انجمن جهانی طلا (WGC) در گزارش اخیر خود اعلام کرد تعداد بانکهای مرکزی در سطح جهان که ظرف یک سال گذشته حجم ذخایر طلای خود را افزایش دادهاند، رشد پیدا کرده است؛ بر همین اساس پیشبینی میشود دیگر بانکهای مرکزی در جهان به دلیل وضعیت نابسامان کلان اقتصادی و سیاسی و با وجود روند صعودی قیمت این فلز گرانبها، در راستای افزایش حجم ذخایر طلای خود گام بردارند.
به گزارش پایگاه خبری و تحلیلی «فلزاتآنلاین» و به نقل از خبرگزاری رویترز، حجم تقاضا برای خرید طلا از سوی بانکهای مرکزی در دو سال گذشته افزایش یافته است؛ چراکه برخی از کشورها به دنبال ایجاد تنوع در حجم ذخایر خود هستند و قصد دارند وابستگی خود به ارزهای خارجی را کاهش دهند.
این روند افزایشی تمایل بانکهای مرکزی به خرید طلا موجب شد قیمت فلز گرانبهای مذکور روندی صعودی به خود بگیرد. در همین راستا، قیمت طلا در بازار فیزیکی رکورد دو هزار و ۴۴۹ دلار و ۸۹ سنت در هر اونس را در ۲۰ می سال ۲۰۲۴ به ثبت رساند.
شائوکی فان، مدیر بخش بانکهای مرکزی انجمن جهانی طلا (WGC) در بیانیهای اظهار داشت: با وجود رشد حجم تقاضای بیسابقه از سوی بانکهای مرکزی در دو سال گذشته و همچنین جهش قیمت طلا، همچنان بسیاری از بانکهای مرکزی تمایل به افزایش حجم ذخایر طلای خود دارند.
طبق نتایج به دست آمده از نظرسنجی انجام شده از سوی انجمن جهانی طلا (WGC) در ماههای فوریه تا آوریل ۲۰۲۴ که در مجموع ۶۹ نفر در آن شرکت کردند، پیشبینی شد که حدود ۲۹ درصد از بانکهای مرکزی جهان قصد دارند حجم ذخایر طلای خود در ۱۲ ماه آینده افزایش دهند.
رقم اعلام شده بالاترین میزان پیشبینی شده از زمانی است که انجمن جهانی طلا (WGC) به عنوان یک نهاد صنعتی که اعضای آن شرکتهای استخراج کننده و تولیدکننده جهانی طلا هستند، این نظرسنجی را در سال ۲۰۱۸ آغاز کرد. رقم ۲۹ درصد اعلام شده در ماههای فوریه تا آوریل ۲۰۲۴ با عدد ۲۴ درصد گزارش شده در مدت مشابه سال ۲۰۲۳ قابل مقایسه است.
بر اساس نتایج نظرسنجی مذکور، حدود ۸۱ درصد از شرکتکنندگان پیشبینی کردند بانکهای مرکزی حجم ذخایر طلای خود را در ۱۲ ماه آینده افزایش میدهند؛ این رقم در مقایسه با ۷۱ درصد پیشبینی شده در سال ۲۰۲۳ افزایش را به ثبت رساند.
شرکتکنندگان در نظرسنجی انجمن نامبرده در سالهای گذشته، ارزش استراتژیک و تاریخی فلز طلا را مهمترین دلیل بانکهای مرکزی برای افزایش حجم ذخایر آن عنوان کرده بودند؛ با این حال، شرکتکنندگان در نظرسنجی سال جاری میلادی بر این باورند که عامل ارزش استراتژیک و تاریخی فلز طلا پنجمین مولفه پراهمیت در رابطه با نگهداری این فلز گرانبها در ذخایر بانکهای مرکزی به شمار میرود.
از جمله دلایلی که باعث شده است حجم طلا از سوی بانکهای مرکزی افزایش پیدا کند، میتوان به افزایش ارزش آن در بلندمدت در هنگام تورم و افت ارزش پول ملی (پوشش تورمی) و استفاده از ذخایر طلا به عنوان یک کالای ارزشمند در سرمایهگذاریها در زمان بحران اقتصادی اشاره کرد.
حدود ۴۱ درصد از شرکتکنندگان در نظرسنجی معتقد بودند که بانکهای مرکزی ذخایر طلای خود را در خزانه و مخازن انبار طلا نگهداری میکنند؛ در عین حال حدود ۳۵ درصد از شرکتکنندگان در این نظرسنجی در سال ۲۰۲۳ به چنین مسئلهای اشاره کردند. حدود ۵۵ درصد از شرکتکنندگان در نظرسنجی، بانک مرکزی انگلستان را محبوبترین بانک در میان دیگر بانکهای مرکزی از نظر افزایش حجم ذخایر طلا معرفی کردند.
از میان ۵۷ شرکتکننده، ۱۵ درصد معتقد بودند که قصد دارند سازوکار ظرفیتهای قانونی در قرارداد با موسسات مالی که ذخایر طلای خود را به امانت نزد آنها گذاشتهاند به نحوی در سال ۲۰۲۵ تغییر دهند؛ این در حالی است که حدود ۶ درصد از شرکتکنندگان در نظرسنجی در سال ۲۰۲۳ قصد چنین کاری را داشتند. از جمله این سازوکارها میتوان به تنوعبخشی در نوع کالاهای سرمایهای و همچنین افزایش یا کاهش ذخیره طلا به عنوان پشتوانه مالی در زمان تورم و رکود اقتصادی اشاره کرد.
انتهای پیام//