بررسی برخی از عوامل بازدارنده رشد اقتصادی در بازار قلع تاکنون در سال ۲۰۲۴ و وضعیت فروش اخیر در بازار آتی این فلز نشان میدهد که به دلیل شرایط بد کلان اقتصادی، روند افزایش حجم تقاضا برای این فلز کمتر از حد انتظار در حال افزایش است. با این وجود، شماری از فعالان بازار معتقدند که انتظار میرود تقاضا برای قلع به دلیل گذار به انرژیهای تجدیدپذیر در بلندمدت افزایش بیشتری را تجربه کند.
به گزارش پایگاه خبری و تحلیلی «فلزاتآنلاین» و به نقل از موسسه «Fastmarkets»، قیمت نقدی قلع در بورس فلزات لندن در ماه جولای ۲۰۲۴ حدود ۱۲ درصد کاهش یافت که بیشترین کاهش قیمت این فلز از ماه آگوست ۲۰۲۳ محسوب میشد و در واقع فلز قلع بدترین عملکرد قیمتی را در بازه زمانی مذکور در میان سایر فلزات پایه از خود به نمایش گذاشت.
شماری از تحلیلگران موسسه «Fastmarkets» بر این باورند که کاهش قیمت قلع، موجب ایجاد روند نزولی در عرضه و تقاضا در بازار فلز مذکور شده و به همین دلیل تمایل صندوقهای پوشش ریسک برای کسب موقعیتهای فروش در بازار آتی این فلز بیش از گذشته افزایش را به ثبت رسانده است.
به نظر میرسد به دلیل رشد حجم موجودی انبارهای مصرفکنندگان، تولیدکنندگان و معاملهگران همراه با افزایش حجم تقاضای کمتر از حد انتظار برای فلز قلع، باعث شده است بازار این فلز چندان تحت تاثیر چالشهای ایجاد شده در روند عرضه قرار نگیرد.
تحلیلگران موسسه «Fastmarkets» پیشبینی میکنند که مصرف قلع به دلیل رشد سرمایهگذاریها در بخش تولید خودروهای الکتریکی (EV) و پنلهای خورشیدی در گذار به انرژیهای تجدیدپذیر افزایش را تجربه کند.
یک معاملهگر مستقر در بازار سنگاپور بیان کرد: در حال حاضر امیدها برای افزایش تعداد پنلهای خورشیدی نصب شده در حال افزایش بوده و از سوی دیگر حجم تقاضا برای قلع مورد استفاده در صنایع الکترونیکی در حال کاهش است. به گفته وی، پیشبینی حجم تقاضا در درازمدت برای این فلز همچنان صعودی خواهد خواهد بود.
در حال حاضر حدود ۱۰ درصد از قلع تولید شده به بخش انرژیهای تجدیدپذیر اختصاص داشته و در ساخت سیم روبان خورشیدی و پوشش شیشهای پنلهای خورشیدی استفاده میشود.
ناگفنه نماند حدود ۴۹ درصد قلع تولیدی همچنان به عنوان سیم لحیم برای اتصال قطعات الکتریکی و بوردهای الکترونیکی به کار رفته در تلفنهای همراه و خودروهای الکتریکی مورد استفاده قرار میگیرد. با این وجود، طبق اعلام انجمن بینالمللی قلع (ITA)، در حال حاضر بخش قابلتوجهی از این فلز به عنوان سیم لحیم در اتصالات نیمه هادی به کار میرود.
گفتنی است که فروش نیمههادیها در سال ۲۰۲۲ و تا اوایل سال ۲۰۲۳ به شدت کاهش را تجربه کرد اما از نیمه دوم سال ۲۰۲۳ به بعد مجددا بر روی مدار صعودی قرار گرفت. همچنین قیمت قلع در بورس فلزات لندن در سال ۲۰۲۲ روندی نزولی به خود گرفت و میانگین قیمت آن در سال مذکور، حدود ۲۰ هزار دلار در هر تن گزارش شد.
بر اساس آخرین گزارش ارائه شده از سوی انجمن صنایع نیمههادی (SIA)، میزان حجم فروش جهانی نیمههادیها در ماه می ۲۰۲۴ به حدود ۴۹٫۱ میلیارد دلار رسید که ۱۹٫۳ درصد در مقایسه با رقم فروش ۴۱٫۲ میلیارد دلاری اعلام شده در ماه می ۲۰۲۳ و ۴٫۱ درصد در مقایسه با حجم فروش ۴۷٫۲ میلیارد دلاری گزارش شده در ماه آوریل ۲۰۲۴ افزایش را به ثبت رساند.
یکی از منابع آگاه به وضعیت بازار قلع خاطرنشان کرد: رونق هوش مصنوعی (AI) عامل دیگری است که حجم تقاضا برای قلع را در بلندمدت افزایش خواهد داد. با این حال، هنوز وضعیت پیشبینی شده در قیمتگذاری این فلز انعکاس نیافته است.
ناگفته نماند که در کنار پیشبینی افزایش حجم تقاضا برای قلع، باید این مسئله را یادآور شد که حجم نقدینگی پایین و دسترسی محدود به این فلز در بازار بدین معناست که نرخ این فلز در بازار مستعد نوسانات قیمتی خواهد بود. این موضوع را به ویژه در سال جاری میلادی میتوان در بازار قلع مشاهده کرد زیرا بازار این فلز با چالشهای تامین مواد اولیه و تامین قلع تصفیه شده مواجه است که تا حد زیادی این اتفاق را میتوان به سیاستگذاریهای صادراتی اعمال شده در دو کشور تولیدکننده پیشرو در تولید قلع یعنی اندونزی و میانمار نسبت داد.
انتهای پیام//