سال ۲۰۲۴ برای طلا، سالی استثنایی بود؛ این فلز گرانبها بیوقفه به سوی رکوردهای قیمتی جدید حرکت و روند صعودی چشمگیر و بیسابقهای را تجربه کرد. این رشد قابلتوجه، در بحبوحه هیجانات بازار و در حالی که نشانههای بیشخرید و احتیاط فعالان بازار بورس ایالات متحده آمریکا نمایان بود، رخ داد.
به گزارش پایگاه خبری و تحلیلی «فلزاتآنلاین» و به نقل از وبسایت «mining.com»، تقریبا در اواخر ماه دسامبر ۲۰۲۳، قیمت طلا حدود دو هزار و ۷۵ دلار بود که در آن زمان به عنوان یک رکورد محسوب میشد. این اتفاق کمی پس از آن افتاد که طلا در اوایل همان ماه، پس از ۳.۳ سال، برای اولین بار با بالاترین قیمت بسته شد که موجی از خوشبینی را به همراه داشت. با این وجود، قیمت حدود دو هزار و ۷۱ دلار، اختلاف چندانی با اوج قیمت قبلی یعنی دو هزار و ۶۲ دلار در اوایل ماه آگوست ۲۰۲۰ نداشت. لازم به ذکر است که روند صعودی منتهی به اوج آگوست ۲۰۲۰، یک جهش قابلتوجه ۴۰ درصدی و یک روند بدون اصلاح مثبت ۱۰ درصدی بود.
در مقالهای با عنوان «جهش قیمت طلا در سال ۲۰۲۴» که در اوایل ماه ژانویه ۲۰۲۴ منتشر شد، به این موضوع اشاره شده بود که ثبت رکوردهای جدید، پوشش رسانهای مثبت برای طلا را افزایش میدهد و توجه سرمایهگذاران را به آن معطوف میکند. با توجه به تمایل سرمایهگذاران به پیروی از روندهای صعودی، پیشبینی میشد که با شروع خریدهای هیجانی ناشی از ثبت رکوردهای قیمتی، صعود قیمت طلا دستکم تا ۲۵ درصد ادامه یابد.
در این مقاله آمده است: اگر روند صعودی فعلی فقط تا ۲۵ درصد ادامه یابد، قیمت طلا تا نزدیکی دو هزار و ۲۷۵ دلار افزایش خواهد یافت. ثبت رکورهای متعدد بین دو هزار و ۷۷ دلار و دو هزار و ۲۷۵ دلار، به شدت پوشش مثبت رسانهای را به همراه خواهد داشت و همچنین علاقه سرمایهگذاران را به طلا افزایش خواهد داد. این در حالی است که یک سال پیش، رسیدن قیمت طلا به بیش از دو هزار و ۲۵۰ دلار امری ممکن اما نه چندان قطعی به نظر میرسید. در واقع، برای سالها قیمت حدود دو هزار و ۵۰ دلار، به عنوان یک مقاومت جدی در برابر افزایش قیمت طلا عمل میکرد.
قیمت طلا در اوایل سال ۲۰۲۴ با یک رکود اولیه مواجه شد و تا اواسط ماه فوریه ۴.۲ درصد کاهش یافت و به یک هزار و ۹۹۱ دلار رسید. دلیل این رکود، عدم ورود فعالان بورس ایالات متحده آمریکا برای استفاده از روند صعودی طلا بود؛ عاملی که برای تقویت جهشهای بزرگ قیمت طلا ضروری به نظر میرسید. اگرچه قیمت طلا همچنان ۹.۴ درصد بالاتر از کف یک هزار و ۸۲۰ دلاری اوایل ماه اکتبر ۲۰۲۳ قرار داشت اما مجموع داراییهای صندوقهای قابل معامله طلا، به ویژه صندوقهای «GLD» و «IAU» به میزان ۳.۸ درصد معادل ۴۸.۲ تن کاهش یافت.
