استفاده از کالاهای سبز چه تاثیری در میزان مصرف سیملاکی دارد؟
تولید کالاهای سبز مانند خودروهای برقی با هدف کاهش آلودگی محیطزیست، میتواند مصرف سیملاکی را افزایش دهد. هر چه میزان استفاده از کالاهای برقی در ایران افزایش یابد، میزان مصرف سیملاکی نیز به همان میزان افزایش مییابد؛ در نتیجه سبب افزایش تولید این صنعت شده و اشتغالزایی میکند. به طور مثال از ۱۰ سال پیش که استفاده از بالابر برقی شیشه در خودروهای تولید داخل مرسوم شد، مصرف سیملاکی افزایش چشمگیری داشته است. با توجه به نقش پررنگ برق در دنیای معاصر و تاثیر لوازم برقی در افزایش کیفیت زندگی مردم، توسعه صنعت سیملاکی بسیار مشهود است. زیرا در ساخت روتور و استاتور و ترانس که لازمه تولید برق است از سیملاکی استفاده میشود.
آیا صنعت تولید سیملاکی جز صنایع آلاینده به شمار میآید؟ و اینکه برای تولید این سیمها شرایط خاصی لازم است؟
خیر این صنعت آلاینده نیست. در واقع اگر دستگاههای تولید سیملاکی خوب و استاندارد کار کنند و کنترل لازم بر آنها وجود داشته باشد این صنعت بههیچوجه آلاینده نیست. وضعیت آب و هوا بر کیفیت محصول نهایی تاثیر مستقیم دارد. در نتیجه سالنهای تولید سیملاکی همواره باید تمیز و عاری از کوچکترین آلودگی و گرد و خاک باشند.
با افزایش تولید سیملاکی مشکلی در تامین مواد اولیه ندارید؟
ما برای تامین مس مورد نیاز مجموعه مشکلی خاصی نداریم اما در تامین لاک با معضلاتی درگیر هستیم. با توجه به اینکه تولید لاک بسیار تخصصی است و تولید آن شرایط خاصی نیز طلب میکند، تولید این محصول در ایران رایج نیست. بر اساس مشورت با متخصصان خارجی، ایران حداقل باید پنج هزار تن در سال لاک مصرف کند تا تولید این محصول در داخل توجیه اقتصادی داشته باشد، در حالی که مصرف سالانه کشور تقریبا کمتر از سه هزار تن است. در این شرایط تولید عایق لاکی در ایران بهصرفه نیست و باید از تامین کنندگان خارجی تامین شود. برای اینکه چرخه این صنعت در گردش باشد بهتر است که واردات لاک عایق الکتریکی سهل شود تا تولیدکننده بتواند دست به تولید انبوه بزند؛ باوجود تحریمها تامین عایق لاکی با کیفیت مورد نیاز صنعت سیملاکی مشکل شده است.
در حال حاضر وضعیت بازار سیملاکی به چه شکل است؟
تولیدکنندگان سیملاکی نیاز بازار داخلی را به راحتی تامین میکنند. کیفیت تولیدات داخلی در حدی هست که مصرفکننده سیملاکی از خرید نمونه مشابه خارجی آن بینیاز باشد؛ به دلیل اینکه سیملاکی یک محصول کاربردی است، میزان تقاضای این سیمها در بازار ایران بالا است و در نتیجه فروش این محصول خوب بوده و بازار رونق دارد. اما متاسفانه به دلیل کمبود مواد اولیه تولید این نوع سیم با مشکلاتی همراه است، با وجود آمار فروش بالا، این صنعت هنوز آنچنان که باید نتوانسته سودآفرین باشد. در رابطه با فروش این محصول در بازار داخلی، حتی میتوان گفت میزان تولیدات مجموعههای داخلی بیش از نیاز کشور است، به همین دلیل از نظر کیفیت، راه برای صادرات نیز هموار است، کیفیت سیملاکی تولید شده در ایران در حد نمونههای اروپایی است، درصورت هموار شدن مسیر صادرات، بهدست آوردن بازارهای بینالمللی آسان است؛ البته در حال حاضر به دلیل بالا بودن هزینه نهایی تولید محصول، صادرات سیملاکی بسیار کم است.
در ایران سیملاکی در چه سایزهایی تولید میشود؟
۹۹ درصد سیملاکی مورد نیاز صنعت در داخل کشور تولید میشود؛ انواع سایزهای سیملاکی توسط تولیدکنندگان داخلی قابل تولید است. تنها یک الی دو درصد سیملاکی مصرف شده، از طریق واردات تامین میشود. بهدلیل نبود مواد اولیه مناسب، تکنولوژی مربوطه و مصرف پایین سیملاکی با سایزهای کوچک، این سیم در ایران تولید نمیشود. به صورت کلی سایزهای کمتر از ۰٫۱۰mm(یک دهم میلیمتر) بهندرت در ایران تولید و مصرف میشود.
چه مفتولی برای تولیدسیملاکی با سایز ریز مناسب است؟
به دلیل اینکه این سایزهای کوچک به ظرافت یک تار مو است، در نتیجه نیاز به مفتولی است که در زمان کشش با مشکل مواجه نشود. در ضمن تناژ و نهایتا ارزش افزوده تولید سیملاکی با سایز ریز آنقدر کم است که هیچ تولیدکننده تمایل به تولید این سایزها ندارد.
تکنولوژی تولید سیملاکی در چه سطحی است؟
در تمامی جهان سیملاکی باید با یک استاندارد خاصی تولید شود و در ایران نیز با بهرهگیری از جدیدترین متدها و دستگاههای روز دنیا، سیملاکی با کیفیتی تولید میشود. حتی میتوان گفت از خیلی جهات سیملاکی تولید شده در داخل ایران باکیفیتتر از نمونههای خارجی است.
از لحاظ کیفیت سیمها با هم چه تفاوتی دارند؟
در زمان تولید کالاهای برقی، سیمهای نرم ضایعات کمتری دارند؛ همچنین کیفیت لاک و مس نیز در کیفیت سیملاکی بسیار موثر است. در واقع منظور از کیفیت لاک بهغیر از جنس خود لاک، یکنواختی تلرانس پوششدهی لاک است؛ ناهمواری در پوشش لاک سبب سوختن موتورها میشود. مصرفکنندگان با توجه به نیاز خود از سیملاکی برند داخلی استفاده میکنند. در بسیاری از مواقع مصرفکنندگان بزرگ خود آزمایشگاه سیم لاکی دارند و کیفیت سیملاکی را آنالیز میکنند. مصرف کنندگانی که آزمایشگاه سبم لاکی دارند بیشتر علاقمند به مصرف سیم لاکی راما هستند.
مجموعه شما سالانه چقدر سیملاکی تولید میکند؟
شرکت صنایع راما پارسیان در سال پنج هزار تن از انواع سیملاکی را تولید میکند. در مجموعه ما، سیملاکیهایی با سایزها و عایقهای مختلف تولید میشود. همچنین از هر دو نوع هادی مس و آلومنیوم در مقاطع گرد و تخت نیز تولید داریم. با توجه به اینکه ما در ایران معادن مس داریم، توسعه صنعت سیملاکی آسان است. و امکان تولید سیمهایی که در حال حاضر تولید نمیشوند نیز در آینده وجود دارد.