اعمال تعرفه بر واردات فولاد و آلومینیوم میتواند قیمت خودرو را در ایالات متحده آمریکا افزایش دهد؛ هزینههای تولید را بالا ببرد و حاشیه سود تولیدکنندگان را کاهش دهد. همچنین شرکتهای خودروسازی کوچکتر ممکن است در رقابت دچار مشکل شوند؛ در حالی که اقدامات تلافیجویانه میتواند بازار جهانی خودرو را دچار اختلال کند و صنایع تولیدی و تجاری را در سطح جهانی به شکلی گسترده دگرگون سازد.
به گزارش پایگاه خبری و تحلیلی «فلزاتآنلاین» و به نقل از موسسه «Fastmarkets»، برتراند راکوتو، یکی از مدیران شرکت «Ducker Carlisle» اظهار داشت: تعرفههای اعمال شده بر واردات فولاد و آلومینیوم به ایالات متحده آمریکا میتواند به افزایش قیمت خودروهای جدید منجر شود اما در عین حال میتواند به تقویت پایه صنعتی آمریکا نیز کمک کند.
وی عنوان کرد: تاثیر نهایی به این بستگی دارد که آیا تعرفهها در روند بازنگری توافقنامه ایالات متحده آمریکا مکزیک کانادا (USMCA) که قرار است در سه ماهه اول سال ۲۰۲۶ برای تمدید بررسی شود، همچنان برقرار باقی میمانند یا تغییر میکنند.
تاثیرات بلندمدت در مقابل تاثیرات کوتاهمدت
راکوتو مطرح کرد: به عنوان مثال، تعرفههای بخش ۲۳۲ بر واردات فولاد و آلومینیوم که در دولت اول ترامپ اعمال شدند، در دوره بایدن نیز همچنان برقرار ماندند. با توجه به اینکه این تعرفههای جدید برای مدت طولانی ادامه خواهند داشت، میتوان پیشبینی کرد که تاثیرات مثبتی در بلندمدت به همراه داشته باشند.
تحلیلگران صنعتی و فعالان بازار معتقدند که تعرفهها اگر بر رفتار خرید مصرفکنندگان تاثیر بگذارند، به همان میزان بر تقاضا برای بخشهای مهمی از محصولات فولادی همچون کویل نورد سرد، ورق گالوانیزه و فولاد ویژه نیز اثرگذار خواهند بود.
وی مطرح کرد: چالش خودروسازان آمریکایی در این خواهد بود که چگونه با این تعرفهها سازگار شوند و اینکه تا چه میزان آزادی عمل برای تامینکنندگان آنها برای کنار آمدن با این شرایط وجود خواهد داشت. در این میان، ممکن است شاهد مشکلات کوتاهمدت و افزایش قیمتها باشیم.
مدیر شرکت «Ducker Carlisle» تصریح کرد: ما میدانیم که اگر تعرفههای بخش ۲۳۲ بر واردات فولاد و آلومینیوم اعمال شوند، موجب افزایش قیمت خودروها خواهند شد زیرا بیش از ۶۰ درصد وزن خودرو از فولاد یا آلومینیوم تشکیل میشود. بنابراین، اگر تعرفهها فقط بر واردات آلومینیوم و فولاد از کانادا و مکزیک اعمال شوند، این امر میتواند باعث افزایش قیمت ۵ تا ۸ درصدی هر خودرو شود؛ البته این در صورتی است که این هزینهها به مصرفکننده منتقل شود.
اقدامات مربوط به بازگرداندن تولید به داخل کشور و تحمل هزینهها
راکوتو خاطرنشان کرد: بخشی از هزینههای سنگینتر را میتوان با بازگرداندن تولید و مواد اولیه به داخل آمریکا کاهش داد اما در عین حال میدانیم که ظرفیت تولید فولاد و آلومینیوم ایالات متحده آمریکا برای تامین کامل نیاز خودروسازان این کشور کفایت نمیکند.
به گفته وی، سوال اصلی این است که چه کسی این هزینههای اضافی را به قیمت نهایی خودروها اضافه خواهد کرد و چه کسی آنها را متحمل خواهد شد. برخی تامینکنندگان میگویند که این هزینهها را خود تحمل خواهند کرد و برخی دیگر میگویند که آن را به خریداران خود منتقل میکنند. بنابراین اگر تامینکنندگان رده اول این هزینهها را به تولیدکنندگان منتقل کنند، آنها نیز در مقابل قیمت محصولات خود را افزایش خواهند داد. در نتیجه، این ریسک وجود دارد که اعمال تعرفهها افزایش قیمت خودروها را در پی داشته باشد.
نوسانات نرخ ارز، مشکلات تعرفهای خودروسازان را تشدید میکند
مدیر شرکت «Ducker Carlisle» اظهار داشت: نرخ ارز، همواره عاملی تعیینکننده برای خودروسازان بوده است. در برخی سالها شاهد بودهایم که مشکلات ارزی، سودآوری برخی خودروسازان را تحتالشعاع قرار داده است. تعرفهها نیز میتوانند تغییراتی در نرخ ارز ایجاد کنند.
