علی متینفر در گفتوگو با خبرنگار پایگاه خبری و تحلیلی «فلزات آنلاین» بیان کرد: افزایش قیمت محصولات آلومینیومی و رکود در بازار باعث شده است میزان تقاضا با کاهش و عرضه با افزایش روبهرو شود؛ به طوری که بسیاری از تولیدکنندگان، میزان تولید خود را کاهش دادهاند و یا ناچار به تعطیلی واحدهای تولیدی خود شدهاند. ما نیز از این قاعده مستثنی نبودهایم و ضمن کاهش تولید تا پایان تابستان امسال، در حال حاضر نیز فعالیت خود را متوقف کردهایم.
وی با بیان اینکه محصول تولیدی این واحد ریختهگری آلیاژی ظروف تفلون آلومینیومی است، عنوان کرد: با توجه به نوسانات نرخ دلار و عدم توانایی مالی خریداران، میزان تقاضا در سطح بازار بسیار کاهش یافته است و محصولات شرکت بدون مشتری در انبار باقی میماند، به همین دلیل ناچار میشویم هر چند وقت یک بار شرکت را به طور موقت تعطیل کنیم و نیروهای انسانی شاغل در مجموعه را به مرخصیهای بلندمدت بفرستیم. این مسئله کارگران را با مشکلات معیشتی فراوانی روبهرو کرده است اما به دلیل اینکه شرایط سایر واحدهای تولیدی نیز تفاوت چندانی با شرکت ما ندارد و نیاز به نیروی انسانی با افت همراه شده است، کارگران ناچار هستند با شرایط موجود به فعالیت خود ادامه دهند و بدون اضافه کار و حقوق مکفی در مجموعه باقی بمانند و یا در صورت فراهم بودن امکانات، به استانهای دیگر و یا کشورهای همسایه مهاجرت کنند.
مدیرعامل شرکت هما تفلون سپاهان در خصوص مواد اولیه مورد نیاز و چالشهای موجود در این زمینه، اذعان کرد: شرکت مواد اولیه مورد نیاز خود را که شامل شمشهای آلومینیومی آلیاژی میشود، مستقیما از تولیدکنندگان این محصولات تامین میکند و با توجه به کاهش تولید محصولات شرکت، مشکلی در زمینه تهیه مواد اولیه خود نداریم. هرچند قیمت مواد اولیه نیز افزایش زیادی داشته است و حتی با وجود کاهش قیمت آلومینیوم در بورس فلزات لندن، شاهد کاهش قیمت این فلز استراتژیک در بازارهای داخلی نبودهایم. به نظر میرسد که در بازار داخلی، تنها به دنبال افزایش قیمت تابع بازار جهانی هستیم و افت قیمت آلومینیوم در بازارهای خارجی ، هیچ تاثیری در داخل ندارد.
تولیدکنندگان داخلی از بازار جهانی بیبهره هستند
متینفر در ارتباط با فعالیت در حوزه صادرات محصولات، مطرح کرد: محصولات شرکت در گذشته به کشورهای روسیه و آذربایجان صادر میشد اما در حال حاضر و با توجه به نوسانات نرخ دلار و افزایش قیمت مواد اولیه و همچنین رشد تعرفههای صادراتی، شرایط صادرات بیش از پیش دشوار شده است و محصولات تولیدی ما تنها در بازار داخلی عرضه میشوند.
وی در ارتباط با حمایت دولت از تولیدکنندگان، تاکید کرد: واقعیت امر این است که ما انتظاری از دولت در این زمینه نداریم؛ چراکه با توجه به ناتوانی در مدیریت نوسان نرخ دلار در کوتاهمدت و افزایش تعرفههای صادراتی، این مشکلات عملا مانع از عرضه محصولات با کیفیت ایرانی در بازارهای جهانی میشود. از سوی دیگر، ارائه تسهیلات، تنظیم بازار داخلی و تامین نقدینگی مورد نیاز خریداران نیز نامناسب بوده و بازار داخلی تنها در دست چند شرکت بزرگ است و جایی برای حضور شرکتهای کوچک وجود ندارد.
