رئیس واحد احیا مستقیم شماره دو فولاد مبارکه گفت: در حال حاضر، کمبود گندله و کنسانتره در کشور وجود دارد که قاعدتا با ممنوعیتهایی که اخیرا برای صادرات این محصولات معدنی لحاظ شده، این معضل رفع میشود؛ بحران کمبود گندله در مقطعی باعث عقب افتادن ما از برنامه سالیانه تولید آهن اسفنجی شد اما اکنون افزایش بهرهوری واحد و به ظرفیت رساندن آن، در دستور کار قرار گرفته است.
محمدرضا فتحی در گفتوگو با خبرنگار پایگاه خبری و تحلیلی «فلزاتآنلاین»، اظهار داشت: ظرفیت تولید آهن اسفنجی در واحدهای احیا مستقیم یک و دو فولاد مبارکه، ۸ میلیون تن بوده و در سال گذشته ۷٫۱ میلیون تن آهن اسفنجی تولید داشتیم.
وی افزود: اولین مگامدول واحد احیا مستقیم شماره دو در سال ۹۱ و دومین مگامدول در سال ۹۳ به بهرهبرداری رسید و بقیه بخشهای باقیمانده نظیر واحد بریکتسازی، در سال ۹۴ کامل شد. رکورد تولید این واحد مربوط به پارسال بوده که میزان ۲٫۷۶۰ میلیون تن آهن اسفنجی تولید کردیم. تکنولوژی استفاده شده در این مگامدولها، میدرکس بوده اما سعی کردیم که نواقصی که در واحد احیا مستقیم شماره یک بود را برطرف کنیم.
رئیس واحد احیا مستقیم شرکت فولاد مبارکه در ادامه اذعان کرد: در مگامدولهای واحد احیا مستقیم شماره دو، بخشی را بهعنوان بازیافت حرارتی در نظر گرفتهاند که باعث کاهش مصرف گاز میشود؛ همچنین این مگامدولها نسبت به سریهای قدیمی، مصرف آب و برق کمتری دارند. آب مصرفی واحدهای احیا مستقیم از شبکه توزیع آب شرکت فولاد مبارکه تامین میشود که با سیستم بازچرخانی آبی که وجود دارد؛ آب مصرفی در این شرکت، بازیابی شده و بعد از رسیدن به کیفیت مطلوب، به سمت واحدهای احیا مستقیم ارسال میشود.
فتحی در خصوص تامین مواد اولیه مورد نیاز برای تولید آهن اسفنجی، بیان کرد: مقادیر گندله دریافتی از معادن و همچنین کیفیت گندله هر معدن متفاوت است. ما بیشترین میزان گندله مورد نیاز از شرکت معدنی و صنعتی گلگهر و شرکت معدنی سنگان تامین میکنیم؛ از شرکت صبانور و فولاد بوتیای ایرانیان نیز خرید گندله داریم.
با توجه به اینکه پیشبینی شده بود گندله مورد نیاز واحد احیا مستقیم شهید خرازی به اندازهای است که باید از معادن مختلفی تامین شود، این احتمال میرفت که ما کیفیتهای متفاوتی از گندله داشته باشیم که بعضا سولفور هم داشته باشند؛ به همین خاطر بخش سولفورزدایی را در مگامدولهای این واحد در نظر گرفتیم.
وی درباره مصرف آهن اسفنجی در شرکت فولاد مبارکه، تصریح کرد: تمام آهن اسفنجی تولیدی در واحدهای یک و دو احیا مستقیم شرکت فولاد مبارکه، توسط بخشهای فولادسازی همین مجموعه مصرف میشود. میزان نیاز به آهن اسفنجی در فولاد مبارکه، بیش از میزان تولید این محصول بوده و حدود ۱.۳ میلیون تن کسری وجود دارد که از شرکتهای فولاد سپیددشت، فولاد نیریز، توسعه آهن و فولاد گلگهر و گاهی فولاد هرمزگان، تامین میشود.
مدیر واحد احیا مستقیم شرکت فولاد مبارکه خاطرنشان کرد: در حال حاضر، ۹۰درصد طبق برنامه امسال پیش رفتیم و متاسفانه در دورانی که بحران کمبود گندله و کنسانتره بیشتر احساس میشد، با ۷۰ درصد توان، تولید داشتیم.
میزان تولید آهن اسفنجی ما از ابتدای سال ۹۸ تا ماه مرداد، حدود ۳.۲۵میلیون تن بوده که باتوجه به کمبود مواد اولیه، نسبت به پارسال، کاهش تولید داشتیم. در سال گذشته، در شش ماه ابتدای سال، حدود ۳.۷میلیون تن تولید داشتیم و تقریبا ۵۰ درصد برنامه کل سال را محقق کرده بودیم. قطعا با محدودیتها و ممنوعیتهایی که اخیرا برای صادرات سنگآهن وضع کردهاند، مشکل کمبود گندله و کنسانتره، رفع خواهد شد؛ گرچه هنوز این سیاستگذاری، اثر محسوسی نداشته است.
فتحی در خصوص برنامههای واحد احیا مستقیم در آینده نزدیک، اظهار کرد: افزایش بهرهوری خط تولید آهن اسفنجی و استفاده از حداکثر ظرفیت تولیدی مگامدولها و طرح افزایش ظرفیت واحدهای قدیمی با توجه به تواناییهای موجود، دو برنامهای است که در دستور کار خود قرار دادیم.