راکوتو گفت: در بازار آمریکای شمالی، مواد و قطعات به طور متقابل از مرز عبور میکنند و این موضوع باعث میشود تحمل هزینههای مربوط به تعرفهها در ساختار زنجیره تامین کمی مشکل باشد.
وی تاکید کرد: حدود ۸۰ درصد آلومینیوم مورد استفاده خودروسازان ایالات متحده آمریکا از کانادا تامین میشود؛ بنابراین هر کسی که آلومینیوم را در آمریکا میخرد، ناگزیر به پرداخت تعرفه آن است. در نتیجه، میزان تاثیر تعرفه بر قیمتها به نوع خودرو و حجم واردات بستگی دارد.
مدیر شرکت «Ducker Carlisle» یادآور شد: یک تعرفه ۲۵ درصدی تنها بر محصولات وارداتی تاثیر نخواهد گذاشت. قطعات و محصولات تولید داخل تنها برای مدت کوتاهی از مزیت مقرونبهصرفه بودن برخوردار خواهند بود زیرا تولیدکنندگان داخلی نیز تمایل پیدا خواهند کرد که قیمت محصولات خود را افزایش دهند؛ هرچند نه به اندازه ۲۵ درصد اما بیشک شاهد اصلاح قیمتها خواهیم بود.
راکوتو اضافه کرد: علاوهبراین، تعرفههای متقابل که از روز دوم آوریل اعمال شدهاند، نه تنها فولاد و آلومینیوم بلکه شامل کالاهای مصرفی نیز میشوند. همچنین، دونالد ترامپ اعلام کرده است که قصد دارد ۲۵ درصد تعرفه بر واردات خودرو اعمال کند.
به گفته وی، پیشبینی نمیشود که مالیات خودرو به تعرفههای متقابل افزوده شود؛ چراکه مالیات خودرو به تنهایی احتمالا بسیار سنگینتر از نرخ این تعرفهها خواهد بود.
تاثیر تعرفهها بر تقاضای مصرفکنندگان
مدیر شرکت «Ducker Carlisle» خاطرنشان کرد: اگر در پی اعمال تعرفهها قیمت خودروهای تولید آمریکا افزایش پیدا کند، بدون شک تقاضای مشتریان برای خرید خودروهای جدید کاهش خواهد یافت.
راکوتو اظهار داشت: خودروسازان ممکن است برای کاهش قیمت محصولات خود، به ارائه تخفیف یا استفاده از روشهای تامین مالی دیگر متوسل شوند اما با توجه به نرخ بهره بالای فعلی، انتظار میرود که مجموع تولید بازار نسبت به سال گذشته با رکود مواجه شود.
وی تاکید کرد: ترامپ معمولا علاقه دارد از تعرفهها به عنوان ابزاری برای مذاکره استفاده کند؛ از این رو احتمالا فرایند بازگشت تولید به داخل آمریکا با کمی تاخیر همراه شود.
مدیر شرکت «Ducker Carlisle» اضافه کرد: تصمیم خودروسازان و تامینکنندگان در خصوص بازگرداندن تولید به داخل آمریکا، به این بستگی دارد که آیا نرخهای تعرفه بدون استثنا و معافیت اعمال میشوند؟ همچنین آیا این تعرفهها به طور پایدار باقی میمانند؟ تصمیمگیری در این زمینه نیازمند کمی تامل است.
این امر برای شرکتهای کوچک شاید کمی سادهتر باشد اما شرکتهای بزرگ به ثبات در سیاستها نیاز دارند و بر همین اساس قبل از هر اقدامی، منتظر نتایج تمامی مذاکرات خواهند ماند.
به گفته راکوتو، خودروسازان و تامینکنندگان قادر خواهند بود تدابیر موقتی برای محدود کردن واردات اتخاذ کنند اما این اقدامات به احتمال زیاد محدود خواهند بود.
وی اظهار داشت: بازگرداندن تولید به داخل کشور، نیاز به استخدام نیروی انسانی دارد و باید اطمینان حاصل شود که فضای کافی با ظرفیت لازم برای انجام این کار در دسترس باشد. در نتیجه، هر خودروساز تنها به اندازه ظرفیتهای موجود خود قابلیت انجام این کار را دارد.
مدیر شرکت «Ducker Carlisle» خاطرنشان کرد: به طور مثال، انتقال یک شبه خط تولید یک مدل خودروی پیکاپ از مکانی به مکان دیگر و ادعای عدم بروز مشکل امری غیرممکن است. موانع لجستیکی و مسائل مربوط به زنجیره تامین، در مقیاس وسیع و در بازه زمانی کوتاه مانع از تحقق این امر میشود.
راکوتو در پایان یادآور شد: خودروسازان باید ببینند کدام تعرفهها باقی میمانند و سپس به طور استراتژیک و در طول چند سال تصمیمات لازم را برای کسب بهترین نتایج اتخاذ کنند.
انتهای پیام//