این صندوقهای آمریکایی که با اختلاف فاحش، بزرگترین صندوقهای قابل معامله طلا در جهان به شمار میروند، در سالهای ۲۰۰۴ و ۲۰۰۵ تاسیس شدهاند. طبق دادههای شورای جهانی طلا، در پایان سال ۲۰۲۳ میلادی دو صندوق «GLD» و «IAU» در مجموع ۳۹.۶ درصد از کل شمش طلای موجود در تمام صندوقهای قابل معامله طلا با پشتوانه فیزیکی را به خود اختصاص داده بودند. در مقایسه، سهم یک صندوق قابل معامله طلای بریتانیایی تنها ۶.۹ درصد بود که آن را با فاصلهای زیاد در جایگاه سوم قرار میداد. به همین دلیل، معمولا عملکرد طلا تا حد زیادی به این دو صندوق وابسته است.
این صندوقهای بزرگ طلا، نقش مهمی در انتقال سرمایه از بازار بورس ایالات متحده آمریکا به بازار طلا ایفا میکنند. هنگامی که تقاضا برای خرید سهام «GLD» و «IAU» از سرعت خرید طلای فیزیکی پیشی بگیرد، احتمال انحراف قیمت آنها از قیمت واقعی طلا و افزایش غیرمنطقی ارزش آنها وجود دارد. در چنین شرایطی، مدیران صندوقها برای پاسخگویی به تقاضای فزاینده و حفظ تعادل قیمت، اقدام به انتشار سهام جدید و خرید شمش طلای بیشتر با استفاده از وجوه حاصل از فروش سهام میکنند.
با افزایش تدریجی محبوبیت صندوقهای «GLD» و «IAU» در اواخر دهه ۲۰۰۰، قیمت طلا به ندرت جهشی بزرگتر از ۲۵ درصد را بدون ورود سرمایههای کلان به این صندوقها تجربه کرده است؛ به طوری که یک جهش مثبت ۴۰ درصدی بدون افزایش چشمگیر داراییهای این دو صندوق تقریبا غیرممکن به نظر میرسید. این موضوع به خوبی در سال ۲۰۲۰ مشهود بود؛ زمانی که سرمایهگذاری گسترده فعالان بازار بورس ایالات متحده آمریکا مستقیما در دو جهش بزرگ قیمت طلا که سودهای ۴۲.۷ و ۴۰ درصدی را به ارمغان آوردند، نقش داشت. این تقاضای فزاینده و هجوم سرمایه به این صندوقها که به دلیل همهگیری ویروس کرونا بود، منجر به افزایش چشمگیر مجموع داراییهای «GLD» و «IAU» به ترتیب به میزان ۳۰.۴ درصد معادل ۳۱۴.۲ تن و سپس ۳۵.۳ درصد معادل ۴۶۰.۵ تن شد.
امسال و برخلاف انتظار، طلا نتوانست آنطور که باید سرمایهها را به خود جذب کند زیرا فعالان بازار بورس ایالات متحده آمریکا تمام توجه خود را به حباب سهام شرکتهای هوش مصنوعی معطوف کرده بودند. طلا، همواره به عنوان مهمترین دارایی جایگزین و ابزاری برای کاهش ریسک سبد سرمایهگذاری شناخته میشود و معمولا زمانی مورد توجه قرار میگیرد که بازارهای بورس روندی نزولی داشته باشند اما در ماههای ژانویه و فوریه ۲۰۲۴، شاخص «S&P 500» با ثبت ۱۴ رکورد قیمتی جدید، روندی کاملا صعودی را تجربه کرد.
با این حال، با وجود اینکه فعالان بازار بورس ایالات متحده آمریکا در بازار طلا حضور نداشتند اما قیمت آن در اوایل ماه مارس ۲۰۲۴ به شدت بالا رفت. در چند روز نخست معاملات آن ماه، قیمت طلا با افزایش ۲ و ۱.۶ درصدی به رکوردهای جدید دو هزار و ۸۳ و دو هزار و ۱۱۵ دلار رسید. به نظر میرسید پس از سخنرانی یکی از مقامات بلندپایه فدرال رزرو که به احتمال اجرای دور جدیدی از سیاستهای تسهیل کمی (خرید اوراق قرضه توسط بانک مرکزی) اشاره داشت، سفتهبازان ناگهان به خرید قراردادهای آتی طلا هجوم آوردند؛ هرچند که به احتمال زیاد صحبتهای این مقام ارشد به اشتباه تفسیر شد.
