برخی منابع به موسسه «Fastmarkets» اعلام کردند که اصرار جهانی به سمت استفاده بیشتر از آهن اسفنجی «DRI» و بریکت گرم آهن «HBI» میتواند به دلیل کمبود کنسانتره سنگآهن مورد استفاده در فرایند گندلهسازی از مسیر خود خارج شود.
به گزارش پایگاه خبری و تحلیلی «فلزات آنلاین» و به نقل از موسسه «Fastmarkets»، یک تولیدکننده در خاورمیانه به این موسسه گفت که کمبود کنسانتره سنگآهن خوراک گندله برای تولید گندلههای گرید احیای مستقیم، یکی از چالشهای کلیدی است که فولادسازان در تلاش برای استفاده بیشتر از آهن اسفنجی به عنوان ماده اولیه با آن مواجه خواهند شد.
کنسانتره سنگآهن معمولا به گریدهای خوراک سینتر و خوراک گندله تقسیم میشود که اولی دارای محتوای آهن کمتر ۶۶ درصد آهن و دومی دارای محتوای آهن بالاتر از ۶۷ درصد تا ۶۸ درصد آهن است.
اعلام واحدهای تولیدی جدید آهن اسفنجی
استفاده از آهن اسفنجی، یکی از راههای متداول برای کاهش انتشارات کربنی است. در این بین، شرکتهایی نظیر «Midrex»، «Tenova» و «Paul Wurth» که در ساخت تجهیزات مورد استفاده در واحدهای تولیدی آهن اسفنجی به کار میروند، ویژگیهایی نظیر مصرف انرژی کمتر برای ذوب آهن اسفنجی، چرخه ذوب کوتاهتر و کاهش مصرف الکترود دارند. همچنین زمان بین هر نوبت بارریزی« Tap to Tap Time» و مصرف برق کاهش مییابد و به دلیل نیاز به انرژی برق کمتر، انتشار گاز کلخانهای کلی کمتر خواهد بود. افزایش محبوبیت استفاده از هیدروژن به عنوان یک عامل احیاکننده همچنین به این معنی است که گاز طبیعی کمتری در آینده مورد نیاز خواهد بود.
آهن اسفنجی همچنین میتواند به صورت بریکت گرم آهن تولید شود که این امر میتواند منجر به شارژ شدن در یک کوره بلند یا کنورتور اکسیـــژنی قلیـــایی شـــود. بـــه همیــن علـــت، انعطافپذیری فولادسازان به مصرف مواد اولیه مختلف در شرایطی که قیمتها بیثبات هستند را ارائه میدهد.
همچنین قرار است واحدهای تولید آهن اسفنجی بیشتری توسط شرکت «Midrex» که سازنده این تجهیزات است، ساخته شوند که از میان آنها میتوان به چهار واحد تولید آهن اسفنجی «LGOK» در گوبکین روسیه، دو واحد تولید آهن اسفنجی «Tosyali Algerie» در الجزایر و یک واحد تولید بریکت گرم آهن در میخائیلوفسکی در روسیه اشاره کرد.
در این میان شرکت «Tenova» یک واحد تولید آهن اسفنجی مبتنی بر هیدروژن برای شرکت «Baosteel» در شهر ژانژیانگ خواهد ساخت. همچنین شرکت «Tenova» نیز قراردادی برای احداث واحد تولید آهن اسفنجی با شرکت «Hebei Iron Steel » منعقد کرد.
از میان فولادسازانی که در تلاش برای گنجاندن واحد تولید آهن اسفنجی در برنامههای تولید خود به عنوان بخشی از برنامههای کاهش انتشارات کربنی هستنـــد، میتوان به شرکتهــای بــزرگ صنعتی مانند «ArcelorMittal»، «Salzgitter» و «SSAB» اشاره کرد.
عدم وجود کنسانتره سنگآهن با گرید مناسب برای گندلهسازی
برخی منابع آگاه بازار اعلام کردند که شتاب روبهرشد استفاده از آهن اسفنجی در تولید فولاد با مشکل کنسانتره سنگآهن ناکافی با کیفیت مناسب برای تولید گندله گرید احیای مستقیم مواجه است. یک منبع آگاه صنعتی در خاورمیانه به موسســه «Fastmarkets» اعلام کــرد کــه کمبود کنسانتره گرید سنگآهن گندلهسازی برای تولید گندله گرید احیای مستقیم بزرگترین چالش موجود است زیرا انتظار میرود معدنکاران نتوانند در دسترس بودن خوراک گندله را در سطوح مصرف مورد انتظار حفظ کنند.
تنها تعداد محدودی از کشورها در جهان از جمله اوکراین، برزیل و استرالیا در حال حاضر گندله گرید احیای مستقیم را تولید میکنند که برخی از آنها با دسترسی محدود خوراک برای گندلهسازی مواجه هستند. بیشترین سهم از تامین خوراک گندله گرید احیای مستقیم متعلق به آمریکای جنوبی است؛ در حالی که تولیدکنندگان سوئدی و کانادایی حجم بسیار کمتری از این سهم دارند. این منبع در ادامه بیان کرد که هنوز جا برای افزایش ظرفیت گندله گرید احیای مستقیم وجود دارد اما برخی از مسائل در این مسیر وجود دارد که به راحتی قابل حل نیستند.
یکپارچگی عمودی بیشتر
این واقعیت که فولادسازان بیشتری به دنبال استراتژی یکپارچگی عمودی فزاینده هستند، به این معنی است که شاید گندله گرید احیای مستقیم کافی در بازار آزاد و فیزیکی در دسترس نباشد. در همین راستا، بسیاری از بازیگران بازار در کشورهای مشترکالمنافع «CIS» و شمال کانادا در مسیر استراتژی یکپارچگی عمودی قرار دارند. بنابراین بسیاری از گندلههای گرید احیای مستقیم تولید شده در داخل این مناطق مصرف خواهند شد. با در نظر داشتن استراتژی یکپارچگی عمودی، یک تاجر سنگآهن در کشور سنگاپور اعلام کرد که استفاده از آهن اسفنجی همچنان بخش کوچکی از تولید فولاد را در دست خواهد داشت.
کــوره بلندهـــای بـــزرگ در کشورهـــای بــزرگ تولیدکننده فولاد مانند چین، ژاپن و کره جنوبی، همچنــان به عنــوان بهصرفهتریــن کورههــا برای فولادسازان باقی ماندهاند. یک تاجر سنگآهن به موسسه «Fastmarkets» گفت که استفاده از آهن اسفنجی به فولادسازان کمک میکند تا اقدامات زیستمحیطی، اجتماعی، حاکمیتی و همچنین کاهش آلودگی را در دستور کار قرار دهند که در بهبود آن نیز تاثیرگذار است اما از نظر تولید اهمیت چندانی نخواهد داشت.