مدیرعامل شرکت پگاه آلومینیوم اراک که در زمینه تولید مقاطع آلومینیومی فعالیت میکند، در خصوص تاثیر تحریمها بر صنایع پاییندستی، گفت: تاثیر تحریم صنایع فلزی، بر فعالیت شرکتهای متوسط و کوچک فعال در صنعت آلومینیوم اندک و ناچیز بوده است؛ البته عوامل چندی در بیتاثیر شدن تحریمها بر صنایع پاییندستی دخیل بوده است.
محسن رحیمی در گفتوگو با خبرنگار پایگاه خبری و تحلیلی «فلزاتآنلاین»، درمورد عواملــی که تاثیـــر تحریــمها را بر صنایـــع پاییندستی و متوسط از میان برده است، اظهار داشت: پس از وضع تحریمها، فرصت واردات و صادرات محصولات آلومینیومی از تجار فعال در این زمینه گرفته شد و به همین خاطـــر بازار داخلـــی برای تولیـــدکنندگان محصولات آلومینیومی با توجه به نبودن رقبای خارجی بهتر شد و بازار داخلی توانست جای بازارهای از دست رفته بینالمللی را بگیرد، به همین خاطر معتقد هستم که این تحریمها به صنایع پاییندستی آسیبی وارد نکرده است.
وی درمورد تاثیر تحریمها بر صنایع بالادستی آلومینیومی، بیان کرد: تاثیر تحریم فلزات که از سوی آمریکا بر علیه ایران وضع شد، بیشتر موجب از بین رفتن بازار و فعالیت صنایع بالادستی آلومینیومی شد، به گونهای که شرکتهای تولیدکننده شمش خالص آلومینیومی پس از وضع تحریمها بخش اعظم درآمد ارزی خود را از دست دادند.
منع صادرات تاثیری بر صنعت تولید محصولات آلومینیومی نداشت
مدیرعامل شرکت پگاه آلومینیوم اراک درخصوص منع صادرات در پی وضع تحریمها و تاثیر آن بر کاهش درآمدزایی شرکتهای تولیدکننده محصولات آلومینیومی، عنوان کرد: مواد اولیه و امکانات زیرساختی برای تولید محصولات آلومینیومی هیچگاه بیش از نیاز داخلی نبوده است، به همین دلیل نتوانستیم در بحث صادرات ورود کنیم، در واقع ما قبل از وضع تحریمها نیز در بحث صادرات محصولات آلومینیومی فعالیت چندانی نداشتیم که بخواهیم بگویم تحریمها این بازار بینالمللی را از تولیدکنندگان ما گرفته است.
رحیمی درباره تاثیر تحریمها بر آلیاژسازی، مطرح کرد: بیشتر تاثیری که صنایع آلومینیومی از تحریمها گرفته، بحث واردات بوده است؛ با اینکه میزان تاثیرگذاری تحریمها بر صنایع تولیدی کوچک به نسبت صنایع بالادستی نبوده است اما نمیتوان تاثیر منفی که تحریمها بر تهیه مواد اولیه و آمیژانها داشته، را نادیده گرفت؛ مثلا کروم و منیزیم که قیمت جهانی آن دو هزار و ۶۰۰ دلار به ازای هر کیلوگرم بوده و تولیدکنندگان براساس این قیمت باید در بازار داخلی ۳۵ هزار تومان به ازای هرکیلوگرم پرداخت کنند اما شاهد هستیم که امکان خرید این آمیژانها با این قیمت برای ما وجود ندارد و در شرایط فعلی ما مجبوریم بیش از دو برابر ارزش واقعـــی، برای خریـــد ایــن محصـــولات پرداخت کنیم.
وی با اشـــاره به صــادرات محصــولات آلومینیومی به کشورهای همسایه، اظهار کرد: با توجه به اینکه در سالهای اخیر، شرکتهای بزرگ تولیدکننده محصولات آلومینیومی براثر تحریمها نتوانستند به فعالیت خود در این حوزه ادامه دهند، فرصت در اختیار شرکتهای متوسط قرار گرفت و آنها توانستند میزان تولیدات خود را افرایش دهند و محصولات خود را به کشورهای همسایه صادر کنند به گونهای که در حال حاضر شرکت پگاه آلومینیوم اراک محصولات خود را به عراق صادر میکند.
