طلا از جمله فلزاتی بود که در بازارها بیشترین خبرها را بهخود اختصاص میداد و رکوردها را یکی پس از دیگری جابهجا میکرد؛ چرا که با افزایش نرخ ارز در بازار، قیمت این فلز گرانبها نیز بهشدت افزایش پیدا میکرد و سبب ثبت رکوردهایی در بازار شد که تاکنون سابقه نداشت. با این حال برخلاف بازار آزاد، بورس کالا با وجود عرضههای متعدد طلا، معامله چندانی بهخود ندید.
به گزارش پایگاه خبری، تحلیلی «فلزاتآنلاین»، طلا در بازارهای جهانی، خیز آرام رو به بالایی برداشته و طی چند ماه اخیر اندکی به قیمت طلا اضافه شده است؛ بهطوری که قیمت این فلز در بازارهای جهانی حتی طی اواخر آگوست و اوایل سپتامبر تا یک هزار و ۱۸۰ دلار در هر اونس نیز سقوط کرد.
اما از آن زمان تا کنون، طلا خیز آرامی رو به افزایش قیمت برداشته است؛ بهطوری که تا هفته جاری قیمت آن به یک هزار و ۲۴۰ دلار در هر اونس نیز رسید. با پیشبینیهای صورت گرفته، بهنظر میرسد این روند همچنان ادامه داشته باشد و قیمت طلا باز هم به آرامی بالا رود. هر چند که تصمیمات فدرال رزرو نیز ممکن است روی قیمت طلا بهطور مقطعی اثرگذار باشد، اما در مجموع روند قیمت طلا صعودی خواهد بود.
در بازار داخلی، طلا ۸ ماه عجیب و غریب را پشت سر گذاشت. اوایل سال جاری قیمت طلای ۱۸ عیار ۱۸۰ هزار تومان برای هر گرم بود، اما در میانه سال یعنی اواخر شهریور ماه و اوایل مهر ماه حتی به بیش از ۵۰۰ هزار تومان برای هر گرم رسید که جهش بیسابقهای محسوب میشد.
علت آن نیز افزایش نرخ ارز به ۱۹ هزار تومان بود. البته در ماههای بعدی یعنی آبان و آذر ماه، قیمت طلا با افت ۲۰۰ هزار تومانی برای هر گرم مواجه شد و اکنون با قیمتی حدود ۳۱۰ هزار تومان برای هر گرم معامله میشود.
طلا در بورس کالا مانند سال گذشته از سوی ۳ تولیدکننده در بورس کالا عرضه شد که این فلز گرانبها برخلاف سایر کالاها که با نرخ دولتی قیمتگذاری میشدند، با نرخ ارز بازار آزاد عرضه میشد. همین امر نیز مزید بر علت شد تا برخی خریداران برخلاف سایر فلزات اساسی، رغبت چندانی به خرید طلا از بورس کالا نشان ندهند. در نتیجه اغلب عرضههای طلا در بورس کالا بدون متقاضی و معامله باقی میماند.
نمودار ۱ نشان میدهد که با وجود عرضه ۴۸۰ کیلوگرمی طلا در بورس کالا ۳۶۵ کیلوگرم تقاضا داشت و در این میان تنها ۵۸ کیلوگرم شمش طلا مورد معامله قرار گرفت و به فروش رفت. معدن طلای زرشوران بیشترین معاملات را بهخود اختصاص داد؛ بهطوری که با عرضه ۳۵۵ کیلوگرمی این عرضهکننده در بورس، تقاضای ۲۹۱ کیلوگرمی وجود داشت و این معدن توانست ۵۲ کیلوگرم طلای خود را معامله کند.
معدن طلای موته نیز ۷۹ کیلوگرم طلای خود را در بورس عرضه کرد که با تقاضای ۷۱ کیلوگرمی مواجه شد و توانست ۶ کیلوگرم از آن را معامله کند. اما زر معدن اختران با وجود عرضه ۴۰ کیلوگرمی، تنها با ۳ کیلوگرم تقاضا مواجه شد و نتوانست معاملهای را انجام دهد.