مدیرعامل شرکت شیمی نصر میثاق، تولیدکننده آلیاژ فسفر مس گفت: یکی از چالشهای مهم اقتصاد ایران، وابستگی بازارها به نرخ ارز است؛ موضوعی که موجب نوسان شدید قیمتها و رشد قابلتوجه هزینههای تولید برای صنعتگران میشود. ایران از زنجیره کامل تولید مس برخوردار است اما با این حال، قیمتگذاری این فلز در بازارهای داخلی با تکیه بر قیمت بازارهای جهانی انجام میشود که این مسئله افزایش شدید هزینههای صنایع پاییندستی را به دنبال دارد.
مصطفی حکمتدان در گفتوگو با خبرنگار پایگاه خبری و تحلیلی «فلزاتآنلاین» در رابطه با نوسانات قیمت مس و تاثیر کاهش قیمت آن بر محیط کسبوکار صنایع مصرفکننده، بیان کرد: باید توجه داشت یکی از چالشهای مهم اقتصاد ایران به ویژه حوزه فعالیت ما، وابستگی قیمتها به نرخ ارز است که ریسکهای بزرگی را در بازارهای مختلف ایجاد میکند. تثبیت قیمت، رکن اساسی انجام فعالیتهای اقتصادی بوده و تغییر قیمت که عموما در ایران در مسیر صعودی قرار دارد، با افزایش هزینهها باعث بروز مشکلاتی برای صنعتگران میشود. در صورتی که افت بهای فلز سرخ، کاهش هزینههای تولید (هزینه مربوط به خرید مواد اولیه) را به همراه دارد. در یک برهه زمانی، آلیاژ فسفر مس را با قیمت یک میلیون و ۵۰ هزار تومان به ازای هر کیلوگرم به فروش میرساندیم اما بهای آن در اواسط سال گذشته به ۶۵۰ هزار تومان به ازای هر کیلوگرم کاهش یافت.
وی در ادامه افزود: فعالیت شرکت شیمی نصر میثاق در حوزه آلیاژ فسفر مس است؛ به این معنا که مس با مواد شیمیایی ترکیب و آلیاژی به نام آمیژان مس فسفری ۱۵ درصد تولید میشود. این محصول در ریختهگری به عنوان متریال اکسیژنزدا و در صنایع دیگر فلزی مثل نقره و برنج کاربرد دارد.
مدیرعامل شرکت شیمی نصر میثاق با اشاره به چالشها و مشکلات فعالان صنعت مس، عنوان کرد: پیشرفت صنعت در کشور مستلزم اصلاح سیاستهای بانکی، کاهش نرخ بهره تسهیلات و توقف بنگاهداری توسط بانکها است. در حالی نرخ بهره وامها عملا به حدود ۲۶ درصد رسیده است که فعالیتهای صنعتی حداکثر امکان دستیابی به حاشیه سود ۲۵ درصدی را دارند. علاوهبراین، کاهش محدودیتها از سوی سازمانهایی مانند بیمه و محیط زیست موجب خواهد شد که دست صنعتگر برای تولید باز باشد و شاهد رشد در این حوزه باشیم. یکی از چالشهای مهم فعلی بخش صنعت این است که مشکلات تولیدکنندگان برای تصمیمگیران و سیاستگذاران درک نشده و یا برای رفع آنها اقدامی صورت نگرفته است. چه بسا در برخی از موارد با تصمیمات غیرکارشناسی توقفاتی را برای تولید ایجاد کردهاند؛ به همین دلیل با بهکارگیری نظرات کارشناسانی که از چالشها و مشکلات این صنعت آگاه هستند میتوان از این جاده ناهموار گذر کرد.
حباب در بازار مس
حکمتدان در خصوص شرایط آتی بازار مس، تصریح کرد: متاسفانه شرایط تورمی حاکم بر اقتصاد کشور موجب میشود که سطوح عمومی قیمتها همواره افزایشی باشد. در چنین شرایطی، بروز و شکسته شدن حبابهای قیمتی موجب افت موقتی قیمتها میشود؛ به عنوان مثال کاهش بهای مس در کشور در اواسط سال ۱۴۰۲ نیز منتج از شکسته شدن حباب قیمتی آن بود. در اقتصاد ایران مرجع مشخصی برای تعیین قیمت وجود ندارد، در صورتی که اگر موضوع تعیین قیمتها با آنالیز دقیق هزینههای تولید انجام شود، شاهد نزول بسیار زیاد نرخها خواهیم بود. متاسفانه در حالی که درآمد مصرفکنندگان بر مبنای ریال است، محاسبه قیمتگذاری عموما مطابق با نرخ دلار انجام میشود. طبیعتا زمانی که در ایران ذخایر مس وجود دارد و تمام فرایندهای استخراج و تولید داخلی است، نباید قیمتها برای عرضه در بازار کشور از بازارهای جهانی استعلام شود و تنها برای صادرات باید به بازارهای جهانی رجوع کرد. میتوان با آنالیز دقیق بهای تمام شده استخراج معادن و تولید مس، به مدل مناسبی برای محاسبه هزینهها و تعیین قیمت فلز سرخ دست یافت.
انتهای پیام//