رضا رحیمی که در بازار به صورت عمده ورق مسی و برنجی توزیع میکند، در گفتوگو با خبرنگار پایگاه خبری و تحلیلی «فلزات آنلاین»، اظهار داشت: ورقهای کاپر نیکل و فسفر برنز پیش از این توسط شرکت شهید باهنر تولید میشد که این شرکت به دلیل تقاضای محدود، تولید خود را متوقف کرد؛ پس از آن نیاز بازار از طریق واردات تامین میشد، در حال حاضر به دلیل افزایش نرخ دلار، واردات این ورقها به صرفه نیست و دیگر نیز وارد نمیشود، اگر در بازار ورقهای کاپر نیکل و فسفر برنز یافت شود، کیلویی ۴۰۰ هزار تومان معامله میشود که البته این نرخ کاذب است و به دلیل کمیاب بودن در بازار، قیمت آن بیشتر از قیمت واقعی است.
وی عنوان کرد: در بازار، رایجترین ورق برنجی با آلیاژ ۶۵ درصد مس و ۳۵ درصد روی است که بیشترین خواهان را در میان مصرفکنندگان دارد و همکاران نیز اکثرا خواهان همین آلیاژ هستند، درصد آلیاژ ۷۰ به ۳۰ نیز در پله بعدی قرار دارد که ۷۰ درصد این آلیاژ را مس تشکیل میدهد، ورقهای مسی و برنجی از سایز ۰٫۱ تا ۱۵ میلیمتر در کشور تولید و در بازار داخلی عرضه میشوند.
رحیمی ادامه داد: در حال حاضر تولید ورق انحصاری شده و فقط شرکت شهید باهنر ورق مسی و آلیاژی تولید میکند البته پیش از این از کشورهای دیگر نیز ورق وارد میشد که پس از افزایش نرخ ارز این واردات متوقف شد. تا سال گذشته به دلیل سودی که واردات ورق داشت از کشور ترکیه ورق مسی وارد کشور میشد اما الآن اگر محصولی از کشور ترکیه نیز در بازار یافت شود مربوط به واردات سالهای گذشته است.
وی بیان کرد: تسمه مسی بیشتر در مصارف برقی کاربرد دارد و در تابلو برق استفاده میشود. کاربرد تسمه برنجی نیز در مصارف برقی است اما بیشترین مصرف تسمه برنجی در تولید پریز برق است. در چند راهیهای برق نیز از تسمه برنجی استفاده میشود که در آیندهای نزدیک به دلیل قیمت بالای برنج، فلزات هادی دیگر جای برنج را خواهند گرفت. به طور مثال پیش از این برای تولید دو شاخه برق نیز، از برنج استفاده میکردند اما امروزه آهن جایگزین این هادی شده است و جرقهای که به هنگام ورود دو شاخه به پریز، شاهد آن هستیم به همین دلیل است. حتی اخیرا در آنتنها نیز به جای مس از آلومینیوم بعنوان هادی استفاده میشود؛ وزن آلومینیوم یک سوم و قیمت آن نیز یک سوم مس است، در واقع استفاده از مس ۹ برابر آلومینیوم هزینه بر میدارد.
رحیمی درخصوص نحوه قیمتگذاری محصولات تخت، توضیحاتی داد: قیمت ورق مسی و برنجی در بازار بر اساس قیمت اعلامی شرکت تولیدکننده هر هفته متغیر است، این رقم، به علاوه ۹ درصد مالیات بر ارزش افزوده، قیمت نهایی ورق میشود. سه فاکتوری که بر قیمت نهایی محصولات ما تاثیر دارد، قیمت مس، روی و دلار است. احتساب و دریافت مالیات بر ارزش افزوده نیز در برخی موارد مشکلساز میشود.
وی با اشاره به اینکه نسبت به سال گذشته تقاضای خرید ورق مسی و برنجی کاهش داشته است، عنوان کرد: تولیدکنندگان سماور، عمده مصرفکننده ورق برنجی هستند، اکثر سماورهای موجود در بازار از ورق برنجی تولید شدهاند که عموما آبکاری شده و در اختیار مشتریان قرار میگیرد. بعد از واحدهای تولیدی سماور، لوسترسازها نیز از ورق برنجی به وفور استفاده میکنند. عمده مصرف ورق مسی نیز در صنایع دستی همچون ساخت تابلو یا ظروف مسی است.
رحیمی در پایان گفت: ما مستقیم از درب کارخانه شهید باهنر ورقهای مورد نیاز خود را خریداری میکنیم، برای خرید از درب کارخانه حداقل باید سه تن ورق از یک نوع سفارش دهیم، به همین دلیل خرید از کارخانه برای همه همکاران بازاری ما مقدور نیست و نیاز به خرید ورقهای خود را از طریق عمده فروشانی همچون ما برطرف میکنند.