مدیر بهرهبرداری شرکت صنعت فولاد شادگان گفت: تعهد فولاد شادگان به تحقیق و توسعه، منجر به بهرهجویی از دانش روزآمد و روشهای پیشرفته شده که پیشتازی مجموعه در بازار رقابتی را تسهیل کرده است.
به گزارش پایگاه خبری و تحلیلی «فلزاتآنلاین» و به نقل از روابط عمومی شرکت صنعت فولاد شادگان، محمد سلیمانی بیان کرد: شرکت صنعت فولاد شادگان نامی مطرح در صنعت فولاد ایران، سازمانی پویا و نوآور بوده که از بدو تاسیس تاکنون همواره در حال رشد بوده است. این شرکت با تعهدی قوی به کیفیت، پایداری و رضایت مشتری با موفقیت جایگاهی برای خود در بازار جهانی ایجاد کرده است. شایستگی اصلی شرکت فولاد شادگان در تولید طیف گستردهای از محصولات فولادی اعم آهن اسفنجی، بیلت، بریکت اسفنجی، بریکت اکسیدی و ناگت غبار اسفنجی انعکاس یافته است.
وی در خصوص برتریهای شرکت صنعت فولاد شادگان در عرصه تولید، عنوان کرد: در این شرکت، تولید با احیای مستقیم به روش پرد انجام میشود که خود یک مزیت منحصربهفرد نسبت به احیا مستقیم به روش میدرکس است اما شرکت صنعت فولاد شادگان مزیتهایی همچون موقعیت جغرافیایی کارخانه با دسترسی کامل به تمامی ظرفیتهای حملونقل کشور و همجواری با خلیج فارس و بهرهمندی از نیروی انسانی بومی و کارآمد شهرستان شادگان را نیز نسبت به سایر شرکتهای فعال در صنایع فولادی داراست. طرح فولاد شادگان، یکی از طرحهای هفتگانهای بود که در سال ۱۳۹۶ به بهرهبرداری رسید و توانست در سالهای ۱۴۰۰ و ۱۴۰۱، به ترتیب به رکوردهای ۸۰۷ هزار و ۳۵ تن و ۸۰۷ هزار و ۲۳۵ تن دست یابد که بالاترین میزان تولید بین شرکتهای هفتگانه به شمار آمده و این شرکت را به عنوان پیشتاز عرصه تولید محصولات فولادی نمود میبخشد.
مدیر بهرهبرداری شرکت صنعت فولاد شادگان تصریح کرد: معمولا یکی از بهترین و معنادارترین بررسیهای عملکرد سالانه شرکت، بررسی شرایط کمی و کیفی محصول تولیدی است. در همین راستا، شرکت صنعت فولاد شادگان توانست در سال ۱۴۰۲ هفت مرتبه رکورد روزانه خود را جابهجا کند و از تولید روزانه دو هزار و ۷۲۸ تن در شهریور ماه ۱۴۰۱، به رکورد دو هزار ۷۶۶ تن دست یافته و مقدار تولید را به ۳۸ تن و نرخ آن را به ۱٫۵۸ تن در ساعت ارتقا دهد؛ همچنین در تاریخ سوم اردیبهشت ماه ۱۴۰۳ توانست این رکورد را جابهجا کند و به رکورد تولید دو هزار و ۷۸۶ تن دست یابد.
سلیمانی تصریح کرد: رکورد تولید ماههای ۳۰ روزه بریکت از ۶ هزار و ۹۷ تن در آبان ماه ۱۴۰۱، به ۶ هزار و ۷۸۰ تن در آذر ماه ۱۴۰۲ رسید و رکورد تولید ۳۰ روزه آهن اسفنجی از ۷۴ هزار و ۱۹۰ تن در بهمن ماه ۱۴۰۱، به ۷۶ هزار و ۳۱۸ تن در مهر ماه ۱۴۰۲ جهش یافت. یکی از موارد مهم در تولید آهن اسفنجی، شاخصهای شیمیایی و فیزیکی آن است که ما توانستیم با استفاده از راهکارهای موثر و استفاده از اسکرینهای سیار، میزان نرمه آهن اسفنجی را کاهش و شرایط فیزیکی آهن اسفنجی تولیدی را ارتقا دهیم.