سفتهبازان در آن هفته ۵۵ هزار موقعیت خرید «Long» باز کردند که چهارمین رکورد بزرگ تاریخ محسوب میشد. در هفت روز معاملاتی بعد از آن سخنرانی، قیمت طلا ۶.۸ درصد افزایش یافت و به دو هزار و ۱۸۱ دلار رسید اما با وجود این رکوردهای پیاپی، فعالان بورس ایالات متحده آمریکا همچنان به طلا توجهی نشان ندادند.
در اواسط ماه مارس ۲۰۲۴، داراییهای «GLD» و «IAU» به پایینترین سطح خود در ۴.۵ سال گذشته رسید که در نوع خود شوکهکننده بود. با این حال، طلا به صعود بیوقفه خود ادامه داد و تا اواسط ماه آوریل همین سال، ۱۲ رکورد دیگر را تا سطح قیمتی دو هزار و ۳۸۸ دلار ثبت کرد اما نکته عجیب اینجا بود که نه فعالان بازار بورس ایالات متحده آمریکا و نه سفتهبازان، خرید قابلتوجهی انجام نمیدادند.
گزارشهای روند تقاضای طلا که حدود یک ماه پس از پایان هر فصل منتشر میشود، دقیقترین دادهها را درباره عرضه و تقاضای جهانی طلا ارائه میدهد. گزارشهای سه ماهه اول و دوم سال، نشان داد که تقاضا از سوی سرمایهگذاران چینی و بانکهای مرکزی بسیار زیاد بوده است. این روند که مربوط به ماه مارس و بخش زیادی از آوریل میشود، به خوبی در نمودار زیر مشخص است. جهش اولیه قیمت طلا تا آن زمان، به سود قابلتوجه ۳۱.۲ درصدی رسیده بود.
با بیمیلی سرمایهگذاران بورس ایالات متحده آمریکا به طلا، انتظار میرفت که روند صعودی آن حدودا در سود ۲۵ درصدی یا قیمت دو هزار و ۲۷۵ دلار متوقف شود. بااینحال، سرمایهگذاران چینی به دلیل رکود بازارهای داخلی خود به طلا روی آوردند. از اواسط ماه فوریه ۲۰۲۱ تا اوایل ماه فوریه ۲۰۲۴، صندوق قابل معامله سهام چین در ایالات متحده آمریکا با کاهش ۶۲.۹ درصدی، نمایانگر یک روند نزولی شدید در بازار بورس چین بود. بسیاری از مداخلات دولت چین نیز نتوانست جلوی این روند نزولی را بگیرد.
همزمان با بحران در بازار بورس چین، رکود چندساله در بخش مسکن که پس از ترکیدن یک حباب مالی شکل گرفته بود، مشکلات اقتصادی این کشور را تشدید کرد. این وضعیت، همراه با قوانین چین که سرمایهگذاران را از انتقال سرمایه به خارج از کشور منع میکرد، طلا را به گزینهای امن برای سرمایهگذاری در این کشور تبدیل کرد. هجوم سرمایهگذاران چینی به بازار طلا، خریدهای دیوانهواری را رقم زد که به یک تب همگانی شباهت داشت.
بانکهای مرکزی نیز تا حدی به دلیل جذابیت روند صعودی، از خریداران عمده طلا بودند. مدیران بانکهای مرکزی نیز مانند سایر سرمایهگذاران، تحت تاثیر طمع و ترس قرار میگیرند اما نگرانی اصلی آنها، حجم بالای ذخایر دلاری بود که به دلیل هزینههای افسارگسیخته دولت ایالات متحده آمریکا و استفاده ابزاری از دلار در عرصه بینالمللی، به سرعت ارزش خود را از دست میداد. به همین دلیل، بانکهای مرکزی همچنان از خریداران اصلی طلا باقی ماندند.
دادههای شورای جهانی طلا درباره خرید طلا توسط بانکهای مرکزی و مصرفکنندگان چینی جالب توجه است. گزارش «روند تقاضای طلا» مربوط به سه ماهه سوم سال ۲۰۲۴ که آخرین گزارش منتشر شده است، نشان میدهد که با وجود تقاضای قوی از سوی بانکهای مرکزی و مصرفکنندگان چینی، این تقاضا افزایش چندانی نداشته است؛ همین امر، عملکرد طلا را در سال ۲۰۲۴ برجستهتر میکند. در طول سه فصل اول سال ۲۰۲۴، بانکهای مرکزی به ترتیب ۳۰۵.۲ تن، ۲۰۲.۲ تن و ۱۸۶.۲ تن طلا به ذخایر خود افزودند. در مقایسه، میانگین فصلی پنج سال منتهی به سال ۲۰۲۳، حدود ۱۷۲.۱ تن بود.
