نیکل به عنوان یک عنصر کلیدی در تولید باتری وسایل نقلیه الکتریکی (EV) و فولاد زنگنزن، در حال حاضر تغییرات قابلتوجهی را در روند عرضه و قیمتگذاری تجربه میکند. فعالیتهای اخیر صنایع فعال در بخش نیکل و واکنشهای بازار به شرایط اقتصاد جهانی، چالشها و فرصتهایی را در صنعت مذکور به وجود آورده است.
به گزارش پایگاه خبری و تحلیلی «فلزاتآنلاین» و به نقل از پایگاه خبری «Carbon Credits»، شرکت استرالیایی «Nickel Industries» با خرید سهام داراییهای استراتژیک نیکل در اندونزی، به یکی از بزرگترین شرکتهای تولیدکننده نیکل در جهان تبدیل خواهد شد.
در همین راستا، در ماه آگوست ۲۰۲۴، شرکت «Nickel Industries» قراردادهایی را برای خرید سهام پروژه «Sampala» و خرید ۵۱ درصد از سهام پروژه نیکل «Siduarsi» به امضا رساند. امضای قراردادهای مذکور درست در بحبوحه کمبود شدید سنگ معدن نیکل در اندونزی اتفاق افتاد. محدودیت دسترسی به نیکل اندونزی، منجر به افزایش خیرهکننده ۴۵ درصدی قیمت این فلز حیاتی تولیدی کشور نامبرده شد. چنین افزایش قیمتی از اواخر سال ۲۰۲۳ تاکنون سابقه نداشته است.
به گفته جاستین ورنر، مدیرعامل شرکت «Nickel Industries»، خرید سهام پروژههای «Sampala» و «Siduarsi» در راستای کاهش تاثیر کمبود سنگ معدن لیتیوم و افزایش قیمتهای بالای مرتبط با آن بسیار حائز اهمیت است.
وی با بیان اینکه پروژه «Sampala» دارای حجم ذخایر دو میلیون و ۳۰۰ هزار تن فلز نیکل و ۲۰۰ هزار تن کبالت است، افزود: انتظار میرود حجم ذخایر نیکل در پروژه نامبرده به حدود ۱۰ میلیون تن برسد.
در صورتی که حجم ذخایر نیکل در پروژه «Sampala» به حدود ۱۰ میلیون تن افزایش پیدا کند، معدن نامبرده در جمع پنج ذخایر بزرگ نیکل در جهان قرار خواهد گرفت.
شرکت «Nickel Industries» اخیرا طی بیانیهای اعلام کرد که مطابق با برنامهریزی انجام شده در خصوص آغاز استخراج سنگ معدن از پروژه «Sampala» تا پایان سال ۲۰۲۵، این شرکت در راستای تامین سنگ معدن نیکل مورد نیاز خود واقع در پروژه پارک صنعتی «Morowali» به خودکفایی خواهد رسید.
طبق بررسیهای انجام شده، پروژه «Siduarsi» دارای ذخایر اولیه ۵۲ میلیون تن نیکل خشک با خلوص ۱٫۱ درصد است. ناگفته نماند که بر اساس آخرین ارزیابیهای صورت گرفته، احتمال میرود حجم ذخایر نیکل پروژه «Siduarsi» دو برابر افزایش پیدا کند. شرکت «Nickel Industries» با خرید سهام دو دارایی نیکل در اندونزی، به یک بازیگر کلیدی در بازار جهانی نیکل تبدیل خواهد شد.
تغییرات جهانی قیمت نیکل و تاثیر آن در بازار این فلز حیاتی
اقدام اخیر شرکت «Nickel Industries» در خرید سهام دو پروژه مذکور در اندونزی، بر قیمت نیکل در سطح جهانی تاثیر گذاشته است.
طبق گزارش بورس فلزات لندن (LME)، قیمت نیکل در پایان ماه اکتبر ۲۰۲۴، به ۱۵ هزار و ۸۷۳ دلار در هر تن کاهش یافت. این کاهش قیمت درست پس از افزایش قیمت نسبی این فلز در اوایل ماه مذکور که برابر با ۱۸ هزار و ۱۵۳ دلار در هر تن اعلام شده بود، اتفاق افتاد.
گفتنی است روند نزولی قیمت نیکل، تا حد زیادی به فقدان اشتیاق سرمایهگذاران به دنبال بستههای حمایتی اقتصادی دولت چین که اخیرا ارائه شد، نسبت داده شده است. طبق گفته شماری از تحلیلگران، بستههای حمایتی اقتصادی دولت چین نتوانسته است آنطور که پیشبینی شده بود، انتظارات فعالان بازار را برآورده کند.
ناگفته نماند رشد اقتصاد چین به عنوان بزرگترین مصرفکننده فلزات صنعتی در جهان، تاثیر چشمگیری در قیمتگذاری نیکل دارد؛ البته پس از اینکه بانک مرکزی چین بسته حمایت اقتصادی خود را در روز ۲۴ سپتامبر ۲۰۲۴ ارائه کرد، اعتماد سرمایهگذاران برای مدت کوتاهی افزایش یافت و همین مسئله باعث شد قیمت نیکل افزایش پیدا کند.
