خاورمیانه از نظر سرعت رشد تولید فولاد خام، یکی از مناطق اول دنیا محسوب میشود؛ بهنحوی که در سال ۲۰۱۶ مقام اول را از این لحاظ در دنیا کسب کرد. ترکیه بهعنوان بزرگترین تولیدکننده منطقه، بهطور میانگین در بازه سالهای ۲۰۱۰ تا ۲۰۱۶ سهمی حدود ۵۶ درصدی از تولید فولاد خام را در اختیار داشت.
به گزارش «فلزاتآنلاین»، ترکیه در سال ۲۰۱۶ با تولید حدود ۳۳ میلیون تن فولاد خام، سهم ۵۲ درصدی از تولید ۶۴ میلیون تنی منطقه را در اختیار داشت. ایران و عربستان نیز به ترتیب با تولید ۱۸ و ۵٫۵ میلیون تن فولاد خام و سهم ۲۸ و ۸٫۵ درصدی در جایگاههای بعدی قرار گرفتند. سهم تولید هر یک از کشورهای منطقه در سالهای اخیر در نمودار ۱ نشان داده شده است.
ترکیه بهعنوان بزرگترین تولیدکننده منطقه، بهطور میانگین در بازه سالهای ۲۰۱۰ تا ۲۰۱۶ سهمی حدود ۵۶ درصدی از تولید فولاد خام را در اختیار داشته است. در این بازه زمانی سهم این کشور با روند کاهشی همراه بود. این کاهش سهم از تولید منطقه با وجود افزایش تولید فولاد ترکیه، به دلیل افزایش تولید ایران بود. ایران در بازه زمانی ۲۰۱۰ تا ۲۰۱۶ به طور میانگین ۲۵ درصد از تولید فولاد خام در منطقه را در دست داشته است.
تولید ایران از حدود ۱۲ میلیون در سال ۲۰۱۰ به ۱۸ میلیون در سال ۲۰۱۶ رسید و این رشد همچنان ادامهدارا ست. نیاز روزافزون صنایع اتومبیلسازی، ماشینسازی و کالاهای خانگی این کشور باعث شده تا از حجم صادرات محصولات نیمهساخته این کشور کاسته شود و سرمایهگذاریها در بخش محصولات نهایی از جمله انواع ورقهای فولادی افزایش یابد.
در مقابل، کشورهای ایران و عمان در سالهای اخیر جایگاه خوبی در صادرات محصولات نیمهساخته بهدست آوردهاند. در نمودار شماره ۲ سهم کشورهای منطقه از صادرات فولاد خام منطقه نشان داده شده است. طی سال ۲۰۱۶ ایران با صادرات حدود ۲ میلیون و ۵۰۰ هزار تنی و سهم حدود ۴۸ درصدی، عمان با صادرات ۷۵۰ هزار تنی و سهم ۱۴ درصدی و در نهایت ترکیه با صادرات حدود ۲۳۲ هزار تن فولاد خام و سهم ۴ درصدی از صادرات منطقه را در دست داشتند. سهم کشور امارات و قطر نیز به ترتیب ۱۴ و ۱۱ درصد برآورد شد.