هزینه بالای تولیدسیم لاکی، استهلاک دستگاههای تولیدی و نیاز به دقت بالا در تولید سایز ریز، سبب شده که تولید سیملاکی با سایز ریز برای تولیدکنندگان ایرانی به صرفه نباشد.
به گزارش پایگاه خبری و تحلیلی «فلزات آنلاین»، سایزهای ریز سیملاکی توسط شرکتهای معدودی تولید میشود و در دنیا شرکتهای انگشتشماری هستند که توان ساخت سیملاکی با سایز ۰۰۱۶(۰٫۰۱۶ میلیمتر) را دارند، سایزهای بسیار ریز مثل ۰۰۱۶ برای استفاده در قطعات بسیار ظریف بهکار میرود که در داخل کشور این سایز سیملاکی بهدلیل اینکه مورد مصرف ندارد، نه تولید و نه وارد میشود.
تقریبا تمامی تولیدکنندگان سیملاکی داخلی اذعان دارند که سیملاکی با سایز کمتر از ۰۱۰ بهصورت پیوسته تولید نمیکنند اما امکان تولید برخی از سایزهای زیر ۰۱۰ را بهصورت سفارشی دارند. از لحاظ فنی، در تولید سیملاکی سایز ریز، لاک را باید با دقت بسیار بالایی روی هادی پوشش داد و تلورانس آن باید بسیار دقیق باشد.
جنس و طراحی قرقرههای موردمصرف در جمع کردن سیملاکی ریز با قرقره سایزهای بزرگترتفاوت بسیاری دارد و کوچکترین گیر در باز شدن قرقره در هنگام سیمپیچی سبب پارهشدن سیم میشود. کیفیت مس مصرفی در سیملاکی نیز بر کیفیت نهایی سیملاکی تاثیر دارد.
همه این موارد سبب میشود که هزینههای تولید سایزهای ریز بسیار بالا باشد و در صورت عدم وجود بازار مناسب و یا سفارش کمتر از حد اقتصادی، توجیه نداشته باشد. با توجه به شرایطی که بازار ایران دارد اساسا تولید سیملاکی با سایز ریز برای تولیدکنندگان صرفه اقتصادی ندارد. به همین دلیل شرکتهای تولیدکننده نیز اقدام به تولید سایز ریز نمیکنند.
قطر سیملاکی وارداتی به داخل کشور معمولا بین ۰٫۰۳ تا ۰٫۱۰ میلیمتر است، اما لازم به ذکر است مصرف سایز ۰۰۳ در کشور بسیار محدود است زیرا این سایز در تولید قطعات بسیار ظریف الکترونیکی بهکار برده میشود و شرکتهای داخلی سازنده قطعات موتوری و الکتریکی، قطعاتی با ظرافت متناسب با مصارف الکترونیکی ظریف تولید نمیکنند.
سایز سیملاکی مسی مورد استفاده در کشور معمولا ۰۰۴ به بالا است. این نوع سیملاکی در ساخت ترانسهای آیفونهای تصویری، فنهای هود آشپزخانه، جرقهزن اجاقگازها، کوئلهای خودرو و مصارفی از این قبیل استفاده میشود. به دلیل حساسیت موتورهای ظریف، تولیدکنندگان این قطعات نمیتوانند از سیملاکی بیکیفیت در ساخت آنها استفاده کنند.
بررسیهای فلزات آنلاین نشان میدهد؛ سالانه در حدود هزار تن سیملاکی وارد کشور میشود، همانطور که ذکر شد سایزهای ریز عمدتا در صنایع الکترونیکی مورد استفاده قرار میگیرند و با توجه به وارداتی بودن این محصولات، اخیرا مشکلاتی که درخصوص واردات ایجاد شده است بازار این نوع از سیمها را نیز تحت تاثیر قرار داده است.
علاوه بر مشکلاتی که درخصوص ثبت سفارش و نقلوانتقال پول وجود دارد، دولت نیز با این منطق که سیملاکی وارداتی، نمونه مشابه داخلی دارد اجازه واردات این نوع سیمها را به واردکنندگان نمیدهد و این سیاست موجب شده است که تولید برخی از واحدهای تولیدکننده قطعات الکترونیکی و الکتریکی ظریف دچار مشکل شود.