با آشکار شدن جزئیات بسته حمایتی ارائه شده و حفظ روند نزولی فعالیتهای تولیدی در چین، اعتماد سرمایهگذاران تغییر پیدا کرد و به موازات آن قیمتها روندی کاهشی به خود گرفتند.
بر اساس تجزیه و تحلیل شرکت «S&P Global Commodity Insights»، حجم ذخایر نیکل با مبدا تولید روسیه موجود در انبارهای بورس «LME» در ماه اکتبر ۲۰۲۴، حدود ۱۹٫۶ درصد در مقایسه با ماه سپتامبر ۲۰۲۴ افزایش یافت. روند صعودی حجم ذخایر نیکل با مبدا تولید روسیه موجود در انبارهای بورس «LME» درست در زمانی اتفاق افتاده که بورس مذکور ممنوعیت تحویل محموله جدید تولیدی روسیه را در پاسخ به تنشهای ژئوپلیتیکی اعلام کرده است. بر همین اساس، افزایش حجم ذخایر نیکل در انبارها و از سوی دیگر فقدان اشتیاق سرمایهگذاران باعث شد قیمت این فلز حیاتی در بازار افت پیدا کند.
تمرکز اندونزی بر ارائه استراتژی در تولید نیکل
انتشار میرود اندونزی همچنان به عنوان یک بازیگر اصلی در چشمانداز جهانی نیکل باقی بماند. وزیر انرژی و منابع معدنی اندونزی اخیرا مطرح کرد: دولت این کشور در نظر دارد ظرفیت تولید سنگ معدن نیکل را برای حفظ تعادل بین عرضه و تقاضا سازماندهی کند.
بهکارگیری چنین استراتژیای با توجه به چالشهای ناشی از صدور مجوز برای راهاندازی معادن جدید در اندونزی که برخی از تولیدکنندگان را به واردات سنگ نیکل از فیلیپین به عنوان دومین تولیدکننده بزرگ نیکل سوق داده است، بسیار حائز اهمیت خواهد بود.
جالب اینجاست که علیرغم شرایط سخت ایجاد شده در روند عرضه نیکل، تولید اولیه این فلز حیاتی در اندونزی طی هشت ماهه سال ۲۰۲۴ نسبت به مدت مشابه سال ۲۰۲۳، حدود ۱۴٫۵ درصد افزایش را به ثبت رساند. در همین راستا، دولت اندونزی قصد دارد تا با سلب امتیاز حق مالکیت شرکتهای تولیدکننده چینی از معادن نیکل مستقر در این کشور، شرایط لازم برای دریافت اعتبارات مالیاتی مبتنی بر قانون کاهش تورم ایالات متحده آمریکا را فراهم کند.
میزان تولید نیکل اولیه در معادن اندونزی در سال ۲۰۲۴
علیرغم افزایش حجم تولید نیکل اولیه در اندونزی، دولت این کشور همچنان به مدیریت دقیق ظرفیت تولید این فلز حیاتی خود ادامه میدهد تا اندونزی بتواند جایگاه خود را به عنوان تامینکننده پیشرو در بازار نیکل حفظ کند.
قیمت نیکل در آینده به کدام سو خواهد رفت؟
با توجه به تغییرات صورت گرفته در وضعیت بازار نیکل، تحلیلگران شرکت «S&P Global Commodity Insights» پیشبینی قیمت خود برای فلز نیکل را اصلاح کردند. بر همین اساس، به دنبال نوسانات قیمت نیکل در ماه اکتبر ۲۰۲۴، شرکت مذکور پیشبینی قیمت نیکل بورس «LME» برای ماه دسامبر سال جاری میلادی را به ۱۶ هزار و ۵۸۳ دلار در هر تن تغییر داد.
در حال حاضر خبرهایی درباره اینکه دولت چین قصد دارد مقادیر قابلتوجهی وام را به منظور افزایش اشتیاق سرمایهگذاران که تاثیر مثبتی بر قیمت نیکل در آینده نزدیک خواهد گذاشت، به رسانهها درز کرده است.
پیشبینیهای ارائه شده نشان میدهد تولید نیکل اولیه طی چهار سال آینده در وضعیت مازاد عرضه خواهد بود و این روند صعودی سالانه حدود ۶ درصد افزایش را تجربه خواهد کرد. با این وجود، سیاستگذاریهای بخش معدن و استراتژیهای ارائه شده برای بخش تولید در حال تغییر اندونزی وضعیتی نامشخص را به وجود آورده که ممکن است بر این چشمانداز تاثیر بگذارد.
پیشبینی وضعیت مازاد تولید برای نیکل اولیه در اندونزی در بازه سالهای ۲۰۲۳ تا ۲۰۲۸
در پایان میتوان بیان کرد آینده صنعت نیکل نه تنها به استراتژیهای ارائه شده برای تولید در اندونزی بلکه به شرایط اقتصاد جهانی و اعتماد سرمایهگذاران بستگی خواهد داشت.
انتهای پیام//