مدیرعامل شرکت جهان شمش، تولیدکننده بیلت و انواع مقاطع برنجی، گفت: وضعیت صنعت تولید بیلت و مقاطع برنجی بهگونهای است که نوسان قیمت این دو محصول در پی نوسانات قیمت مواد اولیه، از یک سو و تولید مقاطع بیکیفیت در کارگاههای بدون استاندارد نیز از سوی دیگر موجب شده تا نتوانیم با خیالی آسوده به تولید بپردازیم.
نادر حیرتی در گفتوگو با خبرنگار پایگاه خبری و تحلیلی «فلزاتآنلاین»، اظهار داشت: ابتدای سال، افزایش قیمتها ما را آزار میداد و هفتههای اخیر نیز کاهش قیمتها، معضلی که کاهش قیمت ایجاد کرده متوقف شدن تقاضا است، هرگاه قیمتها کاهش مییابد خریداران منتظر میمانند تا بازار یک ثبات نسبی پیدا کند و هرگاه قیمتها افزایش مییابد با اینکه تقاضا نیز افزایش مییابد اما قدرت خرید متقاضیان کم میشود.
وی درخصوص تامین مواد اولیه تولید بیلت و مقاطع برنجی، توضیح داد: مواد اولیه تولید بیلت ضایعات است، ما توسط ریختهگری پیوسته بیلتریزی میکنیم و پس از این مرحله بیلتها را به روش اکستروژن به انواع مقاطع تبدیل میکنیم. مواد اولیه مورد نیاز تولید بیلت را از بازار آزاد خریداری میکنیم، اگر بخواهیم از طریق بورس اقدام به خرید مواد اولیه کنیم باید مشمول سهمیه شویم، تازه اگر سهمیه به ما تخصیص داده شود نیز توان رقابت در بورس را نداریم. به همین دلیل برای تامین مواد اولیه با مشکلات جدی روبرو هستیم چرا که در بازار آزاد نیز دسترسی برای ما دشوار است.
مدیرعامل شرکت جهان شمش با بیان اینکه ما توان تولید انواع و اشکال مقاطع برنجی را در ایران داریم، افزود: استفاده از کاتد به هیچ وجه صرفه اقتصادی ندارد و ما از شمشهای روی و سیم سوخته دینام کولر برای تولید بیلت استفاده میکنیم، حتی استفاده از قراضه کابلی قرمز نیز برای ما بهصرفه نیست. ما از ترکیب این دو نوع ضایعات بیلت برنجی و پس از آن مقاطع تولید میکنیم و در نهایت این مقاطع به محصولاتی همچون شیرآلات بهداشتی و گازی، زبانه قفل در و … تبدیل میشود.
متاسفانه امروزه کیفیت بهتر فدای قیمت ارزانتر شده است. نوسانات قیمت مس یکی از بزرگترین دغدغههای ما در سال جاری است، به طور مثال در اوایل همین ماه خرداد پایه برنج ۵۷ هزار تومان بود و ۱۰ روز گذشته با کاهش قیمت به ۵۱ هزار تومان رسید که همچنان این سیر نزولی ادامه دارد.
حیرتی ادامه داد: با این قیمتهایی که مقاطع در بازار خرید و فروش میشود، نمیتوان مقاطع با کیفیت تولید کرد، برای تولید مقاطع باکیفیت حتما باید پس از ریختهگری پیوسته برای شکلدهی از اکستروژن استفاده شود اما ما توجه به اینکه هزینه تولید با اکستروژن نسبت به ریختهگری پیوسته بیشتر است در نظر داریم علیرغم میل باطنی این روش را در آیندهای نزدیک جایگزین اکستروژن کنیم.
وی توضیح داد: در حال حاضر تنها با ۳۰ درصد ظرفیت خود مقاطع تولید میکنیم، البته دوست داریم تولید را توسعه دهیم و بر اساس ظرفیت تولید کنیم اما نبود نقدینگی، عدم حمایت دولت و کمبود تقاضا از جمله مشکلات ما برای رسیدن به این هدف است. همچنین برای وارد کردن تکنولوژی نیز با موانعی روبرو هستیم. ماشینآلات تولید بیلت و مقاطع در ایران به اندازهای قدیمی است که شاید اغراق نباشد، بگویم متعلق به جنگ جهانی اول است. دستگاههایی که ما برای تولید استفاده میکنیم را خودمان ساختهایم که امروزه ارزش این ماشینآلات قدیمی معادل ضایعات آهن است.
