مجید سعیدی در گفتوگو با پایگاه خبری و تحلیلی «فلزات آنلاین»، اظهار داشت: وقتی قیمت مقاطع برنجی افزایش مییابد، فروشندگان مواد اولیه دست از فروش برمیدارند و با کاهش قیمت مواد اولیه از ترس اینکه این مواد مدتی بعد خریداری نداشته باشد، با سرعت اقدام به فروش میکنند. در مقابل با افزایش قیمت، کارخانههایی که سفارش میلگرد و سایر محصولات را میدهند، سفارش و خرید خود را متوقف میکنند. در واقع مصرفکنندگان مایل هستند تا با کمترین هزینه خرید کنند. پیشبینی از آینده این بازار تولید مقاطع برنجی بهگونهای است که وقتی تقاضا برای محصولات وجود دارد به مواد اولیه دسترسی نداریم و بالعکس! وضعیت بازار مقاطع برنجی از سال گذشته ضعیفتر شده و واحدهای تولیدی رو به تعطیلی رفتهاند که یکی از دلایل آن به رفتار فروشندگان مواد اولیه برمیگردد.
وی درباره تهیه مواد اولیه برای تولید مقاطع برنجی بیان کرد: ما نمیتوانیم بهطور مستقیم از بورس سهمیه کاتد دریافت کنیم به همین خاطر برای تولید مقاطع برنجی از ضایعات سیم و کابل برقی استفاده میکنیم. همچنین ظرفیت تولید در مجموعه ما حدود هزار تن در سال است اما متاسفانه مدتی است با ۳۰ درصد ظرفیت تولید میکنیم؛ در یک ماه اخیر، میزان تولید مجموعه به ۱۰ درصد ظرفیت رسیده است.
سعیدی گفت: تولید مقاطع برنجی با روش اکستروژن صورت میپذیرد؛ در ابتدا بیلت ریختهگری شده و سپس بیلت تولیدی اکسترود میشوند. برای تولید اسلب و بیلت نیز ریختهگری پیوسته مورد استفاده قرار میگیرد.
مدیرعامل شرکت زرین فلز اذعان کرد: مدتی است صنایع مصرفکننده مقاطع برنجی مانند شیرآلات آب و گاز، لوسترسازی، ساخت لامپ برق و خودرو محصولات مقاطع برنجی را خریداری نمیکنند و در حال حاضر رکود بازار آنها بر بازار مقاطع برنجی نیز تاثیر گذاشته است. در واقع نوسانات قیمت همه صنایع را درگیر کرده است.
وی درباره کاربرد بیلت برنجی توضیح داد: از این محصول معمولا تولیدکنندگان مقاطع برنجی استفاده میکنند اما برخی از صنایع گاهی بیلت برنجی را مجددا ذوب و قطعات برنجی ریختهگری میکنند. ناگفته نماند که قبلا برای تولید لوله از بیلت استفاده میشد اما در حال حاضر مقرون بهصرفه نیست و بهجای آن، لوله با روش ریختهگری پیوسته تولید میشود. به همین دلیل حجم تولید اسلب و بیلت نیز کاهش یافته است.
سعیدی افزود: ریختهگری پیوسته روش دیگری برای تولید مقاطع برنجی است که برخی از تولیدکنندگان به دلیل کمتر بودن هزینه تولید آن در مقایسه با روش اکستروژن، از این راه اقدام به تولید محصول میکنند، هرچند کیفیت محصول پایینتر است؛ البته ما هم در حال تغییر مسیر تولید هستیم و قصد داریم مقاطع برنجی را از راه ریختهگری پیوسته تولید کنیم. در ریختهگری پیوسته، با استفاده از انواع قالبها مانند چهارپر و ششپر، مقاطع به شکل دلخواه تولید میشود. گفتنی است که اشکال سطح مقطع انواع مقاطعی که در کشور تولید میشود شامل فرمهای هندسی مانند گرد، سه گوش، چهارگوش، ششگوش و فرمهای غیرهندسی مانند شکل گلابی هستند.
وی در پایان گفت: در روش اکسترود فشردگی ساختار مولکولی و استحکام محصول اکسترود بیشتر است که این نوع خواص آن را برای سریتراشی مناسب میکند. ضمن اینکه محصول اکسترود شده برای عملیات فورج مناسبتر است، فورج عملیاتی است که روی شمش گداخته انجام میگیرد. محصول فورج در نهایت به انواع شیرآلات در اشکال مختلف تبدیل میشود.