با اعلام دومین خریدار بزرگ طلا در جهان یعنی بانک مرکزی کشور ازبکستان در سه ماهه گذشته، حجم ذخایر شمش طلای این کشور به شدت کاهش یافته است.
به گزارش پایگاه خبری و تحلیلی «فلزات آنلاین» و به نقل از خبرگزاری بلومبرگ، حجم فلزات گرانبهای ازبکستان از ذخایر ۳۲ میلیارد دلاری این کشور به تقریبا دو سوم رسیده است؛ در حالی که ازبکستان به دنبال پرداخت بدهیهای دولتی خود به ایالات متحده آمریکا و چین از محل این ذخایر و به دنبال آن کاهش حجم ۵۰ درصدی این ذخایر است.
این نسبت در حال حاضر در میان کشورهای در حال توسعه که توسط شورای جهانی طلا رصد میشوند، در میان بالاترینها قرار دارد. همچنین با وجود اینکه کل ذخایر ازبکستان از زمانی که بانک مرکزی این کشور بیش از سه سال پیش ایده تنوعبخشی به شمش فلزات گرانبها را مطرح کرد، حدود یک چهارم افزایش یافته است.
بهزود حمرایف، معاون رئیس بانک مرکزی ازبکستان در مصاحبهای بیان کرد که این بانک مرکزی به دنبال تزریق سرمایه در خزانه دولتی است اما بالطبع بازار این کار امکانپذیر نیست.
وی افزود که با افزایش قیمت طلا و ثبت رکورد قیمتی در سال ۲۰۲۰ در زمان همهگیری ویروس کرونا، بانک مرکزی ازبکستان خط مشیهای خود را تغییر داد.
حمرایف تصریح کرد که به دلیل وضعیت مناسب قیمتها، بانک مرکزی ازبکستان به اجرای خط مشیهای خود درباره فلز طلا ادامه میدهد.
به گفته شورای جهانی طلا به عنوان شورایی پرنفوذ در بخش معدن، بانکهای مرکزی کشورهای آسیای مرکزی در سه ماهه دوم سال ۲۰۲۲ با ثبت رکورد ذخیره حدود ۴۰۰ تن طلا که بیش از چهار برابر حجم سال گذشته است، مورد توجه قرار گرفتند. حجم خرید ۲۶ تنی شمش طلا، ازبکستان را در رده دوم و پس از کشور ترکیه قرار داده است.
جذابیت طلا به عنوان یک دارایی امن برای سرمایهگذاران، پس از اعمال تحریم به دلیل تهاجم روسیه به اوکراین علیه بانک مرکزی روسیه به عنوان دومین شریک تجاری بزرگ ازبکستان در سال جاری، افزایش یافت. در حالی که تحریمهای اعمال شده توسط ایالات متحده آمریکا و متحدان این کشور توانست دسترسی روسیه به حدود ۳۰۰میلیارد دلار از ذخایر ارزهای خارجی مانند دلار و یورو را قطع کند اما شمش طلا از قاعده تحریمها توانست مصون بماند.
هرچند تورم و رکود اقتصادی جهانی باعث افزایش تقاضا برای این فلز گرانبها به عنوان پوششی مورد استفاده در ریسکهای مالی شد اما قیمت طلا در ماه مارس ۲۰۲۲ دوباره توانست به بالای دو هزار دلار در هر اونس برسد. از آن زمان، با افزایش شدید نرخ بهره توسط فدرال رزرو آمریکا، ارزش دلار آمریکا افزایش یافت و منجر به فروش اوراق قرضه خزانهداری دولت در مدت زمان کوتاهی شد. در عین حال، قیمت طلا به مدت هفت ماه متوالی کاهش یافت که طولانیترین دوره متوالی کاهش قیمت از اواخر دهه ۱۹۶۰میلادی به بعد است.
زمانی که قیمتها در سه ماهه اول سال ۲۰۲۲ به اوج خود رسید، بانک مرکزی ازبکستان ۵۰ تن شمش طلا را در بازار عرضه کرد اما همزمان با انجام خرید و ذخیره شمش طلا در داخل، این کشور توانست هزینه مصرفی را جبران کند. از آن زمان تاکنون، با پیشبینی بهبود چشمانداز قیمت طلا، بانک مرکزی ازبکستان هیچ شمش طلایی در بازار عرضه نکرد.
بهترین زمان مناسب برای فروش طلا
معاون رئیس بانک مرکزی ازبکستان در این زمینه عنوان کرد که دو عامل و موضوع قیمتها در زمان حال و در زمان آینده را باید مد نظر قرار داد. موضوع دیگر در این رابطه، در نظر گرفتن عواملی چون افزایش، کاهش و رسیدن قیمتها به اوج خود است. در عین حال اگر روند قیمتها در حالت افزایشی قرار گرفت، بهتر است منتظر زمان فروش بود.
کشور ازبکستان که در سال ۱۹۹۱ از اتحاد جماهیر شوروی استقلال یافت، هماکنون رتبه یازدهم را در بین تولیدکنندگان برتر طلا در جهان در اختیار دارد.
بانک مرکزی ازبکستان بیش از ۱۰۰ تن شمش طلا را در سال از تولیدکنندگان داخلی خریداری و به آنها ارز این کشور را پرداخت میکند. همچنین به منظور جبران تاثیرگذاری این خریدها، ارز دلار را میفروشد.
بانک مرکزی ازبکستان در حال حاضر ۸۶٫۵تن شمش طلا در ۱۰ ماهه سال ۲۰۲۲ خریداری کرده و داراییهای خود را نزدیک به ۳۹۹ تن شمش طلا افزایش داده است.
حمرایف در ادامه تاکید کرد که اگرچه طلا از نظر تاریخی طی دورههای آشفتگی به عنوان یک دارایی امن مورد استفاده قرار میگرفت اما این موضوع ممکن است در آینده تغییر کند؛ چراکه هدف بانکهای مرکزی جهانی از انجام این کار، حمایت از رشد اقتصادی کشورها نیست.
میزان تاثیرگذاری افزایش قیمتها در زمان کاهش نقدینگی
وی اذعان کرد که به محض شروع بحران اقتصادی، قیمت طلا افزایش مییابد. حال سوالی که مطرح میشود، این است که آیا افزایش قیمتها زمانی که نقدینگی در حال کاهش است، اتفاق خواهد افتاد یا قضیه به گونهای دیگر خواهد بود.
حمرایف با حالتی کنایهآمیز تاکید کرد که اگر تمام ذخایر ازبکستان از طلا باشد، این موضوع بسیار خوشایند خواهد بود اما از لحاظ منطقی این موضوع امکانپذیر نیست؛ چراکه بانک مرکزی در کنار ذخایر طلا باید ذخایر پول نقد هم داشته باشد.
وی اضافه کرد که یکی از روشهای دوری از فروش طلا در زمان نامناسب، انجام عملیات سوآپ با صندوق سرمایهگذاری ملی ازبکستان است.
موضوع مهمی که باید در خصوص پول نقد صندوق سرمایهگذاری ملی ازبکستان بیان کرد، این است که این نقدینگی در بانک مرکزی این کشور ذخیره خواهد شد.
حمرایف در پایان یادآور شد که نرخ شمش طلا در حال حاضر بسیار مناسب و بهتر از قیمت اوراق قرضه خرانه دولت است. این ارزشگذاری بدان معناست که قیمت شمش طلا کاهش یافته اما وضعیت ذخایر آنها همچنان مناسب است.