با وجود ماهها اخبار دلسردکننده از عقبگرد کشورها در پیشبرد تعهدات اقلیمی خود و کاهش اهداف سبز شرکتها، نباید از یاد برد که در سال ۲۰۲۴، شاهد پیشرفتهای قابلتوجهی در مقابله با گرمایش زمین نیز بودیم.
به گزارش پایگاه خبری و تحلیلی «فلزاتآنلاین» و به نقل از بلومبرگ، سال ۲۰۲۴ شاهد افزایش چشمگیر نصب پنلهای خورشیدی در مکانهایی دور از انتظار بود. در این سال، بسیاری از شهرها پروژههای جسورانهای را برای سازگاری با تغییرات اقلیمی به اجرا گذاشتند و حتی زنان سالخورده سوئیسی نیز توانستند در یک پرونده مهم اقلیمی، در دادگاهی اروپایی به پیروزی دست یابند.
انرژی خورشیدی سالی بینظیر را سپری کرد
در سال ۲۰۲۴، ظرفیت نیروگاههای خورشیدی در سطح جهان با سرعتی بینظیر افزایش یافت و قیمت مناسب پنلهای خورشیدی، مشوقی برای استفاده کشورها از انرژیهای پاک بود. در حالی که بازارهای بزرگی مانند چین، هند و آلمان رشدی پیوسته را تجربه کردند، تقاضا در کشورهایی مانند عربستان سعودی و پاکستان که پیش از این تمایل چندانی به این منبع انرژی نشان نمیدادند، به شدت افزایش یافت. همزمان، ظرفیت نیروگاههای بادی و خورشیدی در چین تقریبا ۶ سال زودتر از موعد از هدف تعیین شده عبور کرد.
کتابخانه بریتانیا از یک سامانه خورشیدی به ارزش ۱.۵ میلیون پوند (دو میلیون دلار) بر روی بام خود، پردهبرداری و کلیسای انگلستان نیز با نصب یک سامانه ۴۳۸ پنلی چشمگیر بر روی یک کلیسای تاریخی در شهر کمبریج، تولید برق را آغاز کرد. همزمان، بریتانیا در پایان ماه سپتامبر ۲۰۲۴ آخرین نیروگاه زغالسنگ خود را تعطیل کرد و به این ترتیب به اولین کشور عضو گروه ۷ تبدیل شد که این سوخت فسیلی را از ترکیب تولید برق خود حذف میکند.
نروژ تمامقد به استقبال خودروهای برقی رفت
نروژ خود را برای تحقق هدف سال ۲۰۲۵ مبنی بر توقف فروش خودروهای با سوخت فسیلی آماده میکند. مشوقها و سیاستهای اتخاذ شده، خودروهای برقی را به بخشی جداییناپذیر از حملونقل در جادههای این کشور تبدیل کرده است. در حال حاضر، حدود ۲۵ درصد از خودروهای نروژ برقی هستند و حدود ۱۷۰ مدل خودروی برقی در این کشور عرضه میشود. رویکرد نروژ به عنوان الگویی برای سایر کشورها که قصد گذار از سوختهای فسیلی را دارند، مورد توجه قرار گرفته است.
در سال ۲۰۲۴، با افزایش چشمگیر ایستگاههای شارژ، نگرانی بسیاری از رانندگان آمریکایی در مورد مسافت قابل پیمایش خودروهای برقی برطرف شد. در ۹ ماهه سال گذشته میلادی، تعداد ایستگاههای شارژ سریع در این کشور ۳۵ درصد افزایش داشت و اکنون حدود ۹ هزار مرکز عمومی شارژ در سراسر ایالات متحده آمریکا وجود دارد که بخش عمده آنها در مناطق روستایی احداث شدهاند. نمودار یک، روند افزایش ایستگاههای شارژ عمومی در ایالات متحده آمریکا را از سال ۲۰۱۵ نشان میدهد.
نمودار ۱٫ افزایش ایستگاههای شارژ عمومی در ایالات متحده آمریکا از سال ۲۰۱۵
در شهر اوکلند ایالت کالیفرنیا، گروهی از اتوبوسهای مدرسه برقی زرد رنگ، برای نخستین بار در ایالات متحده آمریکا به خدمت یک منطقه آموزشی بزرگ درآمدند. اکنون باتریهای بزرگ این خودروها میتوانند برق مورد نیاز شبکه منطقه خلیج سان فرانسیسکو را نیز تامین کنند.
