وضعیت قیمت فلز قلع در سال ۲۰۲۳ و پس از تجربه فراز و نشیبهای فراوان در سال ۲۰۲۲ با نوسانات بیشتری مواجه خواهد شد.
به گزارش پایگاه خبری و تحلیلی «فلزات آنلاین» و به نقل از خبرگزاری رویترز، قیمت سه ماهه قلع بورس فلزات لندن «LME» در ماه مارس ۲۰۲۲ به بالاترین حد خود یعنی ۵۱ هزار دلار در هر تن رسید و در ماه اکتبر ۲۰۲۲، به ۱۷ هزار و ۳۵۰ دلار کاهش یافت که در آن زمان کمتر از هزینههای تولید بسیاری از واحدهای تولید بود.
با توجه به رشد قیمت قلع و رسیدن آن به سطح ۳۰ هزار دلار، قیمت آن در ابتدای ماه ژانویه ۲۰۲۳ حدود ۱۷ درصد افزایش یافت و قویترین عملکرد را در میان فلزات پایه بورس فلزات لندن داشت.
تعلیق فعالیت تولیدکننده قلع در کشور پرو در معدن «Minsur San Raphael» به دلیل ناآرامیهای اجتماعی این کشور، موجب شد افزایش قیمتها در بازار پیشبینی شود. با این حال، احتمالا مهمتر از پویایی بازار، میزان تمایل چین به واردات این فلز بوده است.
کاهش قیمت قلع در سال ۲۰۲۲ به دلیل بهبود و افزایش عرضه پس از رفع محدودیتهای مرتبط با ویروس کرونا، به همراه کاهش تقاضا برای لحیم قلع در بخش الکترونیک پس از افزایش این محدودیتها در سالهای ۲۰۲۰ و ۲۰۲۱ بود.
خریداران چینی مقدار زیادی از فلز مازاد قلع را در انبارها ذخیره کردند تا بتوانند تعادل در زنجیره عرضه در دیگر نقاط جهان را همچنان متعادل نگه دارند.
افزایش صادرات فلز قلع از مبدا چین
چین در سال ۲۰۲۲، حدود ۳۱ هزار و ۱۱۵ تن قلع تصفیهشده وارد کرد که نسبت به حجم چهار هزار و ۹۰۰ تن حجم واردات در سال ۲۰۲۱، یک افزایش را نشان داد که بالاترین حجم واردشده این فلز از سال ۲۰۱۲ بود.
این افزایش برای روند واردات و صادرات فلز کار نشده قلع هم وجود داشت. چین همچنین حدود ۱۰ هزار و ۷۳۳ تن فلز قلع صادر کرد که بیشترین حجم این عرضه به کشورهای همسایه آسیایی خود بود. این کشور حدود دو هزار و ۲۵ تن از فلز قلع هم به هلند علیرغم وجود مشکلات طولانی مدت در بخشهایی از زنجیره تامین فیزیکی در خارج از چین صادر کرد.
با این حال، افزایش حجم واردات محمولههای وارداتی به این معنی است که واردات خالص ۲۰ هزار و ۳۸۰ تنی، بالاترین حجم در یک دهه گذشته بوده است.
بزرگترین تامینکننده قلع چین در سال ۲۰۲۲ اندونزی بود که حجم صادرات آن به چین از سه هزار و ۵۰۰ تن در سال ۲۰۲۱، به ۲۴ هزار و ۸۰۰ تن افزایش یافت.
اندونزی حجم کل صادرات قلع خود را ۱۴ درصد در سال ۲۰۲۱ و ۵ درصد دیگر آن را در سال ۲۰۲۲ افزایش داد. با در نظر گرفتن حجم عرضه ۷۸ هزار و ۱۱۷ تن در سال ۲۰۲۲ که بالاترین میزان از سال ۲۰۱۷ بود، همچنان روند تاثیر عرضه در بازار به دلیل تمایل بیش از حد چین برای خرید قلع کاهش یافت.
بر اساس گزارش موسسه «SMM»، حجم تولید قلع تصفیهشده چین در سال ۲۰۲۲ ثابت بود و به ۱۶۵ هزار و ۹۰۰ تن رسید. به همین دلیل هرگونه کاهش تامین مواد اولیه داخلی چین باید با افزایش ۳۲ درصدی واردات کنسانتره قلع، از جمله افزایش ۲۷ درصدی از تامینکننده اصلی این کشور یعنی میانمار، کاهش پیدا میکرد.
با توجه به اینکه اعمال قرنطینه مرتبط با ویروس کرونا بر حجم تقاضای قلع چین نیز در سال ۲۰۲۲ تاثیر گذاشته بود، افزایش حجم واردات این فلز نشان داد که در صورت افزایش ذخیرهسازی قلع در انبارها، امکان کاهش قیمت وجود خواهد داشت.
افزایش بازیابی قیمت قلع، عاملی برای ادامه تمایل چین به منظور تمرکز بر واحدهای وارداتی خود خواهد بود.
افزایش ذخایر انبار مازاد قلع در چین
با این تفاسیر، حجم واردات چین در حال حاضر چشمانداز عرضه و تقاضای قلع را تغییر داده است.
