با نوسانات قیمت ورق مسی که امروزه شاهد آن هستیم بر آن شدیم تا با هنرمندان تولیدکننده صنایع دستی و تزئینی گفتوگویی داشته باشیم تا جویای احوال فعالان این صنعت شویم که چگونه میتوانند نوسانات این روزهای بازار مس را مدیریت کنند تا پاسدار این میراث ملی باشند؛ در همین راستا با سه تن از تولیدکنندگان انواع ظروف مسی به گفتوگو نشستیم:
حمیدرضا شهبازی تولیدکننده انواع ظروف مسی که پیش از این، بازار بسیار خوبی داشت از اوضاع این روزهای صنعت خود، گفت: از ورق مسی برای تولید سینی، سماور، ظرف آجیل و … استفاده میکنیم که پس از افزایش قیمت ورق مسی با چالشهای فراوانی روبرو شدهایم، با اینکه ما یکی از بزرگترین کارگاههای تولید ظروف مسی را داریم اما بقا برایمان بسیار سخت شده است و نمیتوانیم به تولید ادامه دهیم.
وی افزود: مس نسبت به مدت مشابه سال گذشته تقریبا ۸۰ درصد افزایش قیمت داشته، طبیعی است که نتوانیم در بازار داخلی فعالیت کنیم، قدرت خرید مردم به قدری پایین آمده است که در رفع نیازهای اولیه خود با مشکل مواجه هستند. پیش از این صادرات داشتیم و ظروف آجیل که از ورق برنج ساخته شده بودند را به دبی، عراق، انگلیس و کانادا صادر میکردیم و بازار خارجی خوبی نیز داشتیم اما امسال به دلیل نبود نقدینگی توان تامین مواد اولیه مورد نیاز را نداریم تا ظروف مسی تولید کنیم کما اینکه این ظروف بازار داخلی مساعدی ندارد و فعالیت در بازار خارجی نیز مشکلات خود را دارد؛ تنها کشوری که هنوز از ما ظروف مسی خریداری میکند، کشور عراق است.
شهبازی در پاسخ به این سوال که اگر نتوانید ظروف تولید کنید آیا تسلط بر حرفه دیگری دارید، توضیح داد: سالیان زیادی است که در این حرفه مشغول به کار هستم و اگر بخواهم کارگاه خود را تعطیل کنم، مهارت و هنر دیگری ندارم که بخواهم از آن ارتزاق کنم. البته برای ادامه حیات راههای زیادی را امتحان کردیم، به طور مثال مدتی از فلزات جایگزینی همچون آهن استفاده کردیم که هزینه آبکاری و پرداخت آن نیز بسیار گران شده است.
وی افزود: قیمت رنگ روکشی که روی آهن میزدیم تا جلایی به محصول خود بدهیم نیز سه برابر شده است، با چنین شرایطی چگونه فعالیت کنیم؟ در حال حاضر پرسنل هنرمندی دارم که ۶۳ سال سن دارد و در کارگاه من مشغول فعالیت است، با تعطیل شدن مجموعه ما، خیلی از هنرمندان فعال در این کارگاه بیکار میشوند.
شهبازی در رابطه با کیفیت ورقهای مسی و برنجی تولید داخلی، گفت: کیفیت ورقهای تولید داخلی از نوع ترک آن بیشتر و برای کار ما مناسبتر است. علاوه بر شکلدهی راحتتر ورقهای تولید داخلی، دوام آنها نیز از نوع ترک بیشتر است و به راحتی پاره نمیشود. ما ورقهای مسی و برنجی مورد نیازمان را از بازار پامنار و ورقهای آهن را از بازار آهن فروشها خریداری میکنیم.
فرشید جعفری یکی دیگر از فعالان حوزه ساخت ظروف مسی از معضلات این حرفه گفته است:گرده محصولی است که از ورق مسی تولید میشود و ما گرده را به صورت بسته خریداری میکنیم و از آن انواع ظروف مسی همچون لیوان، قندان ، پارچ و … تولید میکنیم. گرده کیلویی ۱۱۰ هزار تومان است که نسبت به گذشته افزایش قیمت چشمگیری داشته که همین افزایش قیمت منتج از بالا رفتن قیمت مس است، هر چه قیمت مس افزایش یابد، فعالیت نیز برای ما دشوارتر میشود که این افزایش قیمت بزرگترین چالش ما است.
وی افزود: ما گرده را از شرکت کارچانی خرید میکنیم، شب عید این گردهها کیلویی ۷۵ هزار تومان بود اما در حال حاضر به کیلویی ۱۱۰ هزار تومان رسیده است، به غیر از افزایش قیمتی که این گردهها داشتهاند، دسترسی و سفارش آنها نیز نسبت به گذشته سختتر شده است، دو هفته پیش سفارش مواد اولیه دادهایم اما تا امروز نتوانستیم سفارش خود را تحویل بگیریم.
جعفری در رابطه با تقاضای خرید ظروف مسی، بیان کرد: افزایش قیمت مس بر کاهش تقاضا تاثیر گذاشته است و مردم دیگر قدرت خرید ندارند، البته اگر بتوانیم گرده تهیه کنیم تقاضا وجود دارد منتها ما نمیتوانیم مواد اولیه مورد نیاز خود را تامین کنیم که سفارشات را تحویل دهیم. یکی دیگر از معضلات ما این است که ما ظروفمان را به صورت قسطی میفروشیم و پس از گذشت دو ماه، مشتریان حساب خود را تسویه میکنند اما خرید مواد اولیه را باید نقد انجام دهیم.
وی توضیح داد: به حرفه ما خمکاری گفته میشود، ما گرده مسی را با استفاده از دستگاه شکل میدهیم که داخل آن با قلع پوشیده میشود، در واقع خاصیت این ظروف به همین قلع است؛ به افرادی که این ظروف را قلع کاری میکنند نیز سفیدکار میگویند.
جعفر عادل خانی یکی دیگر از تولیدگنندگان ظــــروف مسی است ومیگویــــد: افزایـــش قیمت مواد اولیه بزرگترین چالش ما در بحث تولید است، ما از ورق مس انواع ظروف مسی اعم از پارچ، لیوان و قابمله میسازیم و از ورق برنجی نیز چراغ تولید میکنیم که بازار این محصولات نسبت به سالهای گذشته با افت تقاضا همراه بوده است؛ متاسفانه نیمی از بازار ما در مقایسه با مدت مشابه سال گذشته از دست رفته است. ما ورق مورد نیاز خود را از بازار پامنار و مشیریه تامین میکنیم و پس از خمکاری، ضایعات کار را جمعآوری کرده و بــرای تولیــــد مجــــدد بــــه شرکــــت تولیدکننده بازمیگردانیم