مدیرعامل شرکت آذر شیمی رازی گفت: سیاستهای مربوط به قیمتگذاری و عرضه خاک و شمش روی که توسط دولت انجام میشود، موجب به حداقل رسیدن تولید و فروش واحدهای تولیدی کوچک شده و حتی توان این تولیدکنندگان برای تامین ماه اولیه به حداقل رسیده است.
امین الله بیگی در گفتوگو با خبرنگار پایگاه خبری و تحلیلی «فلزات آنلاین»، اظهار داشت: شرکت آذر شیمی رازی با در اختیار داشتن ۷۰ نفر نیروی انسانی در زمینه تولید شمش روی و سولفات روی فعالیت میکند. خاک روی، ماده اولیه اصلی است که از آن به همراه برخی کاتالیزورهای دیگر به عنوان افزودنی برای تولید محصولات خود استفاده میکنیم. با توجه به ذخایر روی موجود در کشور، انتظار میرود بتوانیم به راحتی مواد اولیه مورد نیاز خود را تامین کنیم اما کماکان در این زمینه، دچار چالش هستیم.
وی افزود: فرایند تولید محصولات این شرکت، لیچینگ و الکترولیز است که برای انجام آن، نیازمند اسید سولفوریک هستیم که آن را از مجتمع مس سرچشمه تهیه میکنیم اما در تامین خاک معدنی مورد نیاز خود با موانع بسیاری مواجه هستیم. اگرچه عرضه خاک معدنی در بورس کالای ایران، به صورت منظم انجام میشود اما قیمتهایی که برای آنها در نظر گرفته شده است، به شدت افزایش یافته و خرید آنها برای تولیدکنندگان مقرونبهصرفه نیست.
مدیرعامل شرکت آذر شیمی رازی گفت: شاید حدود ۲۰ درصد خاک معدنی عرضه شده در بورس کالا مورد معامله قرار میگیرد زیرا قیمت آن برای تولیدکنندگان توجیه اقتصادی ندارد. ضمن اینکـــه حداقــل میــزان خریــد نیز بیشتــر از نیـاز واحدهای کوچک است.
دوگانگی در قیمتگذاری روی
بیگی در ارتباط با روند قیمت روی در بازار داخلی و جهانی عنوان کرد: قیمتگذاری فلزات غیرآهنی ماننــد روی در داخــل کشــور، بر اساس قیمت جهانی آن در بورس فلزات لندن (LME) و نرخ دلار محاسبه میشود. باید توجه داشت که قیمتگذاری مواد معدنی در بورس کالای ایران، بر اساس نرخ دلار در بازار آزاد محاسبه میشود اما برای عرضه شمش روی در همین رینگ صنعتی، قیمت آن بر اساس نرخ ارز نیمایی تعیین میشود که این امر اختلاف قیمت بین ماده اولیه و شمش را افزایش میدهد و سبب کاهش سود تولیدکنندگان شمش میشود.
این فعال صنعتی اضافه کرد: نامهنگاریهایی از جانب شرکت تهیه و تولید مواد معدنی ایران به دولت انجام شد که متاسفانه بینتیجه ماند و تنها برای مدت زمان بسیار کوتاهی قیمتها کاهش یافــت. چراکـــه بلافاصلــه پــس از اجــرای مرحله اول عرضه شمـــش روی در بــورس کالای ایران، قوانین به منظور عرضه این محصول در هفتــه دوم، به حــال قبـــل بازگشــت و قیمـــت مصوب شمش با نرخ ارز نیمایی محاسبه شد. بر همین اسـاس بایــد یک قانــون مشخــص برای عرضــه مــاده معدنی و همچنین شمش روی در بــورس کالای ایــران تدوین شــود، و قیمتهــا یا بر اساس نــرخ ارز نیمــایی یا ارز آزاد باشد و این دوگانگی رفع شود.
تولید با ۲۰ درصد ظرفیت
وی در ارزیابی بازار فروش محصولات این شرکت، مطرح کرد: میزان رضایتمندی ما از فروش محصولات مجموعه ۵۰ درصد است و رضایت ۱۰۰ درصدی زمانی محقق خواهد شد که قیمتها، منطقی و فعالیــت تولیــدی صرفه اقتصادی داشته باشد. ما زمانی میتوانستیم مواد اولیه مورد نیاز خود را از بورس کالا تهیه کنیم اما هماکنون یک سال است که به دلیل افزایش بیرویه قیمت، از بورس خرید نداریم و خاک معدنی مورد نیاز خود را از معادن متفرقه داخل کشور تامین میکنیم. تاکنون از طریق واردات نیز خاک معدنی مورد نیاز خود را تامین نکردهایم. شرکتهای واقع در استان زنجان به روش ورود موقت کالا، در ازای صادرات شمش، خاک معدنی دریافت میکنند اما از آنجایی که شرکت آذر شیمی رازی در استان اصفهان واقع شده است، چنین کاری به دلیل هزینه بسیار زیاد حمل و نقل، صرفه اقتصادی ندارد.