دولت استرالیا با هدف رونق بخشیدن به فروش خودروهای برقی، طرح اعطای وامهای کمبهره به کارگران کمدرآمد برای خرید این خودروها را آغاز کرد. این وامها برای خرید خودروهای برقی نو یا دستدوم تا سقف ۵۵ هزار دلار استرالیا قابل استفاده هستند.
قوانین مربوط به تغییرات اقلیمی بایدن همچنان پابرجاست
در حالی که سیاستهای اقلیمی ایالات متحده آمریکا با روی کار آمدن دولت ترامپ با ابهاماتی روبهرو شده است، در سال ۲۰۲۴ مشخص شد که بخشهای قابلتوجهی از قانون مهم کاهش تورم مصوب بایدن تغییر نخواهد کرد. به احتمال زیاد، اعتبارات مالیاتی ۱۰ ساله با هدف تشویق سرمایهگذاری در تولید انرژیهای پاک، دستنخورده باقی خواهد ماند. علاوهبراین، بخش عمدهای از بودجه اقلیمی این قانون از قبل تخصیص داده شده است.
شهروندان شماری از شهرهای ایالات متحده آمریکا، از سرمایهگذاری در بهبود سامانههای حملونقل عمومی حمایت کردند. ایالت واشنگتن برنامه سقف و تجارت آلایندهها را تمدید کرد و مردم کالیفرنیا نیز به اختصاص ۱۰ میلیارد دلار بودجه برای تقویت تابآوری در برابر تغییرات اقلیمی رای مثبت دادند.
در همین حال، ممنوعیت ضایعات غذایی تجاری که از سال ۲۰۱۴ در ایالت ماساچوست به اجرا گذاشته شده، در پنج سال نخست اجرای خود به طور میانگین سالانه ۷ درصد از میزان زبالههای دفن شده و سوزانده شده را کاهش داده است.
لوئیس ایناسیو لولا داسیلوا، رئیس جمهور برزیل، در ابتدای سال ۲۰۲۳ و همزمان با آغاز دوره ریاستجمهوری خود وعده داده بود که با پدیده جنگلزدایی در آمازون به شدت مقابله خواهد کرد؛ نتایج اولیه نشان میدهد که این وعده در حال تحقق است.
براساس آمارهای دولتی برزیل، میزان جنگلزدایی در این کشور طی سال گذشته میلادی ۵۰ درصد کاهش یافت و به گفته مارینا سیلوا، وزیر محیط زیست و دیپلمات ارشد اقلیمی برزیل، این روند کاهشی در سال ۲۰۲۵ نیز ادامه داشته است.
نسلهای مسنتر، مبارزه با تغییرات اقلیمی را تشدید کردند
در ماه آوریل ۲۰۲۴، گروهی از زنان سالخورده سوئیسی، در دادگاه حقوق بشر اروپا به یک پیروزی تاریخی دست یافتند. این دادگاه، کنفدراسیون سوئیس را به دلیل کوتاهی در عمل به تعهدات اقلیمی و نقض حقوق شهروندان محکوم کرد. در ایالات متحده آمریکا و بریتانیا نیز شمار زیادی از بازنشستگان، نقشی کلیدی در اعتراض به گسترش استفاده از سوختهای فسیلی و تشویق همنسلان خود به رای دادن با نگاه اقلیمی ایفا کردند.
استارتآپها با بهبود فناوری استفاده از چارچوبهای فلزی آلی (MOFs)، امکان تولید آب را تنها با نور خورشید و بدون نیاز به برق فراهم کردند. این فناوری قادر است حتی از خشکترین هوا نیز آب استخراج کند.
علاوهبراین، شهرها برای مقابله با پیامدهای تغییرات اقلیمی آمادگی خود را افزایش دادند؛ در حالی که تلاشهای جهانی برای جلوگیری از تشدید گرمایش زمین ادامه دارد، بسیاری از شهرها خود را برای اثرات محسوس این پدیده آماده کردهاند. به عنوان نمونه، شهر بیرا در موزامبیک در حال راهاندازی سامانه هشدار زودهنگام طوفان است. شهر بولدر در ایالت کلرادو خود را در برابر آتشسوزیهای جنگلی مقاوم میسازد. فرانکفورت با استفاده از جریان هوا، بهدنبال خنک نگه داشتن شهر است و شهر نایروبی نیز راهکاری نوآورانه برای مهار سیلابهای خطرناک با استفاده از مگسهای زبالهخوار یافته است.
انتهای پیام//