ایران در میان پنج کشور نخست دارنده ذخایر طلای جهانی قرار داشته و ۲۰ درصد ذخایر ارزی کشور در خزانه بانک مرکزی تبدیل به طلا شده است. بر این اساس، بالاترین مجموع ذخایر طلا براساس نسبت مجموع ذخایر ارزی جهان در اختیار ایران قرار دارد.
به گزارش پایگاه خبری و تحلیلی «فلزاتآنلاین» و به نقل از ایرنا، روز دوشنبه ۱۳ اسفند ماه ۱۴۰۳، ادعایی در فضای مجازی درباره واردات و ذخایر استراتژیک طلای کشور منتشر شد که دادسرای فرهنگ و رسانه، ناشر آن را برای ارائه توضیحات و مستندات در رابطه با ادعای مطرح شده احضار کرد و مشخص شد وی هیچ مدرک و سندی دال بر گم شدن ۶۱ تن طلای بانک مرکزی ندارد. بانک مرکزی نیز با انتشار اطلاعیهای ضمن تکذیب ادعاهای مطرح شده، از پیگیری قضایی آن خبر داد.
فارغ از این ادعا، حقیقت امر این است که بانکهای مرکزی سراسر جهان برای نگهداشت بخشی از ثروت کشورها و پشتیبانی از ارزش پول ملی، اقدام به خرید طلا میکنند.
از آنجایی که مهمترین وظیفه بانکهای مرکزی، حفظ ارزش پول ملی است، در واقع سبد دارایی بانکهای مرکزی در دنیا متشکل از داراییهایی مختلف از جمله طلا، ارزهای جهان روا و اوراق قرضه و سایر دارایی ها است.
بانک مرکزی ایران نیز از این قاعده مستثنی نیست و از زمان تاسیس تاکنون به این امر اهتمام داشته و بخشی از دارایی را به صورت طلا نگهداری میکند که البته ذخایر طلای کشورها هیچگاه رسانهای و علنی نمیشود.
البته واردات طلا منحصر به بانک مرکزی نیست. سال گذشته و با تمهیدات صورت گرفته، صادرکنندگان برای رفع تعهد ارزی خود میتوانستند طلا وارد کشور کنند که بخشی از این طلاها در مرکز مبادله ارز و طلای ایران عرضه شده و موضوع پنهانی نیست.
میتوان یادآور شد که محمدرضا فرزین، رئیس کل بانک مرکزی اواخر آذر ماه امسال در این باره گفته بود: ایران در میان پنج کشور نخست دارنده ذخایر طلای جهانی قرار داشته و ۲۰ درصد ذخایر ارزی کشور در خزانه بانک مرکزی تبدیل به طلا شده است. بر این اساس، بالاترین مجموع ذخایر طلا براساس نسبت مجموع ذخایر ارزی جهان در اختیار ایران قرار دارد.
به گفته وی، بانک مرکزی یکی از بالاترین ذخایر طلا را براساس خریدهای داخلی و خارجی نسبت به مجموع ذخایر ارزی داراست.
بر این اساس، میتوان گفت که تبدیل بخشی از ذخایر ارزی به طلا با توجه به نقدشونگی بالای طلا در شرایط تحریمی، ایدهای مناسب در جهت تنوع بخشی به ذخایر است.
همین ایده و روشها بود که امسال به کمک تراز تجاری کشور آمد؛ به طوری که تراز تجاری منفی ۱۷ میلیارد دلاری پارسال، در ۱۱ ماهه امسال بدون محاسبه واردات طلا به منفی سه میلیارد دلار بهبود یافته است.
انتهای پیام//