مدیرعامل شرکت اطلس پمپ سپاهان گفت: بیثباتی در بازار داخلی، سایه سنگین تحریمها بر مراودات تجاری و حمایت نکردن بانکها از تولیدکنندگان، مهمترین موانع تولید به شمار میروند که در صورت چارهاندیشی دولت برای رفع آنها میتوان جایگاه بهتری را برای صنعت کشور متصور بود.
ابراهیم احمدی دستگردی در گفتوگو با خبرنگار پایگاه خبری و تحلیلی «فلزات آنلاین»، اظهار داشت: شرکت اطلس پمپ سپاهان از سال ۱۳۷۷ در زمینه ریختهگری، برادهبرداری و مونتاژ قطعات آلومینیومی خودرو فعالیت دارد. ظرفیت تولید سالانه شرکت حدود هفت هزار تن است که در حال حاضر نیز با ۱۰۰ درصد ظرفیت در حال تولید قطعات هستیم.
وی افزود: شرکت اطلس پمپ سپاهان در آغاز فعالیت خود موفق به تولید اویل پمپ خوروی پیکان ۱۶۰۰ شد و تایید تولید انبوه این قطعه را از ایران خودرو دریافت کرد. این شرکت به منظور حفظ و گسترش بازار داخلی و با هدف تامین نیازهای مشتریان اقدام به تاسیس سایت دوم خود در حوزه ریختهگری تحت فشار قطعات آلومینیومی (دایکست) کرد و تولید قطعات اصلی موتور شامل انواع پوسته کلاچ، پوسته گیربکس، کارتر XU7، کارتر RD، پوسته دیفرانسیل و… در دست تولید قرار گرفت.
این تولیدکننده خاطرنشان کرد: با گسترش فعالیتهای تولیدی این مجموعه، سایت سوم نیز در سال ۱۳۸۵ به منظور تولید انواع مختلف اویل پمپ شامل اویل پمپ خودروهای پژو ۴۰۵، پژو ۲۰۶، پراید و سمند و همچنین قطعات دیگر شامل پایه دینام، پایه فیلتر، پایه کمپرسور، لدر فریم، والوکاور و… به بهرهبرداری رسید.
سایت چهارم در مسیر پیشرفت
مدیرعامل شرکت اطلس پمپ سپاهان با اشاره به طرح توسعه این مجموعه، مطرح کرد: سایت چهارم، با هدف تجمیع برخی از محصولات و همچنین افزایش تولید در زمینی به وسعت ۱۰ هزار متر مربع به بهرهبرداری رسیده است و ماشینکاری انواع قطعات شامل کارترها، پوستهها و… در آن در حال انجام است. در حال تلاش هستیم تا بتوانیم زیرساختهای لازم برای تکمیل این طرح را فراهم کنیم تا بتوانیم در خودکفایی تولید قطعات خودرویی بیشتر سهیم باشیم.
تامین آلومینیوم از منابع داخلی
احمدی در ادامه به چگونگی تامین مواد اولیه مورد استفاده، اشاره کرد و گفت: برای ریختهگری، برادهبرداری و مونتاژ قطعات آلومینیومی خودرو از شمش آلومینیومی خالص محصول شرکتهای بزرگ مانند ایرالکو، سالکو، المهدی و… استفاده میکنیم که آن را هم از بورس کالای ایران و هم بازار آزاد تامین میکنیم و در این زمینه با چالشی مواجه نیستیم.
وی عنوان کرد: قیمتی که برای شمش آلومینیومی در بورس کالا تعیین میشود از دو مولفه نرخ جهانی این فلز و قیمت دلار تاثیرپذیری مستقیم دارد. طبیعی است با رشد نرخ دلار، قیمت آلومینیوم در بورس کالا هم افزایش یابد و مصرفکنندگان را دچار سردرگمی کند. نزدیک به ۵۰ درصد نیاز خود را از طریق بورس کالا تامین میکنیم و بقیه آلومینیوم مصرفی نیز از بازار آزاد خریداری میشود. لازم به ذکر است که میان قیمت آلومینیوم در بورس کالا و بازار آزاد، تفاوت چشمگیری وجود ندارد.
استفاده از ماشینآلات داخلی و خارجی
مدیرعامل شرکت اطلس پمپ سپاهان در پاسخ به سوال خبرنگار «فلزات آنلاین» مبنی بر اینکه ماشینآلات خطوط تولید شرکت اطلس پمپ سپاهان متعلق به چه کشورهایی بوده و آیا در تامین قطعات یدکی دچار معضل هستید یا خیر، تصریح کرد: ماشینآلات مستقر در این شرکت، محصول کشورهای آلمان، چین، ژاپن، کره جنوبی و همچنین ایران هستند. برای تامین قطعات یدکی خارجی ، معمولا به دلیل ممنوعیت واردات، با چالشهایی مواجه هستیم و گاهی منجر به خاموشی چند ماه بعضی دستگاهها شده است.
