بهروز رحمتی در گفتوگو با پایگاه خبری و تحلیلی «فلزات آنلاین»، اظهار داشت: علاوه بر توقف تولید اسلب و بیلت، تهدید تعطیل شدن واحد تولید مفتول نیز وجود دارد. ۶۰ درصد مس تولید شده در دنیا به این محصول تبدیل میشود و ایجاد ارزش افزوده میکند. تا ۱۰ سال گذشته، بیش از ۹۵ درصد بازار داخلی مفتول سهم شرکت ملی مس بود که در حال حاضر این درصد کاهش زیادی داشته و به حدود ۲۵ درصد رسیده است.
وی در خصوص نحوه استفاده از شمش قراضه مسی، توضیح داد: در بخش کنورتور کارخانه ذوب برای کاهش درجه حرارت مذاب مس از شمش قراضه مسی استفاده میکنیم. گرمای زیاد این کوره تا اندازهای است که باید برای ادامه روند تولید از خنککنندهای مانند شمش برای پایین آوردن دمای آن استفاده کرد. در همین مرحله خلوص شمش قراضه مسی افزوده شده نیز افزایش مییابد و ناخالصیهای آن حذف میشود. دلیل استفاده کردن از شمش قراضه مسی برای پایین آوردن دمای مذاب، این است که پس از خنک شدن خلوص محصول تغییری نمیکند و علاوه بر این مس آن نیز افزایش مییابد.
رحمتی در رابطه با کاهش خرید قراضه مس در طول ۱۷ سال فعالیت این شرکت که از شمش بهعنوان خنککننده استفاده میکند، عنوان کرد: شرکت ملی مس در صورت تولید با تمام توان، ظرفیت مصرف سالانه تا صد هزار تن شمش قراضه مسی را دارد این در حالی است که ظرفیت تولید شمش قراضه مسی در کشور سالانه حدود ۵۰ هزار تن است. افزایش نرخ دلار از چهار هزار و ۲۰۰ تومان اوایل سال گذشته به ۱۴ هزار تومان امسال، باعث شده قیمت قراضه نیز افزایش چشمگیری داشته باشد، حال که ما باید محصولات خود را با نرخ ارز نیمایی در کشور عرضه کنیم، خرید قراضه با نرخ دلار آزاد برای ما بهصرفه نیست.
وی افزود: نوسانات نرخ ارز به تمامی حلقههای زنجیره صنعت آسیب زده است. در برههای از زمان فعالیت در حوزه تولید شمش قراضه مسی با سود همراه بود، چرا که هر آنچه که در این صنعت تولید میشد خریدار داشت و قراضه نیز با قیمت مناسب در اختیار فعالان این صنف قرار میگرفت؛ عمده مشتری این شمشها شرکت ملی مس بود و در حال حاضر که ما موظفیم محصولات خود را با نرخ ارز نیمایی بهفروش برسانیم، توان خرید نرخ با دلار آزاد را نداریم به همین دلیل تولید واحدهای شمش قراضه نیز کاهش داشته است.
این مسئول شرکت ملی مس ایران در پایان گفت: برای اینکه به صنایع پایین دستی کمک شود، همچنان پتانسیل وجود دارد و با رونق تولید قراضه شمش مس، به اشتغالزایی و سود واحدهای تولیدی همچون ما کمک شایانی میشود. ما قبل از سال ۷۹ معمولا شمش قراضه مس نمیخریدیم. البته از سال ۷۹ تا سال ۸۷ قراضه مسی را در رنج مشخصی خریداری کردیم؛ از سال ۸۸ تا ۹۱ تدابیر لازم اندیشیده و بازار به خوبی مدیریت شد اما از سال ۹۲ به بعد با مشکلات فراوانی همچون کاهش خرید شمش قراضه مس روبرو شدیم.