بررسیها نشان میدهد تمایل بانکهای مرکزی به خرید طلا به میزان قابلتوجهی کاهش یافته است. شورای جهانی طلا این روند کاهشی در تمایل بانکهای مرکزی به خرید طلا را به افزایش اخیر قیمت این فلز گرانبها نسبت میدهد.
به گزارش پایگاه خبری و تحلیلی «فلزاتآنلاین» و به نقل از خبرگزاری رویترز، بر اساس آخرین گزارش شورای جهانی طلا، بانکهای مرکزی در ماه آگوست ۲۰۲۴ مجموعا تنها هشت تن طلا خریدند؛ این در حالی است که میانگین خرید طلا در ۱۲ ماه گذشته از سوی این بانکها رقمی معادل ۳۳ تن گزارش شده بود. رقم ارائه شده برای ماه آگوست ۲۰۲۴، حاکی از کمترین نرخ خرید طلا در سال جاری میلادی از ماه مارس، درست زمانی که بانکهای مرکزی حجم فروش خالص دو تن را گزارش کردند، بوده است.
روند خرید و فروش طلا توسط بانکهای مرکزی
شورای جهانی طلا در گزارش خود اعلام کرد که تنها چهار بانک مرکزی اقدام به خرید حجم بیش از یک تن طلا در طول ماه آگوست ۲۰۲۴ کردهاند. بانک مرکزی لهستان با خرید ماهانه ۶ تن که از پنج ماه گذشته روند صعودی آن آغاز شده است، در صدر این فهرست قرار دارد. بانکهای مرکزی ترکیه، هند و جمهوری چک نیز هر کدام به ترتیب سه، سه و دو تن طلا به ذخایر بانکی خود در ماه آگوست ۲۰۲۴ افزودند. بر اساس آمار سالانه ارائه شده تا به امروز، بانک مرکزی ترکیه با خرید ۵۲ تن بزرگترین خریدار در جهان به شمار میرود و پس از آن هند با ۴۵ تن در رتبه دوم قرار دارد.
از سوی دیگر، حجم ذخایر طلای بانک مرکزی قزاقستان برای چهارمین ماه متوالی کاهش یافت و اکنون این بانک به بزرگترین فروشنده در میان دیگر بانکهای مرکزی از ابتدای سال ۲۰۲۴ تا به امروز تبدیل شده است. پس از فروش پنج تن از ذخایر طلای بانک مرکزی قراقستان در ماه آگوست ۲۰۲۴، در حال حاضر حجم ذخایر طلای این بانک به ۲۹۰ تن کاهش یافته است.
مقایسه خالص خرید و فروش طلای کشورها
ماریسا سلیم، سرپرست ارشد بخش تحقیقات آسیا و اقیانوسیه شورای جهانی طلا عنوان کرد: اگرچه نوسان در شاخص عملکرد قیمت طلا به عنوان محرک اصلی برای خرید این فلز گرانبها از سوی بانکهای مرکزی به شمار نمیرود اما روند صعودی و مداوم قیمت طلا میتواند بر کاهش تمایل به خرید آن تاثیرگذار باشد.
ناگفته نماند که حجم فروش طلا توسط بانکهای مرکزی روندی صعودی به خود نگرفته و این مسئله بدان معناست که بانکهای مرکزی جهان رویکرد نظارهگری برای ارزیابی نوسانات شدید قیمتی را اتخاذ کردهاند. لازم به ذکر است که سایر محرکهای کلیدی و تاثیرگذار در تصمیمگیری بانکهای مرکزی مانند نیاز به ایجاد تنوع در ذخایر ارزی در زمان افزایش ریسک همچنان از سوی بانکهای مذکور در نظر گرفته میشود.
وی در پایان خاطرنشان کرد: انتظار میرود در چند ماه باقیمانده از سال ۲۰۲۴ تمایل بانکهای مرکزی برای خرید طلا روندی صعودی به خود بگیرد اما نسبت به سال ۲۰۲۳ انتظار میرود رشد کمتری را تجربه کند.
انتهای پیام//