مدیرعامل شرکت هما تفلون سپاهان در خصوص اخذ مالیات از واحدهای تولیدی، تصریح کرد: سازمان امور مالیاتی کشور بدون توجه به میزان تولید شرکتها و همچنین عرضه و تقاضا در بازار، هر سال میزان مالیات دریافتی را تا ۲ درصد افزایش میدهد؛ به طوری که در چند سال اخیر شاهد افزایش بیش از پنج برابری مالیات بودهایم و شرکتها حتی اگر در بیشتر ماههای سال تولید نداشته باشند نیز ناگزیر به پرداخت مالیات هستند.
متینفر با اشاره به افزایش ۵۷ درصدی دستمزد نیروی انسانی در سال ۱۴۰۱ به خبرنگار «فلزات آنلاین» اظهار داشت: این افزایش حقوق با توجه به افزایش هزینههای معیشتی و نوسانات بازار نه تنها کافی نیست بلکه کفاف خرج چند روزه این نیروها را نیز نمیدهد. کاهش تولید و کمبود تقاضا در بازار باعث شده است همین افزایش اندک حقوق نیز فشار مضاعفی را به کارفرمایان تحمیل کند و آنها توان پرداخت آن را نداشته باشند؛ در شرایطی که اگر میزان تولید کافی بود، کارفرمایان میتوانستند با افزایش ساعات کار، هم دستمزد بیشتری به کارگران پرداخت کنند و هم با افزایش نیروی کار، باعث توسعه اشتغال و رشد اقتصادی کشور شوند.
تجهیزات پیشرفته، باری بر دوش تولیدکنندگان است
وی در ادامه به افزایش قیمت حاملهای انرژی اشاره کرد و گفت: دولت بدون توجه به شرایط بازار، قیمت حاملهای انرژی را افزایش میدهد؛ به طوری که قیمت گاز در دو سال گذشته، با افزایش بهای ۱۰ برابری همراه بوده است. همچنین قیمت آلومینیوم نیز در بازار داخلی حدود ۱۰۰ درصد افزایش یافت تا میزان تقاضا را حتی از مقدار فعلی نیز بیشتر کاهش دهد و عملا باعث تعطیلی چندین واحد تولیدی شود.
مدیرعامل شرکت هما تفلون سپاهان عدم حمایت از بخش خصوصی را از دلایل وضعیت کنونی بازار عنوان کرد و ادامه داد: محصولات ایرانی با توجه به کیفیت مطلوبی که دارند، قادر به رقابت در بازارهای جهانی هستند و حتی در مواردی بسیار با کیفیتتر از محصولات کشورهای رقیب همچون ترکیه تولید میشوند که متاسفانه در حال حاضر به بازارهای منطقه سلطه پیدا کرده است و سود فراوانی را حاصل از صادرت به کشورهای مختلف کسب میکند. همچنین ما از لحاظ دانش تولید، مجهز به دستگاههای روز دنیا هستیم و پیشرفتهترین تکنولوژی را در اختیار داریم؛ به طوری که اگر همین تجهیزات در هرکجای دنیا در اختیار واحدهای تولیدی قرار میگرفت، میتوانست در سه شیف کاری فعالیت داشته باشد و زمینه اشتغالزایی را برای جوانان جویای کار بسیاری فراهم کند اما متاسفانه عدم حمایت دولت باعث شده است که این تکنولوژی برای شرکتها با قراضه آهنی تفاوتی نداشته باشد؛ چراکه نه تنها سود چندانی عاید تولیدکنندگان نمیشود بلکه هزینه نگهداری آنها نیز بار اضافی بر دوش تولیدکنندگان است.
متینفر در پایان با بیان اینکه هزینه نیروی انسانی مناسب باعث میشود هزینه تولید نسبت به کشورهای دیگر کاهش پیدا کند، یادآور شد: با توجه به هزینه مناسب تولید نسبت به کشورهای همسایه و کیفیت بالای محصولات داخلی، اگر تولیدکنندگان از حمایت کافی دولت برخوردار باشند، به راحتی میتوانند بازارهایی مانند عراق را در دست بگیرند و رقابت جدی با تولیدکنندگان ترکیهای داشته باشند.