با افزایش نرخ ارز، قیمت ضایعات و شمش برنج که مهمترین مواد اولیه برای تولید میلگرد برنجی هستند، روند صعودی را طی میکند و تامین این مواد به سختی انجام میشود.
محمد حیرتی در گفتوگو با خبرنگار پایگاه خبری و تحلیلی «فلزات آنلاین»، اظهار داشت: میزان تولید مجموعه در سال جاری نسبت به سال گذشته تغییر نداشته است و به همان میزان سابق، میلگرد برنجی تولید میکنیم اما قیمت ماده اولیه به چندین برابر نرخ سال ۱۳۹۸ رسیده است. با توجه به اینکه مشتریان ما خود نیز تولیدکننده به حساب میآیند، جهت تامین مواد اولیه مورد نیاز خود مجبور به خرید میلگرد برنجی هستند. در نتیجه، شرکت جهت پاسخگویی به نیاز بازار، حجم تولیدی خود را حفظ کرده است.
وی افزود: عمده مشتریان میلگرد برنجی، تراشکارها و واحدهای تولیدی شیرآلات بهداشتی و صنعتی هستند. مواد اولیهای که برای ساخت میلگرد برنجی استفاده میکنیم، شمشهای مسی، برنجی، لوپ بار و ضایعات دیگر است که نوسانات قیمتها تامین این مواد را با چالشهای جدی مواجه کرده است. تامینکنندگان مواد اولیه، بسته به شرایط، فروش را گاهی به صورت نقدی و گاهی به صورت اعتباری انجام میدهند که این موجب سردرگمی تولیدکنندگان شده است. گرافیت، برخی قطعات الکترونیکی و ماشینآلات مورد استفاده در خط تولید وارداتی هستند که اکنون خرید آنها به دلیل شرایط تحریمی با چالش مواجه است.
مدیرعامل شرکت شاهین شمش تصریح کرد: تمام واحدهای تولیدی هزینههای جاری که شامل حقوق کارگر، بیمه، دارایی، آب، برق و گاز میشود را باید پرداخت کنند، بنابراین هر صنفی مجبور به ادامه فعالیت تولیدی خود با توجه به شرایط اقتصادی کشور است و ما نیز از این امر مستثنی نیستیم. هر تولیدکنندهای از ابتدا تا انتهای فرآیند تولید با مشکل دست به یقه است و هرآنچه در بساط دارد را به کار میگیرد تا کارگاه و کارخانه خود را تا آخرین لحظه سر پا نگه دارد و به تولید و اشتغالزایی بپردازد.
حیرتی ادامه داد: نوسان قیمت و کمبود مواد وارداتی به مرور زمان موجب تعطیلی خطوط تولید میشود. در شرایط فعلی اقتصاد کشور، کمتر فردی برای خرید دستگاه و تجهیزات مدرن هزینه صرف میکند و همه سعی دارند با استفاده از امکاناتی که در دست دارند به تولید ادامه دهند. ماشینآلات کارخانه شاهین شمش نیز مدرن نیستند و البته بسیار قدیمی نیز نیستند. در حال حاضر، میتوانیم با استفاده از مواد اولیه نسبتا مرغوب محصول با کیفیت و درخور بازار را تولید کنیم.
حیرتی ابراز کرد: میزان تولید مجموعه متغیر بوده و در صورت رونق داشتن بازار، به طور تقریبی ۲۵۰ تن در ماه برآورد میشود اما زمانی که بازار کساد باشد و با افت میزان تقاضا مواجه باشیم، شاید ۱۰۰ تن در ماه تولید محصول داشته باشیم. با وجود ویروس کرونا و نوسانات بازار، افت و خیز بیشتری را در میزان تولید کارگاه شاهد هستیم. به عنوان تولیدکننده، کوچکترین کاری از ما ساخته نیست و در واقع از صبح تا شب فقط در حال گرهگشایی از معضلات هستیم. با وجود این تفاسیر، داشتن چشمانداز و برنامهریزی، امری عبث محسوب میشود و در این اوضاع نابسامان عملی منطقی تلقی نمیشود.
در شرایط فعلی در حال تکاپو هستیم که از دگرگونیها عقب نمانیم و هیچ افق روشنی پیش روی صنعت و مجموعه نمیبینیم.
وی عنوان کرد: در کنار تمام مشکلات ایستادهایم و تا زمانی که دولت حاضر نشود در کنار تولیدکنندگان قرار گیرد و از آنها حمایت کند، ما میتوانیم به افزایش میزان تولید، گسترش خطوط تولید مجموعه و بهروزرسانی تجهیزات و دستگاهها فکر کنیم و در این راستا گام مثبتی برداریم. یکی از مهمترین اقداماتی که دولت میتواند در شرایط فعلی انجام دهد کنترل نرخ ارز است که تاثیر مستقیم بر قیمت فلزات دارد. اگرچه بورس فلزات لندن نیز بر قیمتگذاریهای داخلی بیتاثیر نیست اما تاثیر نوسانات نرخ دلار بر قیمتهای داخلی بیشتر است. پیشبینیها حاکی از روند صعودی قیمتها است و در چنین وضعیتی تهیه مواد اولیه و فروش محصول هردو به سختی انجام میشود.