با این حال، خرید ۶۹۳.۵ تنی طلا توسط بانکهای مرکزی در ۹ ماهه سال ۲۰۲۴، همچنان ۱۶.۸ درصد کمتر از مدت مشابه سال قبل بود. با این وجود، باید توجه داشت که شورای جهانی طلا تنها میتواند خریدهای گزارش شده را مستند کند. برخی از بانکهای مرکزی به ویژه بانک مرکزی چین، تمایلی به افشای خریدهای رسمی خود ندارند. افشای این اطلاعات میتواند معاملهگران سودجو را ترغیب کند تا با پیشدستی بر بانکهای مرکزی، قیمت طلا را افزایش دهند و شرایط خرید را برای دیگران دشوارتر سازند. ا زاین رو، بانکهای مرکزی تمامی خریدهای خود را گزارش نمیکنند.
تقاضای مصرفکنندگان چینی نیز روند مشابهی داشت و در سه فصل اول سال ۲۰۲۴، به ترتیب ۳۰۸.۹ تن، ۱۷۴.۳ تن و ۱۷۳.۴ تن بود. این ارقام در مقایسه با میانگین ۲۰ فصل گذشته که برابر با ۲۱۵.۹ تن بود، کاهش را نشان میدهند. همچنین در ۹ ماهه سال ۲۰۲۴، تقاضای کلی طلا در چین با کاهش ۷.۹ درصدی نسبت به سال قبل از آن به ۶۵۶.۶ تن رسید. بنابراین، اگرچه این تقاضا همچنان قوی بود اما افزایش شدیدی نداشت. این خریدهای سنجیدهتر، میتواند نشان از پایداری بیشتر قیمت طلا در آینده باشد.
رشد چشمگیر قیمت طلا تا اواسط ماه آوریل ۲۰۲۴، آن را در وضعیت «بیشخرید» قرار داد. یکی از راههای اندازهگیری این وضعیت، بررسی قیمت طلا نسبت به میانگین متحرک ۲۰۰ روزه آن است. با رسیدن به قیمت دو هزار و ۳۸۸ دلار، طلا به طور چشمگیری ۱۸.۸ درصد بالاتر از میانگین متحرک ۲۰۰ روزه خود قرار گرفت. این بالاترین میزان بیشخرید طلا از ماه آگوست ۲۰۲۰ بود؛ درست زمانی که آخرین روند صعودی بزرگ آن شکل گرفت. معمولا وضعیت بیشخرید شدید، نشانهای از اصلاحات بزرگ و افت قیمت در آینده است.
هنگامی که قیمت طلا بیش از حد و خیلی سریع افزایش مییابد، طمع زیادی ایجاد میشود و خریداران کوتاهمدت به سرعت وارد بازار میشوند اما با پایان یافتن این تقاضای کوتاهمدت، فروشندگان کنترل اوضاع را به دست میگیرند و با فروشهای سنگین، بازار را دوباره متعادل میکنند. این فروشها اغلب منجر به اصلاح قیمت (تا ۱۰ درصد یا بیشتر) و گاهی حتی ورود به بازار نزولی جدید (با افت ۲۰ درصد یا بیشتر) میشود. نمونه بارز آن، اوج قیمت در ماه آگوست سال ۲۰۲۰ بود.
پس از تجربه سطوح بیشخرید مشابه در ماه آگوست ۲۰۲۰، طلا با یک اصلاح بزرگ ۱۸.۵ درصدی در هفت ماه بعد مواجه شد. به همین دلیل، در اواسط ماه آوریل ۲۰۲۴، صعود قدرتمند قیمت طلا در معرض خطر یک اصلاح سنگین ۱۰ درصدی یا بیشتر قرار داشت اما بر خلاف انتظار، این اتفاق نیفتاد. گاهی اوقات افزایش شدید قیمت با یک دوره تثبیت قیمتی آهسته و پایدار در سطوح بالا تعدیل میشود. در این حالت، قیمتها بیشتر در محدودهای ثابت حرکت میکنند و با گذشت زمان، طمع موجود به تدریج کاهش مییابد.
