عرضه منظم آلومینیوم در بورس کالا ادامه دارد و با توجه به اینکه یکی از تولیدکنندگان اصلی این فلز یعنی شرکت آلومینیوم المهدی ـ هرمز جنوب با بحران مواجه شد، همچنان بار اصلی توزیع و عرضه آلومینیوم در بورس کالا برعهده شرکت آلومینیوم ایران است. در دی ماه سال جاری ۱۲ هزار و ۴۰۰ تن بیلت و شمش در بورس کالا عرضه شد که همه آنها به فروش رفتند.
به گزارش پایگاه خبری و تحلیلی «فلزاتآنلاین»، بازارهای آلومینیوم در دنیا طی یکی دو ماه اخیر بهشدت دچار افول شده و حتی پایینترین قیمتهای چند ساله نیز ثبت شده است؛ بهطوری که حتی در ماه گذشته قیمت آلومینیوم برای نخستین بار از ابتدای ۲۰۱۷ به یک هزار و ۷۷۵ دلار در هر تن رسید.
این کاهش قیمت به آن دلیل رخ داد که اولا جنگ تجاری میان آمریکا و دیگر کشورها بهویژه چین بر سر تعرفههای آلومینیوم رخ داد و ترس معاملهگران از ادامه جنگ تجاری مانع رشد قیمتها و در نهایت سقوط آن شد.
دوما تحریمهای روسال بهعنوان یکی از بزرگترین عرضهکنندگان آلومینیوم در دنیا بهطور کامل لغو شد و همین امر موجب شد تا عرضه احتمالی آلومینیوم در آینده افزایش پیدا کند و با توجه به این امر قیمت آلومینیوم با افت مواجه شود. صنعت آلومینیوم در دنیا با توجه به سیاستهای چین و آمریکا بهنوعی در تنگنای شدید قرار گرفته است.
در بازار داخلی، وضعیت آلومینیوم بهسمت بحران پیش میرفت و با توجه به اتفاقات رخ داده در خصوص شرکت آلومینیوم المهدی ـ هرمز جنوب مبنی بر خارج شدن دو سوم خط تولید این شرکت از مدار و خلعیت مالک قبلی این شرکت، بخش عمدهای از شمش تولیدی کشور از بازار حذف شد.
این امر در میانمدت و بلندمدت میتواند به بحران عظیمی در این صنعت منجر شود؛ اما در ۲ سوی کشور یعنی جاجرم و منطقه ویژه پارسیان خبرهای خوبی مبنی بر راهاندازی قریبالوقوع ۲ طرح تولید شمش آلومینیوم به گوش میرسد که با ورود شمش این ۲ شرکت به بازار، احتمالا بحران آینده فروکش خواهد کرد و حتی این امر میتواند به یک فرصت عالی برای شکوفایی صنعت آلومینیوم کشور منجر شود.
با این وجود در کوتاهمدت بحران بخشی از صنعت آلومینیوم را فرا گرفته و آثار آن نیز هماکنون در بخشی از صنعت قابل مشاهده است.
نمودار ۱ نشان میدهد که در دی ماه سال جاری ۱۲ هزار و ۴۰۰ تن شمش و بیلت آلومینیوم در بورس کالای ایران عرضه شد که در مقابل آن ۲۳ هزار و ۲۰۰ تن تقاضا وجود داشت و در نهایت نیز همه این محصولات مورد معامله قرار گرفتند و به فروش رفتند.
در این میان ۱۱ هزار و ۸۰۰ تن شمش از سوی ۲ شرکت ایرالکو و آلومینیوم هرمز جنوب عرضه شد که ۲۱ هزار و ۴۰۰ تن تقاضا داشت و همه این محصولات به فروش رفتند. بیلت نیز از سوی ایرالکو به میزان ۶۰۰ تن عرضه شد که تقاضایی در حدود یک هزار و ۸۰۰ تن داشت و این محصول نیز تماما مورد معامله قرار گرفت.