نبود صادرات شمش خالص به نفع تولیدکننده داخلی شد
مدیرعامل شرکت پگاه آلومینیوم اراک درخصوص از بین رفتن بازارهای صادراتی شمشهای خالص آلومینیومی، بیان کرد: پس از تحریمها امکان صادرات شمش خالص تولید شده در شرکتهای مادر به سایر کشورها از بین رفت و به همین خاطر شرکتهای تولیدکننده داخلی راحتتر توانستند شمش خالص مورد نیاز خود را تهیه کنند و رقابت برای خرید شمش خالص آلومینیومی میان تولیدکننده داخلی و خارجی از میان رفت و این نبود صادرات شمشهای خالص به نفع تولیدکنندگان داخلی تمام شد.
رحیمی با اشاره به مشکلاتی که در سالهای گذشته برای خرید شمش آلومینیومی در کشور وجود داشته، تصریح کرد: سالهای گذشته برای خریـــد شمش آلومینیومـــی محدودیــتهایی داشتیم برای مثال به شرکت پگاه آلومینیوم که ظرفیت تولیدی ۵ هزار تن را دارد، ماهیانه ۲۰ تن سهمیه تعلق میگرفت اما در حال حاضر میتوانیم به اندازه نیاز و براساس میزان تولید، از آلومینیومسازی شمش خالص خریداری کنیم که این اتفاق منتج از عرضه داخلی شمش و محدودیتهای صادراتی است.
وی در خصوص تامین آمیژانهای ضروری، بیان کرد: افزایش قیمت آمیژانها در سالهای اخیر به اندازهای چشمگیر بوده که موجب شده به هزینههای دیگری همچون هزینه حمل و نقل، دستمزد و …. توجهی نداشته باشیم و عامل اصلـــی کاهــش میــزان تولیدات شرکتهای تولیدکننده محصولات آلومینیومی، آمیژانها بوده است.
تحریمها واردات پودر آلومینا به کشور را سخت کرده است
مدیرعامل شرکت پگاه آلومینیوم اراک درخصوص تاثیر تحریمها بر تهیه آلومینای مورد نیاز برای تولید شمش آلومینیومی، اظهار کرد: تحریمهای وضع شده برعلیه ایران، امکان واردات پودر آلومینا را به کشور با مشکلات عدیدهای مواجه ساخته و در آینده ممکن است، این مشکلات بیشتر شود؛ بهگونهای که صنایع بالادستی نتوانند مواد اولیه مورد نیاز خود را برای تولید شمش خالص تهیه کنند؛ در مراحل بعدی نیز ممکن است، شرکتهای آلیاژساز و مصرفکننده شمشهای خالص با مشکل مواجه شوند.
رحیمی تنها راه دور زدن تحریمها را اینگونه بیان کرد: امکان دورزدن تحریمها از طریق کشورهای همسایه وجود دارد، به این شکل که با راهاندازی کارخانههای ذوب و شمشریزی در کشور عراق، تولید شمش خالص را در آن کشور انجام دهیم.
وی با پیشنهاد راهحلی در جهت کاهش هزینههای تمام شده برای تولید شمش آلیاژی، توضیح داد: کشورهای همسایه از جمله عراق و کشورهای دوست مثل سوریه دسترسی بهتری به مواد اولیه دارند و راحتتر میتوانند مواد اولیه را تامین کنند، همچنین در زمینه خرید آمیژانها با مشکلات تبادلاتی همچون ما، مواجه نیستند و به همین جهت عقیده دارم که اگر در کشور عراق کارخانهای برای تولید شمش تاسیس کنیم، میتوانیم تحریمها را دور بزنیم و شمش خالص یا آلیاژی را با قیمت کمتری تولید و وارد کنیم.
از نقص دانش کشورهای همسایه میتوانیم بهرهببریم
مدیرعامل شرکت پگاه آلومینیوم اراک در ادامه خاطرنشان کرد: کشورهای همسایه همانند ما دانش فنی لازم برای تولید محصولات آلومینیومی را در اختیار ندارند و ما میتوانیم از نقص آنها بیشترین بهره را ببریم و تمام مراحل تولید را در آن کشورها انجام دهیم و در نهایت شمش آلیاژی را وارد کنیم.
وی درخصوص افزایش خرید کشورهای دیگر از ایران، عنوان کرد: به دلیل تفاوت نرخی که میان کشور ما و کشورهای همسایه همانند عراق و ترکیه و جود دارد؛ این کشورها ترجیح میدهند که محصولات مورد نیاز خود را از ما خریداری کنند و اگر مشکلات تحریمها و موانع پیشرو (همچون حمل ونقل) کاهش یابد، قطعا وضعیت صادرات بهبود خواهد یافت.