قیمت طلا تا اواسط ماه می ۲۰۲۴، عمدتا روندی آرام را طی کرد و همچنان در وضعیت بیشخرید باقی ماند و حتی چند رکورد قیمتی جدید نیز ثبت کرد. در آن زمان با قیمت دو هزار و ۴۲۴ دلار، طلا همچنان ۱۷.۸ درصد بالاتر از میانگین متحرک ۲۰۰ روزه خود قرار داشت. معیار وضعیت بیشخرید شدید در پنج سال گذشته، ۱۵ درصد یا بیشتر بوده است؛ اگرچه قیمت طلا پس از رسیدن به این سطح کاهش یافت اما این اصلاح تنها به یک کاهش قیمت ۵.۷ درصدی در اوایل ماه ژوئن ۲۰۲۴ محدود شد. در حالی که هیچ یک از فعالان بازار بورس ایالات متحده آمریکا در آن زمان در بازار طلا حضور نداشتند، قیمتهای بالای طلا همچنان پایدار ماندند.
طلا در ماههای جولای و آگوست ۲۰۲۴ دوباره روند صعودی خود را از سر گرفت و ۶ رکورد جدید قیمتی به ثبت رساند. تا اواخر ماه آگوست، روند صعودی قیمت طلا به ۳۸.۷ درصد رسید که فوقالعاده محسوب میشد اما نکته شگفتانگیز این بود که در همین بازه، مجموع داراییهای طلای «GLD» و «IAU» حدود ۴.۴ درصد معادل ۵۵.۸ تن کاهش یافت. چنین اتفاقی تاکنون در دوران جدید صندوقهای قابل معامله طلا سابقه نداشته است و به نظر میرسد یک منبع جدید و بزرگ تقاضای جهانی برای طلا ظهور کرده باشد.
پس از چین، هند دومین مصرفکننده بزرگ طلا است. هندیها که طلا جایگاه مقدسی در فرهنگ این کشور دارد، خریدارانی دقیق و زیرک هستند. برخلاف اکثر سرمایهگذاران که ترجیح میدهند در قیمتهای بالا خرید و روند صعودی را دنبال کنند، هندیها به دنبال خرید در قیمتهای مناسب هستند. با وجود قیمتهای بالای طلا، آنها با کاهش چشمگیر مالیات واردات شمش طلا از ۱۵ درصد به ۶ درصد، به نوعی تخفیف ویژه گرفتند.
این اقدام دولت هند در اواخر ماه جولای با هدف رونق صنعت مهم جواهرسازی طلا در این کشور انجام شد. کاهش چشمگیر مالیات واردات طلا پس از یک دهه (که بالای ۱۰ درصد بود)، انگیزه زیادی برای خرید طلا در هندیها ایجاد کرد. طبق دادههای اخیر شورای جهانی طلا، تقاضای مصرفکنندگان هندی در سه فصل نخست امسال به ترتیب ۱۳۹ تن، ۱۴۹.۷ تن و ۲۴۸.۳ تن بود که در فصل سوم به دلیل کاهش قیمت طلا، به طور چشمگیری از میانگین فصلی پنج سال گذشته (۱۷۳.۵ تن) فراتر رفت.
در ۹ ماهه سال ۲۰۲۴، تقاضای کل طلا در هند با ۸.۵ درصد افزایش نسبت به سال قبل، به ۵۳۷ تن رسید. در مقایسه، خرید مصرفکنندگان چینی و بانکهای مرکزی به ترتیب ۶۵۶.۶ تن و ۶۹۳.۵ تن بود. به این ترتیب، بهنظر میرسد سه منبع اصلی تقاضای جهانی طلا در این جهش قیمتی چشمگیر، تقریبا سهم برابری داشتهاند. از سوی دیگر، در حالی که سفتهبازان معاملات آتی طلا در همین بازه زمانی معادل ۳۰۷.۷ تن خرید انجام دادند، موجودی طلای «GLD» و «IAU» به طور عجیبی ۳۵.۴ تن کاهش یافت.