مدیرعامل شرکت آذر شیمی رازی در ارتباط با ظرفیت تولید، گفت: ظرفیت تولید کنسانتره روی ۴۱ هزار و ۴۰۰ تن و ظرفیت تولید شمش روی نیز هفت هزار تن در سال است که این اعداد، در پروانه بهرهبرداری درج شده است و میزان تولید واقعی، کمتر از آن است. در واقع ما تنها با ۲۰درصد از ظرفیت تولید هر یک از محصولات، در حال فعالیت هستیم.
با چالشهای گوناگونی مواجه هستیم
بیگی با اشاره به اینکه موانع مختلفی در مسیر تولید وجود دارد، اذعان کرد: دریافت مالیات بر ارزش افزوده، مالیات بر درآمد، سختگیری بیش از حـــد سازمــان تامیــن اجتمــاعی و… ازجملــه چالشهایی هستند که میتوان به آنها اشاره کرد. نزدیک به چند سال است که ادارههای بیمه و دارایی پس از بررسی تمام دفترهای معاملاتی واحدهای تولیــدی و بر اســاس دستــوراتی کــه سالهای متمادی به آنها ابلاغ شده است، بدون در نظر گرفتن میزان تولید، فروش و درآمد تولیدکنندگان مبالغ هنگفتی را به عنوان حق بیمه یا مالیات تعیین و دریافت میکنند. تولیدکنندگان نیز به هر نحوی موظف هستند که این مبالغ را پرداخت کنند و در غیر این صورت، مشمول جریمههای سنگین و حتی منع کار خواهند شد.
وی یادآور شد: باید به این نکته نیز اشاره کرد که اگر برای فروش محصولات فاکتور رسمی و قانونی در نظر گرفته شود، مصرفکننده باید ۹درصد مالیات بر ارزش افزودهای که در فاکتور قید شده است را پرداخت کند زیرا این امر در قانون تعریف شده است و از آنجایی که بعضی مصرفکنندگان از صدور فاکتور فروش استقبال نمیکنند، ثبت نشدن فروش در دفاتر قانونی، سبب بروز مشکلاتی میشود که طبیعتا اداره دارایی در چنین شرایطی نسبت به فعالیت ما حساستر خواهد شد.
اجرای طرح توسعه در گرو کاهش قیمتها
این تولیدکننده در پاسخ به سوال خبرنگار «فلزات آنلاین» مبنی بر اینکه آیا طرح توسعهای را برای شرکت آذر شیمی رازی در نظر دارید یا خیر، اظهار کرد: قصد داشتیم خط تولید اکسید روی و شمش زاماک را راهاندازی کنیم که به دلیل افزایش قیمت خاک معدنی در بازار، هنوز موفق به بهرهبـــرداری از ایــــن پــروژه نشدهایـــم امــا زیرساخـتهـــای لازم آن ماننـــد دستگاههـــا و ماشینآلات طی چند سال اخیر خریداری شده است و فقط منتظر هستیم تا با ثبات قیمتها در بازار، این طرح را اجرایی کنیم. در اجرای این پروژه، ظرفیت تولید اکسید روی را به میزان دو تا سه هزار تن در سال در نظر گرفتهایم و برای تولید شمش زاماک نیز پنج هزار تن در سال ظرفیت تولید لحاظ شده است. در آلیاژهای زاماک نیز ۹۵درصد فلــز روی و ۵درصــد باقیمانــده نیز آلومینیوم خواهد بود.
وی در ارتباط با مشتریان محصولات این شرکت، مطرح کرد: عمده مشتریان شرکت آذر شیمی رازی، کارخانههای گالوانیزه گرم که بیشترین مصرف روی را در کشور دارند و همچنین تولیدکنندگان محصولات برنجی هستند.
تولید مقرونبهصرفه نیست
مدیرعامل شرکت آذر شیمی رازی با تاکید بر اینکه با توجه به شرایط حاکم بر بازار، تولید شمش روی مقرونبهصرفه نیست، خاطرنشان کرد: خاک معدنی مورد نیاز برای تولید شمش روی در بورس کالا عرضه میشود و قیمت آن به اندازهای افزایش یافته اســت کــه تمــام تولیدکنندگان توانایی تامین نیاز خود به ماده اولیه را ندارند و شاید در مجموع، چهار یا پنج شرکت قدرت خرید از بورس داشته باشند که این شرکتها سهامی عام هستند. دست واحدهای کوچک خصوصی به دلیل ضعف نقدینگی و ناتوانی مالی، از خاک معدن انگوران کوتاه اســت و در رقابت با شرکتهای بزرگ بازماندهاند.
وی در پایان تصریح کرد: اگر سیاستگذاریها و تمامی امور مرتبط با عرضه، قیمتگذاری و فروش خاک و شمش روی توسط بخش خصوصی انجام شود و دولت دخالت نداشتــه باشــد، میتوان به برونرفت این صنعت از بحران امیدوار بود.