مدیرعامل شرکت سیملاکی فارس گفت: برخی از مشتریان بورس کالا، کاتد و مفتول مس را به صورت اقساطی خریداری میکنند و در بازار آزاد این مواد اولیه را با قیمتی کمتر از بورس و به تولیدکنندگان میفروشند و هزینه آن را به صورت نقدی دریافت میکنند؛ بورس کالا برای جلوگیری از این نوع معاملات که باعث دو نرخی شدن کاتد و مفتول میشود، تمهیداتی را در دستور کار قرار داده است.
سیـدامیرحسیــن قرشـــی در گفــتوگـو بـا خبرنگار پایگاه خبری و تحلیلی «فلزاتآنلاین»، اظهار داشت: سیملاکی از دو قسمت سیم و لاک ساخته میشود که مجموعه ما برای تولید قسمت سیمی از مس و آلومینیوم استفاده میکند. مواد لاکی را وارد و مس و آلومینیوم را از بورس کالا تهیه میکنیم. فرآیند تولید سیملاکی به این شکل است که مفتول مس را با قالبهایی تحت عملیات کشش قرار میدهیم تا قطر آن کم شود و به سایز مورد نظر برسد، سپس لاک مایع را بر سطح سیم ریخته و فشار و حرارت اعمال شده، باعث چسبیدن لاک به سیم میشود.
وی افزود: با بحرانی شدن شرایط اقتصادی کشور، تولیدکنندگان برای تهیه مواد اولیه با مشکل روبهرو شدند. در سالهای گذشته خرید از بورس کالا به سختی امروز نبود و رقابت خریداران، قیمت نهایی محصول عرضه شده در بورس را تعیین میکرد و قیمت بورس و بازار آزاد با هم برابر بود اما در حال حاضر، بورس کالا با ضبـــط قوانیــن جدیــد، عرصــه خریــد را بـــرای تولیدکنندگان تنگ کرده است.
یکی از این شرایط، این است که همه تولیدکنندگان باید اطلاعات و آمار کارخانه، مانند میزان تولید را در سامانهای به نام بهینیاب ثبت کنند. بورس کالا بر اساس میزان تولید، مواد اولیه در اختیار تولیدکنندگان قرار میدهد و به نوعی، محصولات عرضه شده در بورس کالا سهمیهبندی شده است.
اگر تولید کارخانهای در یک ماه به هر دلیلی کاهش یابد، نمیتواند به اندازه ماههای دیگر مواد اولیه خریداری کند. شرط دیگر بورس کالا، تحویل محصول خریداری شده در محل کارخانه است. این دو قانون، شرایطی را به وجود آورده که فقط تولیدکنندگان واقعی بتوانند مواد اولیه مورد نیاز خود را تهیه کنند.
این مدیرعامل در پایان عنوان کرد: در همه عرصهها افرادی وجود دارند که میخواهند قوانین را طبق منفعت خود زیر پا بگذرانند، به این ترتیــب، تعــدادی از خریــداران، هــر هفتــه مفتول و کاتد را در بورس به صورت اقساطی خریداری میکنند و در بازار آزاد با قیمتی کمتر از بورس، به صورت نقدی میفروشند.
این افراد باعث دو نرخی شدن کالاهای عرضه شده در بورس میشوند و تولیدکننده ترجیح میدهد مواد اولیه مورد نیاز خود را با قیمت کمتری از بازار آزاد تهیه کند؛ در نتیجه در بورس کالا، میزان تقاضا از میزان عرضه به مراتب کمتر مــیشــود. در حـــال حاضـــر، صــادرات مفتــول ممنوع بوده و تعداد معاملات مفتول در بورس، بالا نیست؛ در نتیجه، خرید و فروش مفتول در دست دلالان قرار دارد.