در یادداشت پیشین درباره ضرورت در اختیار داشتن یک استراتژی منسجم در اوپک و نیز غیراوپک موسوم به «اوپک پلاس» تاکید کردم. امروز ائتلاف نفتی اوپکپلاس با یک رقیب سرسخت وخستگیناپذیر روبهرو شده و با آغاز طرح کاهش تولید اوپک که از ابتدای امسال میلادی شروع شده باید شاهد اوجگیری نبرد سران اوپک و تولیدکنندگان نفت شیل در امریکای شمالی باشیم.
به گزارش پایگاه خبری و تحلیلی «فلزاتآنلاین» و به نقل از روزنامه صمت، رضا پدیدار بهخوبی میدانیم که تولیدکنندگان نفت شیل با راهبرد تهاجمی افزایش تولید، امسال میلادی را آغاز کردند.
این گروه از تولیدکنندگان پس از سالها سرمایهگذاری استراتژیک برای افزایش تولید و کسب سهم بازار بیشتر، خواهان بهدست آوردن سود پایدار هستند و در این مسیر برنامهریزیهای دقیقی را از پیش انجام دادهاند و با نگاه فرآیندی و سیستمی نسبت به اجرای آن همت گماردهاند.
هدف اصلی در این رویکرد کسب سهم بازار بیشتر و بهدست آوردن سود پایدارتر است. یافتههای علمی و نیز تجربههای بهدست آمده در ۱۰ سال گذشته نشان میدهد تولیدکنندگان نفت شیل با بکارگیری الگوریتمها و تکنیکهای جدید حفاری، انقلابی در هزینهها پدید آورده و کارآیی و سرعت عملیات برداشت نفت را بهطور چشمگیری افزایش دادهاند.
تحلیلگران و کارشناسان حوزه انرژی معتقدند این «معدن طلای جدید» باعث شده بسیاری از مهندسان نفت غرب تگزاس در دوره زمانی بسیار کوتاه میلیونر شوند و همه را به تعجب وادارند. در یک دهه گذشته نرخ تمامشده هر بشکه نفت منابع غیرمتعارف، موسوم به شیل بیش از ۴۰ دلار بود، در صورتی که تحقیق و مطالعات کارشناسی در حوزههای انرژی نشاندهنده آن است که اکنون این هزینه به کمتر از ۲۰ دلار در هر بشکه کاهش یافته و رقابت منطقی با منابع متعارف دارد.
گرچه کارشناسان موسسه بینالمللی انرژی و نیز سازمان اطلاعات انرژی امریکا متوسط نرخ تولید هر بشکه نفت از منابع غیرمتعارف را نزدیک ۳۰ دلار اعلام کردهاند اما باوقوع این انقلاب هزینهای در تولید نفت شیل، گروه تولیدکنندگان در امسال میلادی، خواهان افزایش قدرت و سهم بازار انقلاب شیل شدند.
البته این کاهش با مستثنا شدن کشورهای ایران، لیبی، ونزوئلا و نیجریه براساس سطح تولید مهر و آبان امسال (اکتبر ۲۰۱۸) آنها و به مدت ۶ ماه به تصویب رسید. این تصمیم نشان میدهد نرخ نفت تا چه میزان اهمیت دارد و اوپکپلاس باوجود از دست دادن سهم بازار خود امیدوار است در نیمه نخست امسال میلادی نفت خود را با نرخ بیشتری به فروش برساند.
روسها با وابستگی دستکم ۴۸ درصدی درآمدهایشان به فروش نفت اطمینان دارند که با کاهش تولید ایران و ونزوئلا، هماکنون کل تعهدات اوپکپلاس عملی شده و نرخ نفت در ماههای پیش رو باتوجه به دو پارامتر رشد مصرف انرژی و مواد هیدروکربوری ناشی از رشد جمعیت و نیز بالا رفتن تقاضای رفاهطلبی در بیشتر کشورهای جهان در نیمه نخست امسال افزایش منطقی پیدا میکند و در دامنه ۶۰ تا ۶۵ دلار در هر بشکه استقرار مییابد.