امیر اکبری در گفتوگو با خبرنگار پایگاه خبری و تحلیلی «فلزات آنلاین»، در رابطه با قیمت مقاطع برنجی، اظهار داشت: نوسانات قیمت در بازار، فعالیت در این حوزه را دشوار کرده است. بهطور مثال، همین امروز قیمت برنج کیلوئی چهار هزار تومان افزایش داشت، پر واضح است که فعالیت در این بازار کار بسیار دشواری است، در واقع افزایش قیمتها در بازار لحظهای است. جدای از معضلات مربوط به قیمت، معضل کمبود سایزهای مختلف مقاطع برنجی نیز در بازار وجود دارد، یکسری از سایزها در بازار نیست، حتی سایزهای اجناس ایرانی نیز کسریهایی دارد.
این فروشنده صنف مس و برنج، درباره کمبود اقلام مسی مختلف در بازار، توضیح داد: شرکتهایی مثل شرکت شهید باهنر کرمان و دنیای مس کاشان از جمله شرکتهایی هستند که انواع اقلام مسی را تولید میکنند. البته در بین این دو شرکت تنها شرکت شهید باهنر، لوله مسی و آلیاژی تولید میکند؛ جز شرکت شهید باهنر، واحدهای تولیدی دیگری نیز هستند که مقاطع برنجی تولید میکنند اما تنها مجموعه شهید باهنر دولتی است.
گستردگی کاربرد فلز برنج از تزئین تا صنعت
اکبری با بیان اینکه در چرخه تولید محصولات مسی ما جزو نخستین حلقهها هستیم، گفت: شغل ما شغل مادر است و صنایع مختلفی مشتریان محصولات عرضه شده در فروشگاه ما هستند، به طور مثال تراشکارها میلگردهای شاخهای را از ما خریداری کرده و قطعه مورد نظر خود را تولید میکنند. همچنین از شاخههای مسی برای جوشکاری و لوله اِرت در آسانسورها استفاده میشود. رنج مشتریان ما بسیار گسترده است از شرکت مُهر امین که مُهر نماز تولید میکند تا شرکتهایی که قطعات تخصصی تولید میکنند، از مشتریان ما هستند؛ البته در حال حاضر بیشترین استفاده از میلههای مسی در صنایع نظامی است. از مقاطع مسی بیشتر در بحث تزئینات ساختمانها استفاده میشود، البته به جز تزئین ساختمان در ساخت لوسترهای برنجی نیز از مقاطع برنج استفاده میشود. در واقع مشتریان بر حسب نیاز برنج مورد نظر خود را از ما تامین و به اشکال مختلف تبدیل میکنند، برخی از مصارف حتی قابل تصور نیز نیستند اما افرادی هستند که هنرمندانه ماهیت جدیدی به این فلز میدهند.
برای امنیت بیشتر در ساخت قفل از برنج، استفاده میشود
وی درباره تولید پیچ و پرچ، توضیح داد: بسته به نوع مصرف پیچ و پرچ از فلزات مختلفی برای تولید آنها میشود، برای تولید پرچ مسی عموما از مفتول استفاده میشود، در پرچ کردن کیفیت مس بسیار مهم است هنگام پرچ کردن محصول نباید بشکند. پرچ سه نوع آلومینیومی، مسی و فولادی دارد. البته جنس فولاد سختتر است و در موارد معدودی از این فلز برای تولید پرچ استفاده میشود. پیچ نیز معمولا از برنج تولید میشود در واقع برنج تنها فلزی است که حتی توسط اسید نیز خورده نمیشود، به همین دلیل قفلها را از برنج میسازند تا امنیت بیشتری داشته باشد و با اسید نیز نتوان آن را باز کرد.
قیمت مقاطع برنجی وابسته به درصد مس آن است
اکبری درباره آلیاژهای متفاوت برنج، گفت: برنج ترکیب دو فلز مس و روی است که از ترکیب این دو فلز آلیاژهای دیگری نیز تولید میشود. هرچقدر درصد مس کمتر باشد قیمت مقاطع برنجی نیز ارزانتر است و هرچه این درصد بیشتر باشد رنگ مقاطع به قرمزی بیشتری متمایل است و قیمت بیشتری نیز دارد. آلیاژ معمول برنج، ۷۰ درصد مس و ۳۰ درصد روی است اما مس آن تا ۶۵ درصد نیز تغییر میکند اما هرچقدر میزان روی بیشتر باشد محصول نهایی نیز خشکتر میشود و قابلیت پرچ شدن ندارد. در تولید سیم جوشها درصدی هم آلومینیوم به این آلیاژ اضافه میشود.
استفاده از اصطلاح برنز به جای برنج در بازار
اکبری در رابطه با مصارف تزئینی برنز در صنعت ساختمان، تصریح کرد: از برنز در مصارف تزئینی ساختمان به ندرت استفاده میشود، در واقع در اصطلاح عام بازار به برخی مصارف تزئینی برنج، برنزکاری اطلاق میشود، در صورتی که از برنج برای این مصارف استفاده میشود. در ترکیب برنز بیشتر از مس استفاده شده و حدودا ۴ الی ۸ درصد قلع نیز در تولید آن بهکار میرود. برنز نسبت به برنج، فلز خشکتر و دارای خوردگی کمتری است. نسبت خوردگی مس از برنج بیشتر و برنج نسبت به فسفربرنز کمتر است.
وی در پایان اطلاعاتی درباره آلیاژ فسفربرنز و تفاوت آن با سایر آلیاژهای مس، ارائه داد: فسفربرنز به دلیل قلعی که دارد خیلی دیرتر خرده میشود. به همین دلیل فسفربرنز، عمدتا در بخش نظامی کاربرد دارد، همچنین از مفتول فسفربرنز در ساخت سازهایی همچون سنتور استفاده میشود.