سعید حبیبی، فروشنده انواع کویلهای مس و برنج در گفتوگو با خبرنگار پایگاه خبری و تحلیلی «فلزات آنلاین»، اظهار داشت: بعد از تابلوسازها فعالان صنایع دستی بیشترین استفاده را از ورقهای مسی دارند که از این ورقها لوازم تزئینی و مصرفی تولید میکنند. از فویل مسی نیز بیشتر در بردهای الکترونیکی استفاده میشود، البته در ارت اتاق عمل نیز از فویل مسی استفاده میکنند. در واقع فویل همان ورقهای نازکبار از سایز ۰٫۰۲ تا زیر یک دهم میلیمتر هستند که در بازار به آنها فویل میگویند.
وی در خصوص انواع کویلهای برنجی موجود در بازار، توضیح داد: ورق برنج بسیار متنوع است اما سه آلیاژ ۶۳، ۶۵ و ۷۰ بی، به راحتی در بازار یافت میشود. منظور از ۶۵ بی یعنی ۶۵ درصد ترکیب آن مس و باقی آن بسته به نوع آلیاژ و مصرف ورق، از روی، قلع، آهن و سرب تشکیل شده است. البته خود آلیاژهای ۶۳، ۶۵ و ۷۰ بر اساس نرمی و سختی به دستههای O، HB، HC، HD، HE و Extera Hard تقسیم میشوند که هر سه نوع آلیاژهای برنج این دستهبندی را دارند، O نرمترین نوع کویل و Extera Hard سختترین کویل از نوع فنری است.
حبیبی با اشاره به اینکه دو شرکت در داخل ایران کویل تولید میکنند، بیان کرد: دو شرکت داخلی کویل مسی و برنجی تولید میکنند که تنها محصولات شرکت باهنر در بازار عرضه میشود. کویل مسی و برنجی از سایز ۰٫۰۲ تا یک میلیمتر در بازار خرید و فروش میشود اما از این سایز به بالا را مشتریان باید مستقیما از درب کارخانه تهیه کنند. بیشتر سایزهای ریزی که در بازار موجود است مربوط به کویلهای تولیدی کشور ترکیه است که البته دیگر وارد نمیشود، با توجه به اینکه کیفیت کویلهای تولید داخلی از نوع ترک آن بیشتر است و همچنین به دلیل افزایش نرخ ارز، دیگر واردات این کویلها به صرفه نیست و وارد بازار نیز نمیشود.
وی با عنوان اینکه عمده فروشان نیز در بازار پامنار خرید و فروش میکنند، گفت: در تعریف عام از تناژ یک تن به بالا را عمده فروش خطاب میکنند. خرده فروشان نیز از ۲۰۰ کیلوگرم به پایین فروش دارند اما در حال حاضر وضعیت بازار به صورتی پیش میرود که بین عمده فروش و خرده فروش تفکیکی نمیتوان داشت، شرایط طوری شده که تاجران نیز خرده فروشی میکنند تا بتوانند از پس هزینههای خود برآیند.
حبیبی در خصوص وزن هر شیت، توضیح داد: هر ورق مس با سایز ۰٫۰۳ میلیمتر تقریبا ۴ کیلوگرم وزن دارد و در برنج نیز وزن ورق با همین ضخامت ۳٫۵ کیلوگرم است.