لوله بدون درز یا مانیسمان «Steel Pipe SeamLess» نوعی از لوله است که در تولید آن برخلاف لوله درزدار از روش جوشکاری استفاده نمیشود و پس از اعمال برخی فرایندها مانند حرارتدهی و کشش مقاطع فولادی به دست میآید. متاسفانه میزان تولید این محصول در کشور ما در سایزها و خواص سفارشی محدود است و به همین دلیل چارهای جز تامین بخشی از نیاز خود از بازارهای خارجی مانند امارات متحده عربی که خود این محصول را از کشورهای اروپایی خریداری میکند، نداریم. در حال حاضر امکان تولید بیش از ۶۰۰ نوع اتصالات فولادی جوشی در مجموعه ما وجود دارد که این مهم، مستلزم تامین بیش از ۳۰ نوع متریال (لوله بدون درز) در آنالیزهای مختلف است و باید از طریق واردات تامین شود. از طرفی، با توجه به اینکه اتصالات فولادی را در ضخامتهای خاص و سفارشی تولید میکنیم و برای مثال نیازمند لوله مانیسمان با ضخامت ۱۸٫۶ میلیمتر هستیم، طبیعی است که تولید محدود لوله با این ابعاد برای شرکتهای داخلی مقرون به صرفه نباشد و از این رو به سراغ فروشندگان خارجی میرویم.
تفقدی با اشاره به اینکه این اتصالات فولادی جوشی با دقت بالا و بر اساس استانداردهای خاص جهت استفاده در صنایع نفت، گاز و پتروشیمی تولید میشوند، مطرح کرد: محصولات صادراتی خود را بر پایه استاندارد EN اروپا «European Standards» تولید میکنیم اما به منظور عرضه تولیدات خود در بازار داخل، بهکارگیری استاندارد ASTM آمریکا «American Society For Testing&Materials» را در دستور کار قرار دادهایم؛ ضمن اینکه گاهی اوقات ممکن است محصول خود را بر اساس سفارش مشتریان بر پایه استاندارد JIS ژاپن «Japanese Industrial Standars» تولید کنیم. لازم به ذکر است که قیمت و کیفیت مناسب، دو عامل موثر در تداوم فروش محصولات ما در بازارهای داخلی و صادراتی بوده و همواره تلاش میکنیم سبد محصولات خود را با توجه به نیاز روز بازار گسترش دهیم. در واقع فعالیت خود را بر تولید یک نوع محصول خاص متمرکز نکردهایم و معتقدیم که برای ادامه حیات تولید باید در مسیر متنوعسازی حرکت کرد.
به گفته وی، تولید اتصالات فولادی جوشی نیازمند نیروی انسانی متخصص و بادانش است و نیروی انسانی کارگری، بهرهوری لازم جهت فعالیت در خطوط تولید این محصولات را ندارد؛ مسئلهای که امروز به یکی از مهمترین چالشهای کارفرمایان تبدیل شده و کمبود نیروی انسانی در مشاغل فنی مانند جوشکاری، پرسکاری و تراشکاری، بسیاری از واحدهای تولیدی در شهرکهای صنعتی استان زنجان را به تعطیلی کشانده است.
به نام ریال، به کام دلار
مدیرعامل شرکت تابان فولاد در ادامه وضع قوانین خلقالساعه در حوزه صادرات و نوسان نرخ ارز را از جمله مهمترین معضلات موجود در بخش تولید و صنعت کشور دانست و خاطرنشان کرد: قراردادهای ما با مشتریان خارجی بر پایه نرخ روز دلار منعقد میشود و بر همین اساس هرگونه نوسان ارز میتواند این قراردادها را سودده و یا زیانده کند. برای مثال، نرخ دلار به دنبال اتفاقات اخیر در منطقه خاورمیانه به بیش از ۶۱ هزار تومان نیز رسید و اگر ما قراردادهای خود را بر اساس نرخ ۵۹ هزار تومانی تنظیم کرده باشیم، سود چندانی عاید مجموعه نخواهد شد. بازار داخلی نیز به شدت تحت تاثیر نوسان نرخ دلار قرار دارد و اگرچه معاملات بر پایه ریال انجام میشود اما در واقع متاثر از نرخ دلار است.
تفقدی سپس جای خالی مدیران کارشناس و متخصص در بخش صنعت که آگاهی کامل از تولید و همچنین دغدغههای صنعتگران داشته باشند و نیز محدودیت تامین پایدار انرژی در روزهای مختلف سال را از دیگر معضلات بخش تولید و صنعت برشمرد و یادآور شد: وضعیت بازار اتصالات فولادی در ۶ ماهه نخست سال جاری چندان مناسب نبوده و با یک افت حدود ۳۰ درصدی نسبت به مدت مشابه سال قبل همراه شده است. از طرفی، با توجه به تحولات سیاسی در سطح خاورمیانه و نیز انتخابات پیش رو در ایالات متحده آمریکا، نمیتوان پیشبینی مشخصی از وضعیت بازار در نیمه دوم امسال کرد و به طور کلی روزهای خوبی پیش روی تولیدکنندگان، حداقل تا پایان سال ۱۴۰۳ قرار ندارد.
وی در پایان ضمن ابراز امیدواری نسبت به بهبود شرایط تولید در بلندمدت، تحقق این مهم را مستلزم ثبات اقتصادی و به دنبال آن هزینههای مختلف تولید دانست و بر ضرورت برقراری ارتباط هرچه بیشتر با کشورهای خارجی جهت عرضه محصولات ساخت ایران در بازارهای بینالمللی تاکید کرد.
انتهای پیام//