وی ادامه داد: از منظر شرایط شیمیایی، متالیزاسیون (درجه فلزشدگی) آهن اسفنجی از ۹۲.۹ درصد در سال ۱۴۰۱، به ۶۶.۹۱ درصد در سال ۱۴۰۲ رسید. در نهایت با توجه به کلیه محدودیتها و انجام تعمیرات اساسی سالیانه، تولید ۷۴۵ هزار و ۹۸۶ تن را تحقق بخشیدیم؛ عبور از ظرفیت اسمی کارخانه با حفظ شاخصهای انرژی و افزایش ضریب بهرهوری کوره احیا و ریفورمر با وجود تمامی محدویتهای تحمیلی، نشان از عملکرد رو به رشد شرکت صنعت فولاد شادگان در سال ۱۴۰۲ دارد.
مدیر بهرهبرداری شرکت صنعت فولاد شادگان در رابطه با عملکرد این شرکت در پیشبینی و اجرای راهحلهای عملیاتی در راستای جبران کاستیهای فرایندی (مواردی همچون گاز، قطعی برق، مسائل زیستمحیطی و…)، اظهار داشت: برنامهریزی جهت انجام پروژه استفاده از تصفیه پساب شهرستان شادگان، برنامهریزی جهت احداث نیروگاه برق و همچنین استفاده از طرح جایگزینی گاز طبیعی با هیدروژن، از اهم اقدامات (به انجام رسیده یا در دست اقدام) شرکت در راستای پایداری تولید و کاهش هزینههای آن است؛ یعنی در فصل سرما که بازه ناترازی انرژی محسوب میشود، میتوان محدودیت مصرف گاز را برای فولاد شادگان، به یک فرصت ایدهآل جهت انجام تعمیرات ماهیانه اثربخش تبدیل کرد.
سلیمانی در رابطه با ثبت یک رکورد جدید در فروردین ماه، مطرح کرد: این رکورد پاسخی قاطع به تحریمهای ظالمانه دشمنان، نتیجه اعتماد به نیروی بومی و جوان و تکیه بر توان داخلی بود. در واقع این تحریمها نشان از استیصال غرب در مقابل نیروهای انقلابی و مومنی است که در راستای رشد و تعالی صنعت فولاد ایران حرکت کرده و از هر محدودیتی یک فرصت تاریخی ایجاد میکنند تا اقتدار و کارآمدی سرمایههای انسانی کشور را انعکاس دهند. رکورد قبلی ما ۷۹ هزار و ۵۳ تن در اردیبهشت ماه سال ۱۴۰۱ بود که با تولید ۷۹ هزار و ۳۰۱ تن آهن اسفنجی در فروردین ماه سال جاری، به میزان ۲۴۸ تن جهش یافت و در افتخارات شرکت فولاد شادگان ثبت شد.
وی با اشاره به پروژههایی که برای افزایش یا نگهداشت تولید محصولات هدف در سال جاری اجرا خواهند شد، خاطرنشان کرد: بازیافت محصولات جنبی جهت کاهش هزینههای تولید، درآمدزایی و افزایش فضای انبارها، افزایش کیفیت فیزیکی و شیمیایی محصول در راستای نگهداشت محصول و فروش آن در بورس، تشکیل کمیته فروش با هدف افزایش، نگهداشت بهینه و فروش محصول و اصلاح و بهینهسازی روش انبارداری محصول جهت جلوگیری از افت کیفی آن را میتوان از اهم اقداماتی دانست که برای اهداف مذکور پیشبینی شدهاند.
مدیر بهرهبرداری شرکت صنعت فولاد شادگان در پایان یادآور شد: ما هدف دستیابی به رکورد تولید ماهیانه بیش از ۸۰ هزار تن آهن اسفنجی و طبعا ثبت رکورد جدید در تولید را نیز به عنوان مهمترین هدف راهبردی سازمان دنبال میکنیم؛ همچنین کاهش مصارف انرژی را در دستور کار داریم و استقرار استاندارد مدیریت انرژی ( ISO 50001:2018) را در راستای بهینهسازی مصرف انرژی در برنامه گنجاندهایم.
انتهای پیام//