در عین حال بخشی از مازاد عرضه در سال ۲۰۲۲ اکنون در چین انبار شده است. ذخایر انبار قلع بورس آتی شانگهای «ShFE» از دو هزار تن در ماه سپتامبر ۲۰۲۲، به ۶ هزار و ۸۴۳ تن فعلی رسیده است که بالاترین میزان از ماه می ۲۰۲۱ محسوب میشود.
در مقابل، ذخایر ثبت شده در بورس فلزات لندن از پنج هزار تن، به دو هزار و ۹۴۵ تن در بازه زمانی مشابه کاهش یافت. اختلاف قیمت بورس فلزات لندن در ماه ژانویه ۲۰۲۳ به حالت کانتنگو رسید که نشاندهنده وجود فلز عرضه نشده و ثبت نشده بیشتر در بازارهای سایه است.
پریمیومهای بازار فیزیکی نیز کاهش یافت و موسسه «Fastmarkets» پریمیوم فلز قلع با شرط تحویل در بندر روتردام را حدود یک هزار دلار در هر تن که بیش از قیمت نقدی بورس فلزات لندن است، ارزیابی کرد. این میزان در مقایسه با اوج آن در سال ۲۰۲۱ که یک هزار و ۷۵۰ دلار بود، کاهش را نشان داد.
روزهای کمبود قلع به پایان رسیده است. در عین حال در دسترس بودن فلز قلع در دیگر کشورها آن چیزی نیست که بدون افزایش واردات چین هم اتفاق میافتاد. به علاوه نه پریمیوم و نه ذخایر انبار بورس فلزات لندن، هنوز به سطح قبل از سال ۲۰۲۰ نرسیده است.
افزایش حجم واردات قلع به چین موجب تاثیر گذاشتن بر زنجیره تامین دیگر کشورها شده است. به عنوان مثال، توقف عملیات بهرهبرداری معدن «Minsur» یا نوسانات فصلی در صادرات اندونزی و کسب صدور مجوز صادرات در آغاز هر سال از جمله این تاثیرگذاریها هستند.
تغییر در موقعیت خرید و فروش قلع
در حالی که چین روند عرضه و تقاضای قلع را تغییر داده است، بازیابی قیمت به همان اندازه باعث تغییر قابل توجه در موقعیت خرید و فروش صندوق سرمایهگذاری شده است.
صندوقهای سرمایهگذاری در ماه سپتامبر ۲۰۲۲ به سمت ثبت قرارداد و موقعیت فروش خالص قلع بورس فلزات لندن روی آوردند؛ چراکه قیمتها به شدت در حال کاهش بود. بر اساس آخرین گزارش تعهدات معاملهگران، موقعیت فروش خالص از آن زمان به سمت موقعیت خرید تغییر کرده و ثبت قراردادها به تعداد ۵۸۶ عدد افزایش یافته است.
تغییر بزرگ در بازار بورس آتی شانگهای رخ داده است؛ جایی که کاهش قیمت قلع با افزایش تمایل برای ثبت قرارداد و رکورد فعالیتهای معاملاتی همراه بود.
حجم عرضه قلع بورس آتی شانگهای در سال ۲۰۲۱ دو برابر شد و در سال ۲۰۲۲ حدود ۱۰ درصد افزایش یافت که این تعداد افزایش در ثبت قرارداد در یک سال فعالیت معاملاتی در این بورس یک رکود محسوب میشد.
در همین راستا، هنوز مشخص نیست که چرا فلز قلع توجه سرمایهگذاران زیادی را در بورس آتی شانگهای به خود جلب کرده است اما اقدام معاملاتی سال ۲۰۲۲، تمام ویژگیهای رویکرد کاهشی در بازار را داشت.
نشانههای رویکرد کاهشی در بازار هماکنون با افزایش قیمتها در حال کمرنگ شدن است. ثبت قراردادهای باز بازار قلع از تعداد ۱۰۲ هزار و ۱۰۶ قرارداد، به ۷۱ هزار و ۲۱۸ قرارداد در هفته قبل از تعطیلات سال نو چینی در سال ۲۰۲۳ کاهش یافت که نشاندهنده کاهش شدید موقعیتهای فروش است.
متعادل شدن قیمت قلع
قیمت قلع اکنون به یک سطح متعادل رسیده و نه آنقدر بالا است که مصرفکنندگان بازار فیزیکی را نگران کند و نه آنقدر پایین است که روند عرضه موجود را تهدید کند.
توماس بانگر، مدیر اجرایی شرکت «First Tin» که در حال توسعه پروژههای قلع در آلمان و استرالیا است، در سمینار سرمایهگذاری در قلع که توسط اداره تجارت بینالمللی در ماه دسامبر ۲۰۲۲ برگزار شد، اعلام کرد که سناریوی قیمت ایدهآل برای پروژههای جدید میتواند در محدوده قیمتی ۲۵ هزار تا ۳۰ هزار دلار باشد.
اکنون قیمت قلع به این محدوده بازگشته است اما اینکه آیا میتواند برای یک دوره زمانی طولانی در این محدوده ثابت باقی بماند یا خیر، موضوع بسیار متفاوت دیگری است که باید در نظر گرفته شود.
خریدهای حجم انبوه قلع توسط چین، منجر به کاهش مشکلات در بازار فیزیکی جهانی در یک دوره مازاد عرضه شده است اما تمایل مجدد سرمایهگذاران چینی به بازار قلع نشان میدهد که عوامل زیادی در نوسان قیمت این فلز تاثیرگذار هستند.
انتهای پیام//