دبیر سندیکای تولیدکنندگان لوله و پروفیل ایران گفت: در شرایطی که شرکتهای بزرگ دارای سود انباشته چند هزار میلیارد تومانی باید از صنایع کوچک حمایت کنند، متاسفانه مشاهده میشود که با دستور اخیر وزارت صنعت، معدن و تجارت مبنی بر انجام معاملات نقدی سه ماهه، صنایع کوچک تبدیل به محل تامین مالی شرکتهای بزرگ تبدیل شدهاند.
امیرحسین کاوه در گفتوگو با خبرنگار پایگاه خبری و تحلیلی «فلزات آنلاین» اظهار داشت: وزارت صنعت، معدن و تجارت مشاهده کرد وقتی که نمیتواند پاسخگوی تقاضای زیاد ورق در بورس کالا باشد، به اشتباه تصور کرد که این میزان تقاضا به دلیل فروش اعتباری در بورس کالا است، از این رو به اشتباه تصمیم گرفتند معاملات از اعتباری به نقدی تغییر یابد.
وی افزود: تولیدکنندگان کوچک و متوسط سرمایه در گردش کافی ندارند و حتی دولت طرحهــای مختلفـــی را ماننـــد طـــرح «گـــام» برنامهریزی کرد که به افزایش نقدینگی این تولیدکنندگان کمک کند. دولت ادعا میکرد که صنایع مادر باید در خدمت صنایع کوچک و متوسط باشند اما به نظر میرسد که این فرآیند برعکس شده است.
دبیر سندیکای تولیدکنندگان لوله و پروفیل ایران اضافه کرد: متاسفانه معاملات ورق به صورت نقدی شده و قرار است پول نقد به معاملاتی تعلق گیرد که تحویل کالای آن دو یا سه ماه آینده است! این یعنی خریداران و شرکتهای کوچک و متوسط به محلی برای تامین نقدینگی شرکتهای بزرگ مادر تبدیل شدهاند. در حالی که شرکتهای بزرگ مادر باید به دلیل داشتن امتیازات مختلف و هزاران میلیارد تومان سود انباشته به صنایع کوچک و متوسط برای ادامه حیات کمک کنند و به آنها برای انجام معاملات اعتبار دهند اما در حال حاضر، صنایع کوچک و متوسط به شرکتهای بزرگ اعتبار میدهند!
کاوه عنوان کرد: نتیجه تصمیمگیری اشتباه دلالی در بورس کالا است. با توجه به تغییر شرایط خرید از اعتباری به نقدی، پای دلالان به معاملات باز شده است. از آنجا که صنایع کوچک نقدینگی کافی برای خرید از بورس کالا ندارند، دلالها به صورت نامحسوس به برخی تولیدکنندگان پیشنهاد خرید ورق از بورس کالا را با کد اعتباری آنها میدهند.
وی تصریح کرد: حتی سهمیه برخی شرکتها که زیر بار دلالی در بورس کالا نرفتهاند، به دلیل تعطیلی و ناتوانی خرید باطل شده است. در عین حال، برخی کارگزاریها به کارخانههایی که از سهمیــه خــود استفـــاده نمیکننــد، پیشنهــاد فروش سهمیه دادهاند.
دبیر سندیکای تولیدکنندگان لوله و پروفیل اذعان کرد: یک تصمیم اشتباه کوچک برای فروکش کردن التهاب بازار نه تنها به ثبات بازار کمک نکرد، بلکه دست دلالها را برای جولان بیشتر باز کرده است. ضمن اینکه با افزایش قیمت ورق، قیمت پروفیل با این کالا تقریبا یکسان شده است! زیرا پروفیل در کارخانه توسط تولیدکننده به قیمت هفت هزار و ۵۰۰ تومان به ازای هر کیلوگرم تولید میشود اما ورق در اختیار دلال است. تولیدکنندگان باید برای فروش محصول خود منتظر خریدار باشند اما ورق توسط دلالها دست به دست میشود و اجازه کاهش قیمت را نمیدهند.
کاوه خاطرنشان کرد: انجام معاملات به صورت نقدی و تحویل سه ماهه با توجه به شرایط بازار نشان از کمبود شدید ورق است. این یعنی به اندازهای عطش دریافت ورق در بازار وجود دارد که مصرفکنندگان حاضر به پرداخت هزینههای آن حتی با شرایط دشوار کنونی هستند.
وی اظهار کرد: مصرف ورق به هیچ عنوان افزایش نیافته و میزان عرضه آن نیز در بازار دچار تغییر نشده است. بلکه سوداگران در بازار جنبش بیشتری یافتهاند. باید توجه داشت که در بورس کالا فقط تولیدکنندگان میتوانند ورق را خریداری کنند اما تولیدکنندگانی که نقدینگی کافی در اختیار ندارند، باید سراغ دلالها بروند. در این شرایط حتی اکر تولیدکننده با کمک دلال ورق مورد نیاز خود را از بورس بخرد، باید همه مالیات بر ارزش افزوده آن را بپردازد.
در این میان سود نهایی را دلالها خواهند برد. اگر این تولیدکنندگان نتوانند از بورس خرید کنند، سهمیه آنها از بین خواهد رفت و با خطر تعطیلی مواجه خواهند شد. پیشتر تولیدکنندگان برای تامین نقدینگی خود باید وام با سودهای ۲۰ درصد و بیشتر از بانک میگرفتند و تا با دریافت السی بتوانند با پرداخت ۱۰ درصد از قیمت، ورق را از بورس کالا خریداری کنند اما وزارت صمت به یکباره همه معاملات را نقدی اعلام کرد.
دبیر سندیکای تولیدکنندگان لوله و پروفیل در پایان تصریح کرد: طی چند روز اخیر پیشنهاداتی از سوی بورس کالا مبنی بر ابزار اوراق خرید دین مطرح شده که در این ابزار قرار است فروشنده به صورت نقدی عرضه و متقاضی خریداری کند و اوراق این معامله به صورت خرید دین در بورس کالا عرضه شود. این شیوه نیز ابهاماتی دارد و ممکن است دلالها در این بازار دخالت کنند. ابزاری که در بورس کالا قرار است عملیاتی شود، دو تا سه ماه به طول میانجامد؛ در حالی که دلالها در کمترین زمان ممکن در بازار دخالت میکنند.