علیرغم بیتفاوتی سرمایهگذاران بازار بورس ایالات متحده آمریکا، طلا در ماه سپتامبر ۲۰۲۴ نیز به روند صعودی خود ادامه داد و هشت رکورد قیمتی جدید ثبت کرد. این روند صعودی اواسط ماه به بیش از ۴۰ درصد رسید و چند هفته بعد در قیمت دو هزار و ۶۷۱ دلار، به ۴۶.۸ درصد افزایش یافت. طلا در این نقطه وارد وضعیت خطرناکی شد زیرا با ۱۷.۳ درصد بالاتر از میانگین متحرک ۲۰۰ روزه خود، در وضعیت بیشخرید شدید قرار داشت که میتوانست خطر فروشهای سنگین را به همراه داشته باشد.
نگرانی بزرگتر این بود که موقعیتهای خرید «Long» سفتهبازان در معاملات آتی طلا، به پنجمین سطح بالای خود در تاریخ و تا ۴۴۱ هزار قرارداد افزایش یافته بود. حجم ۴۱۵ هزار قرارداد، سطح مقاومتی مهمی در سالهای اخیر محسوب میشد که معمولا در این حجم، توان مالی این معاملهگران ریسکپذیر به پایان میرسید. طبق منطق بازار، این حجم بالای موقعیتهای خرید و وضعیت بیشخرید شدید، باید منجر به یک اصلاح جدی و پایان روند صعودی قیمت طلا میشد.
به طور چشمگیری، نه تنها اصلاح قیمتی رخ نداد بلکه قیمت طلا پس از یک کاهش جزئی ۲.۴ درصدی، دوباره روند صعودی خود را شروع کرد و در اواخر ماه اکتبر ۲۰۲۴، رکوردهای جدید ثبت کرد و دوباره ۱۸.۳ درصد بالاتر از میانگین متحرک ۲۰۰ روزه خود قرار گرفت. به این ترتیب، جهش چشمگیر قیمت طلا بدون حتی یک اصلاح ۱۰ درصدی، به سود باورنکردنی ۵۳.۱ درصد در طول ۱۲.۹ ماه رسید. به طور شگفتانگیزی، موجودی طلای «GLD» و «IAU» در طول این بازه زمانی همچنان ۰.۴ درصد معادل ۵.۱ تن کاهش یافت.
نیاز طلا به یک اصلاح قیمتی جدیتر از اواخر ماه اکتبر ۲۰۲۴ و پیش از انتخابات ریاستجمهوری ایالات متحده آمریکا احساس میشد. پیروزی غیرمنتظره دونالد ترامپ و به تبع آن، گمانهزنی معاملهگران مبنی بر کاهش سرعت سیاستهای تسهیل پولی فدرال رزرو (در واکنش به سیاستهای مالیاتی و تعرفهای ترامپ)، منجر به افزایش شدید ارزش دلار و در نتیجه، فروش سنگین طلا شد.
به این ترتیب، قیمت طلا تا اواسط ماه نوامبر ۲۰۲۴ شاهد یک اصلاح ۸ درصدی (از دو هزار و ۷۸۶ به دو هزار و ۵۶۲ دلار) بود. با این حال، طلا از این کف قیمتی به خوبی بازگشت و به نظر میرسد در حال تشکیل یک کف قیمتی جدید باشد. از آنجایی که این اصلاح قیمتی به آستانه ۱۰ درصد یا بیشتر نرسید، روند صعودی اصلی طلا همچنان ادامه دارد و پابرجاست. لازم به ذکر است که این اصلاح قیمتی توانست بخش زیادی از وضعیت «بیشخرید» طلا را تعدیل کند.
قیمت طلا که پیشتر ۱۸.۳ درصد بالاتر از میانگین متحرک ۲۰۰ روزه خود قرار داشت، تا اواسط ماه نوامبر ۲۰۲۴ به ۷.۱ درصد و پس از تصمیم فدرال رزرو در اواسط ماه دسامبر همان سال به ۵.۴ درصد کاهش یافت. با وجود یک غافلگیری شدید از سوی فدرال رزرو که میتوانست قیمت طلا را به چالش بکشد، روند صعودی آن همچنان قوی باقی ماند؛ اگرچه قیمت طلا با کاهش ۱.۹ درصدی به دو هزار و ۵۹۳ دلار رسید زیرا مقامات ارشد فدرال رزرو پیشبینی کردند که کاهش نرخ بهره با سرعت کمتری انجام خواهد شد اما همچنان بالاتر از محدوده اصلاح (دو هزار و ۵۰۷ دلار) باقی ماند.
انتهای پیام//