اجرای طرحهای توسعهای در صنایع استراتژیک به ویژه آلومینیوم از اهمیت بالایی برخوردار است و نقش این مهم زمانی دو چندان میشود که شاهد افزایش کاربرد این فلز در صنایع مختلف باشیم. البته فعالان این صنعت با چالشهایی در این زمینه مانند واردات برخی مواد اولیه و همچنین قطعات مورد نیاز مواجه هستند و ضرورت دارد این مشکلات هرچه سریعتر در راستای توسعه صنعت آلومینیوم کشور مرتفع شود. در همین راستا، خبرنگار پایگاه خبری و تحلیلی «فلزات آنلاین» با حسنعلی رضایی مقدم، مدیرعامل شرکت نورد آلومینیوم گفتوگویی را تدارک دیده است که متن کامل آن در زیر خواهید خواند:
شرکت نورد آلومینیوم در صنعت آلومینیوم کشور از چه جایگاهی برخوردار است؟
شرکت گروه کارخانههای تولیدی نورد آلومینیوم (سهامی عام) تنها تولیدکننده انواع ورق، کویل و تسمههای آلومینیومی به روش نورد گرم در داخل کشور است. دستاورد این روش تولید، کیفیت بالاتر نسبت به روشهای دیگر تولید از این نوع کالا است. این ویژگیهای برتر در خمکاری ،کششپذیری، آبکاری و استحکام نسبت به کالاهای مشابه داخلی و وارداتی دیده میشود. با این ویژگیها، کالاهای تولیدی این شرکت بیشتر در صنایع برق و الکترونیک، تهویه، نفت و گاز، پتروشیمی، لوازم خانگی، صنعت ترابری و صنعت ساختمان به ویژه نمای ساختمان کاربرد دارد.
چشماندار اصلی شرکت نورد آلومینیوم در خصوص توسعه فعالیتهای این شرکت برای سالهای آینده چیست؟
ماندگاری هر صنعت به دو نگاه کوتاهمدت و بلندمدت بستگی دارد. در نگاه کوتاهمدت، نگهداری ماشینآلات تولیدی و پشتیبانی تولید به روشی که کارایی کمی و کیفی آن کاهش نیابد و تا حد امکان بهبود داده شود، ضرورت دارد. در نگاه بلندمدت ، افزایش گنجایش تولید با تامین ماشینآلات نو با تکنولوژی روز دنیا و جایگزین کردن آنها با ماشینآلات قدیمی ضروری است.
اولویت اصلی شرکت در خصوص اجرای برنامههای توسعهای چیست؟
نگهداری و گسترش ساز و کار تولیدی موجود تا جایی که امکانپذیر باشد، برای ماندن در صنعت آلومینیوم کشور که پشتیبان برنامههای بلندمدت نیز خواهد بود، اولویت اصلی مدیریت شرکت نورد آلومینیوم به شمار میآید که تاکنون همواره در دستور کار مدیریت شرکت نورد آلومینیوم بوده است و در آینده هم خواهد بود. با این نگاه، هم بازار موجود حفظ خواهد شد و هم نیروی انسانی کارآمد که هردو پشتوانه برنامه بلندمدت آینده خواهد بود، به عنوان سرمایه ارزشمند باقی خواهد ماند.
با توجه به هدفگذاری شرکت نورد آلومینیوم، در حال حاضر چه طرحهای توسعهای در این شرکت دنبال میشود؟
هماکنون در اجرای دیدگاه بالا، نوسازی سیستم برقی نورد گرم و جایگزینی آن با سیستم قدیمی و همچنین خرید یک دستگاه اسلیتر برای جایگزین کردن با ماشین اسلیتر موجود که امکان تهیه قطعههای فنی آن برای نگهداری با دشواری بسیار انجام میشود، در دستور کار است و قرارداد خرید آن در حال نهایی شدن است. همچنین جایگزین کردن دو دستگاه کوره ریختهگری که سازگاری با ماشینهای موجود دارد، در دست بررسی است.
چه تمهیداتی برای تامین نهادههای تولید این طرحها اندیشیده شده است؟
در تامین مواد اولیه اصلی مورد نیاز یعنی شمش آلومینیوم مشکلی نداریم و تمام شمش آلومینیومی از بازارهای داخلی تامین میشود اما تامین برخی از مواد اولیه مانند منیزیم ، منگنز و کروم که برای آلیاژسازی مورد نیاز است، خرید از خارج کشور با مشکلات فراوان صورت میپذیرد. با توجه به تحریم، برای بخشی از قطعههای فنی ماشینهای تولیدی که باید از کشورهای اروپایی خریداری شود ، دردسرهای زیادی داریم و ناچار هستیم از طریق کشورهای همسایه ، قطعات کارکرده خریداری کنیم که باعث چند برابر شدن قیمت خرید واقعی خواهد شد. برای تامین انرژی مورد نیاز ماشینها که درفصلهای گرم و سرد شبکه سراسری پاسخگو نیستند، بررسیهایی انجام شد و به منظور جلوگیری از کاهش گنجایش تولید و بهرهبرداری از بالاترین توان تولید و پاسخ به نیازهای بازار ، در اندیشه ایجاد نیروگاه کوچک با همکاری و هماهنگی اداره برق استان هستیم که نیازهای خط تولید را پوشش دهد.
میزان اشتغالزایی به دنبال اجرای طرحهای توسعهای در شرکت نورد آلومینیوم چقدر است؟
در خصوص اشتغالزایی و به کارگیری از نیروی انسانی جدید باید عنوان کرد که در اجرای پروژههای کوتاهمدت، به نیروی انسانی جدید نیازی نداریم اما برای پروژههای بلندمدت که برنامه افزایش گنجایش تولید تا ۱۰۰ هزار تن در سال است، پیشبینی می شود که نزدیک به ۲۰۰ نفر نیروی انسانی متخصص و غیر متخصص به نیروی انسانی موجود افزوده شود.
شرکت نورد آلومینیوم برای اجرای طرحهای توسعهای خود تا چه میزان تکیه بر دانش فنی متخصصان داخلی را در دستور کار قرار داده است؟
برای اجرای پروژههای کوتاهمدت و بلندمدت، امکان بهرهمندی از دانش فنی متخصصان درون کشور و ۷۰ درصد بیرون است. ما علاقمند هستیم تا آنجایی که امکانپذیر است، از توانمندیهای درون کشور برای اجرای برنامههای نوسازی و بهسازی بهرهمند شویم. این آرزو در سایه رفت و آمدهای جهانی و بازدیدهای صنعتگران و اندیشهورزان و حضور پررنگ در همایشهای پژوهشی در پژوهشکدههای جهانی محقق میشود و به تامین زمینههای رشد از جانب سیاستگذاران بستگی دارد. نباید نگران رفت و آمدها باشیم و اجازه دهیم که زیرساختهای صنعتی و فرهنگی کشور همگام با دنیا رشد کند. در این صورت است که میتواند نسبت بالا وارونه شود؛ یعنی ۷۰درصد توانمندی درون کشور و ۳۰ درصد برونمرزی باشد. این را هم بدانیم که رشد کشور ما با رشد جهان در یک همکاری جهانی محقق خواهد شد. چشمها را باید شست و دنیا را با نگاه نو نگریست.