صادرات غیر مستقیم به کشورهای منطقه
احمدی در پاسخ به این سوال که وضعیت فروش محصولات خود را طی سال ۱۴۰۰ چطور ارزیابی میکنید، یادآور شد: از ابتدای امسال تا کنون وضعیت مطلوبی را در فروش داخلی و صادراتی پشت سر گذاشتیم. در مدت یاد شده نزدیک به پنج میلیون قطعه خودرویی تولید و به فروش رساندیم که با توجه به چالشهای بازار و همچنین صنعت قطعهسازی، در مقایسه با سایر تویدکنندگان شرایط مطلوبی را تجربه کردیم.
وی در ارتباط با فروش صادراتی شرکت اطلس پمپ سپاهان، بیان کرد: به صورت غیر مستقیم، محصولات تولید شده خود را از طریق فروش به شرکتهای بازرگانی به کشورهای حاشیه خلیج فارس و همچنین کشورهای عراق، آذربایجان، سوریه که از خودروهای ایرانی استفاده میکنند، صادر میکنیم.
ایجاد ثبات در بازار، مهمترین درخواست تولیدکنندگان
این تولیدکننده در پاسخ به این سوال که چه توقعی از دولت دارید، عنوان کرد: اولین توقعی که یک تولیدکننده میتواند از دولت داشته باشد، این است که به ایجاد ثبات در بازار کمک کند و جلوی نوسانات قیمتی که سبب ایجاد هیجان کاذب میشود را بگیرد. سایر مشکلات و چالشهایی که در مسیر تولید وجود دارد، توسط تولیدکنندگانی که بیش از یک دهه تجربه دارند، قابل برطرف شدن است اما کنترل بازار تنها از عهده دولت برمیآید.
بانکها حامی تولید نیستند
مدیرعامل شرکت اطلس پمپ سپاهان مطرح کرد: طی سال جاری، با مشکلاتی از قبیل کمبود نقدینگی و افزایش بیرویه قیمت مواد اولیه مواجه بودهایم. بانکها نیز برای اعطای تسهیلات به تولیدکنندگان حمایت و تعامل لازم را ندارند و به نوعی جلوی حمایت مالی از تولید را گرفتهاند و به این ترتیب نمیتوانیم نقدینگی مورد نیاز خود را از طریق بانکها و موسسات مالی و اعتباری تامین کنیم. این امر تولید را فلج کرده و با ضرر روبهرو کرده است.
وی در ادامه تاکید کرد: برای مقابله با معضلاتی که در مسیر تولید داریم، نمیتوانیم به تنهایی اقدامی کنیم و منتظر هستیم تا دولت تصمیمهای درست و با پشتوانه علمی اتخاذ کند تا تولید را از این شرایط سخت، نجات دهد. چراکه هماکنون در حال نزدیک شدن به روزهای پایانی سال هستیم و اگر حتی اندکی از این مشکلات نیز برطرف نشود، به نوعی در شبهای پایانی سال، بیش از پیش با مشکل روبهرو خواهیم شد. اگر روند بسته بودن درگاه اعطای وام به تولیدکنندگان به همین صورت ادامه داشته باشد، قطعا تولید با ضررهای مالی و کمبود نقدینگی شدیدتری مواجه خواهد شد.
احمدی با اشاره به استفاده این شرکت از تسهیلات بانکی، اذعان کرد: تسهیلات بانکی که دریافت کردیم، کوتاهمدت است و تاکنون از وام بلندمدت بهره نبردیم. توقع ما از بانکها این است که همت کنند و به داد تولیدکنندگان برسند زیرا با اعطا نکردن تسهیلات بانکی به آنها صرفا سبب از بین رفتن رونق تولید در کل کشور خواهند شد.
در انتظار رفع تحریمها
این تولیدکننده در مورد اثرگذاری تحریم بر فعالیت این شرکت، خاطرنشان کرد: تحریم قطعا بر تمام بخشهای اقتصادی و صنعتی کشور تاثیرگذار بوده و شرکت ما نیز در واردات بعضی قطعات مورد نیاز با سد تحریم مواجه است. واردات قطعات مرتبط با قالبسازی ماهها طول میکشد تا انجام شود، انتقال ارز برای خرید قطعات مورد نیاز نیز به شدت با معضل روبهرو است و نمیتوانیم فرایند خرید خود را به آسانی به سرانجام برسانیم. برای تولید قطعات آلومینیومی خودرویی، از کشور تایوان قالب وارد میکنیم و پلیآمیدهای افزودنی به ذوب هم از کشور ترکیه تهیه میشود. به ماشینآلاتی نیز نیاز داریم که از طریق واردات باید تامین شود. امیدوار هستیم مراودات تجاری ایران به حالت عادی برگردد تا شاهد رونق تولید در کشور باشیم.