مدیرعامل شرکت جهان شمش درخصوص حمایت دولت از تولیدکنندگان بیلت و مقاطع مسی و آلیاژی، گفت: دولت هیچ حمایتی از ما نمیکند که هیچ! با وضع مقررات دستوپا گیر فعالیت را سختتر نیز میکند، سازمانهای دولتی همچون اداره مالیات یکی از بزرگترین چالشهای ما را بهوجود آوردهاند، قانون پرداخت مالیات بر ارزش افزوده یکی از چهار معضل بزرگ این روزهای صنف ما است. ما برای فروش مقاطع از خریداران ارزش افزوده نمیگیریم، اگر بخواهیم ارزش افزوده بگیریم دیگر کسی از ما خرید نمیکند.
حیرتی افزود: یکی دیگر از مشکلات صنف ما تولید مقاطع غیر استاندارد در واحدهای زیرزمینی است، این واحدها بدون اخذ مجوز و پرداخت مالیات اقدام به تولید مقاطع میکنند چون نیازی به رعایت اصول و استاندارد ندارند و با هر کیفیتی مقاطع تولید میکنند، از تولید سود میبرند و رقابت را برای واحدهای استاندارد سخت کردهاند؛ کمبود مواد اولیه نیز سومین چالش پیش روی ما است.
چهارمین چالش ما نیز مربوط به خرید مواد اولیه است که فروشندگان هیچ مدرکی دال بر خرید، به ما نمیدهند.
وی با اشاره به اینکه دلالان راحتتر و با حاشیه امنیت بیشتری در بازار آشفته این روزها فعالیت میکنند، مطرح کرد: یک سری از مواد اولیه و محصولات مورد نیاز ما از چین وارد میشود. ما به عنوان تولیدکننده رسمی مقاطع برنجی با وجود داشتن مجوزهای لازم برای فعالیت، باید از طریق واسطهها به این محصولات دسترسی داشته باشیم و مجبور هستیم از دلالان، مواد اولیه را چند برابر گرانتر خریداری کنیم.
مدیرعامل شرکت جهان شمش با عنوان اینکه فعالیت در حوزه تولید بسیار دشوار شده است، تصریح کرد: بیست سال است که در این صنعت مشغول به فعالیت هستیم، با وجود این معضلات باید فعالیت در این صنعت را رها کنیم و به سراغ حرفه دیگری برویم، اما اگر همچنان به تولید ادامه میدهیم به دلیل علاقهای است که به این کار داریم و پس از طی این مدت طولانی کجا کار کنیم. اگر به جای صرف هزینه در بخش تولید، زمین یا ملک خریداری و سپس ساختوساز میکردیم، سود بیشتری عاید ما میشد.
حیرتی با اشاره به یکی دیگر از معضلات این حوزه، اظهار کرد: تولید کارگاههای زیرزمینی غیرقانونی و غیر استاندارد است، مثلا فردی بدون مجوز و پرداخت مالیات، محصولات خود را از تولیدکنندگانی مانند ما ارزانتر به فروش میرساند و سود بیشتری کسب میکند.
وی درباره نحوه فعالیت این مجموعه توضیح داد: ما به دو شکل فعالیت میکنیم، مورد اول به این شکل است که مواد اولیه را از بازار خریداری و با آن محصول تولید میکنیم و این محصول را نزدیک پایه قیمت به فروش میرسانیم. مورد بعدی به شکلی اجرتی است، به عنوان مثال در تولید شیرآلات یا دوشاخه برق برادههایی به عنوان ضایعات تولید وجود دارد که به ما میدهند تا برای آنها مجددا مقاطع تولید کنیم که اجرت این نوع قراردادها ۵ تا ۷ هزار تومان است و معمولا پس از مدت چهار ماه از متقاضیان دریافت میکنیم، درحالی که هزینه بیمه، برق و مواد مصرفی را نقدی پرداخت میکنیم.
مدیرعامل شرکت جهان شمش عنوان کرد: روزی اهداف بزرگی درسر داشتیم و برای رسیدن به آنها برنامهریزی کردیم اما وضعیت بقدری متغیر است که برای دو روز آینده نیز نمیتوان برنامهای داشت، امیدوارم که اوضاع بهبود یابد؛ در غیر اینصورت خیلی از واحدها یا تعطیل میشوند و یا تن به تولید محصول بیکیفیت میدهند.
حیرتی در پایان گفت: البته یکسری معضلات درون صنفی است و باید با گفتمان حل شود یا برای برطرف کردن آن باید برنامهریزی کرد اما مشکلاتی که صنف ما دارد باید در سطح کلان به آن رسیدگی شود، مقاطع برنجی مصارف گستردهای دارد و مواد اولیه بسیاری از محصولات است که اگر مشکلات آن حل نشود، این معضلات بر صنایع مصرفکننده خود نیز تاثیر میگذارد.